Újabb határszakaszon épül kerítés
Az embercsempészek már nem mernek magyar területre lépni.
2016. május 14. 08:34

Megkezdődött a kerítés építése a Csongrád megyei Ásotthalom térségében azon a körülbelül tíz kilométeres határszakaszon, ahol eddig csak gyors telepítésű drót­akadály állta a migránsok útját – értesült a Magyar Idők. A település polgármestere beszámolt arról is, hogy az embercsempészek már csak a szerb határig kísérik a migránsokat, mert félnek a magyar hatóságoktól. 

A teljes magyar–szerb határon kerítés védi majd az országot, ha Ásotthalom térségében befejeződnek a munkálatok. Ezen a körülbelül tíz kilométeres szakaszon eddig csak gyors telepítésű drótakadály (gyoda) volt, de a település polgármestere lapunkkal azt közölte, hogy elkezdődött a kerítés építése. A munkát elítéltek végzik, és meglehetősen gyors ütemben haladnak. – Nem értettem, hogy korábban miért a megyehatártól Kelebia felé építkeztek, hiszen a mi térségünk a migráció szempontjából sokkal veszélyeztetettebb. Szerencsére most már nálunk is folyik a munka – hangsúlyozta Toroczkai László.

A politikus kitért arra is, hogy megváltozott az embercsempészek viselkedése. – A migránsok fejenként körülbelül 300 eurót adnak a csempésznek, aki az összegért cserébe a szerb oldalon a kerítéshez vezeti őket. Ott maga vágja át az akadályt, majd megmutatja az illegális bevándorlóknak, hogy merre menjenek. Az embercsempészek azonban nem jönnek át magyar területre, mert nagy eséllyel elfognák őket a rendőrök – fejtette ki Toroczkai László.

A polgármester rámutatott arra is, hogy egy ideje már kutyás rendőrök is megjelentek a határt védő egységek között. – A mezőőreinktől azt a tájékoztatást kaptam, hogy a kutya az egyik leghatékonyabb eszköz a migránsok megfogására. Az illegális bevándorlók most már futnak, és nem akarják megadni magukat. Sokat üldözik őket, és a határsértők olykor ellenállást tanúsítanak. A kutya azonban megtalálja a migránsokat, és sakkban tartja őket – tette hozzá Toroczkai.

A polgármester említést tett arról is, hogy bevált a mezőőröknek korábban vásárolt hőkamera. – Sokszor a rendőrök is használják az eszközt, mert nagyon hatékony. Emellett éppen tegnap kaptunk egy éjjellátó készüléket adományként, amivel még hatékonyabban tudnak tevékenykedni a munkatársaink. Szükség is volt rá, mert mostanában az illegális bevándorlók éjjel jönnek – jegyezte meg a politikus.

A szomszédos Kelebia polgármestere, Maczkó József kérdésünkre kiemelte, hogy mióta a település határában elkészült a kerítés, alig jönnek át migránsok. – A határzár visszatartja az illegális bevándorlókat, a kerítésnek megvan a pozitív hatása. Most már tényleg csak ott van gyoda, ahová a természeti viszonyok miatt képtelenség kerítést építeni, de ezeken a területeken rendkívül nehéz közlekedni – fűzte hozzá. A magyar–román–szerb határnál fekvő Kübekháza polgármestere, Molnár Róbert is arról számolt be, hogy migránsok nem mozognak a környéken.

A horvát szakaszon is teljes a nyugalom. Juhos József, a Baranya megyei Illocska polgármestere arról számolt be, hogy sem náluk, sem a térségben nincs mozgás. Jankó Szabolcs, a Somogy megyei Zákány első embere is azt mondta, hogy helyreállt a rend, nem találkoznak migránsokkal.

Együttműködés

A migrációs válság állt a középpontjában a szárazföldi külső határral rendelkező schengeni tagállamok szegedi belügyminiszteri találkozójának, amely tegnap közös nyilatkozat elfogadásával zárult. A dokumentum szerint a tagállamok az európai integráció egyik legfőbb eredményének tartják a személyek és áruk szabad mozgását a schengeni övezeten belül, és elkötelezettek ennek fenntartása mellett. Ezért fontosnak tartják a fokozott ellenőrzést a schengeni és az uniós külső határok mentén, ehhez segítséget kell nyújtani azoknak az országoknak, amelyekre a migrációs válság következtében aránytalanul nagy nyomás nehezedik, és szükség van az együttműködésre harmadik országokkal. 

Magyaridok.hu
  • A szerencsétlen lord major
    A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
  • A kormány a helyén van
    Vannak mondatok a történelemben, amelyek az időből kiszakadva és felemelkedve örök életet élnek. Az ókori Rómától az angol és a francia történelmen át egészen a mai históriáig tudunk ezekről. Nekünk is van ilyen.
MTI Hírfelhasználó