Magyar mise a Westminsterben
Áder János köztársasági elnök és felesége jelenlétében szentmisét mutatott be hétfő este a Westminster székesegyházban, az angol-walesi katolikus közösség londoni főtemplomában Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek.
Utoljára frissítve: 2016. május 23. 23:25
2016. május 23. 20:13

A szertartással, amelyen jelen volt Vincent Nichols westminsteri érsek, az angol-walesi katolikus egyház első számú vallási méltósága, megkezdődött az a nagyszabású rendezvénysorozat, amelynek keretében e héten bemutatják Nagy-Britanniában Becket Szent Tamás, Canterbury mártír érseke Esztergomban őrzött ereklyéjét.

Az esztergomi relikviát a hétfő esti szentmise előtt együtt fogadta a  Westminster székesegyház főbejáratánál Erdő Péter és Vincent Nichols, majd az ereklyét elhelyezték a katedrális oltárán, az Angliában őrzött Becket-relikviákkal együtt.

Ezután vonult be a székesegyházba az elnöki házaspár, és a vesperás énekek után kezdődött Erdő Péter szentmiséje.

A Becket-relikvia nagy-britanniai bemutatásának jelentőségéről Erdő Péter a szertartás előtt magyar újságíróknak elmondta: a XII. században Európa püspökei nagyon közel álltak egymáshoz, Bánfy Lukács akkori esztergomi érsek például ugyanabban az évben tanult Párizsban, mint Becket Tamás.

Mindkettőjük életében voltak olyan időszakok, amikor hazájuk uralkodójával szoros kapcsolatokat ápoltak, és egyaránt olyanok is, amikor az egyház által képviselt eszmények mellett kiállva ellentétbe kerültek az uralkodóval. Ezt a közös élményt Becket Tamás mártírhalála után egész Európában nagyon sok püspök meg akarta örökíteni, tisztelegve a mártír érsek emléke előtt. Így volt ez Magyarországon is, ahol az elsők között emeltek templomot Becket Tamás tiszteletére - fejtegette Erdő Péter.

Ez is azt mutatja, hogy vannak olyan lelki értékek, amelyek összekötik Európa népeit, és ez Anglia és Magyarország esetében is így van - tette hozzá.

Kedden az Esztergomból hozott Becket-ereklyét az Angliában őrzött relikviákkal együtt a Westminster-apátság, az anglikán egyház londoni koronázó főtemploma fogadja ünnepélyes szertartással, szintén Áder János köztársasági elnök jelenlétében.

Pénteken a tervek szerint az anglikán érseki palotában tartanak szimpóziumot Becket Szent Tamásról. Ezen a rendezvényen mások mellett Vincent Nichols, valamint Justin Welby, Canterbury érseke, az anglikán egyház vallási vezetője tart előadást.

Áder János: Becket Tamás ereklyéje az örök emberi értékek szimbóluma

Becket Szent Tamás évszázadok során megőrzött ereklyéjét Magyarország annak jeleként hozta el az Egyesült Királyságba, hogy hiszi: vannak időtálló – igaz, időről időre védelemre szoruló – örök emberi értékek – mondta hétfő este Londonban Áder János.

A köztársasági elnök annak a nagyszabású rendezvénysorozatnak a nyitónapján beszélt, amelynek keretében e héten bemutatják Nagy-Britanniában Becket Szent Tamás, Canterbury mártír érseke Esztergomban őrzött ereklyéjét.

Áder János a Westminster székesegyházban – az angol-walesi katolikus közösség londoni főtemplomában – Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek által bemutatott szentmise után beszélt Becket Tamás életének és tevékenységének máig érvényes tanulságairól. A szertartás után rendezett fogadáson a köztársasági elnök a tisztességet, a hűséget, a méltóságot, a törvénytisztelet és a szabadságot említette az örök emberi értékek sorában. Hangsúlyozta: Európa ilyen értékeken nyugszik.

MTI
  • A nyugat-európai liberálisok vallása a hungarofóbia
    Annyira nem bigottak, hogy ezért a vallásért Husz Jánosként a máglyára menjenek. Nem akarnak mártírok lenni, noha a mártír legyőzhetetlen ellenfél. Az ő vallásuk másról szól. Vallásuk másik fontos rítusa ugyanis: sorakozás a kasszánál.
  • Horror bohózat a párizsi ügyészségen
    Noha maguk a rendőrök sem mernek behatolni a város jó néhány területére, az ügyészség egy sokkal súlyosabb bűncselekménnyel foglalkozik: a német WDR köztelevízió 37 éves munkatársa szerint Giscard d'Estaing a párizsi irodájában rögzített interjú során háromszor is megérintette a fenekét.
MTI Hírfelhasználó