Már szeptembertől alaposan átalakulhat a szakképzés
A munkaerőpiac igényeinek változása miatt kell átstrukturálni a rendszert - mondta az NGM államtitkára a 180 percben. A mostani szakközépiskolák szakgimnáziumokká alakulnak át, a szakiskolákból pedig szakközépiskolák lesznek. A leendő szakgimnáziumokban már négy év alatt megszerezhetik az érettségit és szakmát is kaphatnak a fiatalok, így aki nem akar továbbtanulni, az is el tud helyezkedni a munkaerőpiacon. Ennek érdekében a szakképzés magasabb óraszámokat kap, más tárgyakból pedig kevesebbet fog tanulni a szakgimnáziumba járó diák.
2016. május 11. 13:08

A munkaerőpiac igényeinek változása miatt kell átstrukturálni a szakképzés rendszerét - mondta Cseresnyés Péter, a Nemzetgazdasági Minisztérium munkaerőpiacért és képzésért felelős államtitkára a Kossuth rádió 180 perc című műsorában szerda reggel. Az államtitkár jelezte: szeretnék, ha a társadalmi vita után szeptemberben már az új struktúra szerint indulhatna az oktatás. Cseresnyés Péter kiemelte, hogy a munkaerőpiacon igénylik a jól képzett szakembereket, a fiataloknak korszerű tudást kell kapniuk, és az oktatás rendszerének jobban kell igazodnia a munkaerőpiac igényeihez.

Az államtitkár elmondta: a tervek szerint a mostani szakközépiskolák szakgimnáziumokká alakulnak át, a szakiskolákból pedig szakközépiskolák lesznek. A szakközépiskolában most négy év után a diákok érettségiznek, majd még egy évet "rá kell húzniuk", hogy szakmát szerezzenek. Az új rendszerben azonban a leendő szakgimnáziumokban négy év alatt megszerzik az érettségit és szakmát is kapnak a fiatalok, így aki nem akar továbbtanulni, az is el tud helyezkedni a munkaerőpiacon - jegyezte meg.

Hozzátette: ennek érdekében a szakképzés magasabb óraszámban történik majd, vagyis valamely tantárgyakból kevesebbet fog tanulni az elképzelések szerint a szakgimnáziumba járó diák.

Tájékoztatása szerint a terv az, hogy a szakmai tárgy mellé a biológia, a fizika, a kémia és a földrajz közül egyet még normál óraszámban tanulna a diák, valamint a szakmájával kapcsolatban egy további természettudományos tárgyat vagy az idegen nyelvet csökkentett óraszámban, és "a két másik tárgy sérülne". Az államtitkár hangsúlyozta: az érettségi tárgyak - a magyar, matematika, történelem, idegen nyelv - vonatkozásában azonban nem lenne változás, azokat a mostani óraszámban tanulnák.

Azzal kapcsolatban, hogy egyes vélemények szerint az új rendszerben sérülne az iskolák közötti átjárhatóság, kifejtette: a szakgimnáziumban tanulók az új rendszerben is megkapnák az érettségi felkészítés során azt a tudást, amit eddig, sőt "tágabbra nyitják a lehetőségét" azoknak a fiataloknak, akik a leendő szakgimnáziumokba jelentkeznek, például azzal, hogy ugyanazt a tudást meg tudják szerezni az érettségi tárgyakban, mint a normál gimnáziumokban tanulók, ráadásul a szakmához kapcsolódóan még plusztudást is szereznek.

Mint mondta, a felsőoktatásba is nyitott marad az út, megmarad a lehetősége annak, hogy ha valaki nem a szakgimnázium irányába akar továbbtanulni, akkor plusztudás megszerzésével eredményesen tudjon felvételizni a felsőoktatási intézménybe. Aki pedig szakgimnáziumból szakirányú felsőoktatási intézménybe jelentkezne, azt pluszpontokkal vagy az alapképzés idejének csökkentésével kívánják előnyhöz juttatni - közölte.

Jelezte, jelenleg is folyik a javaslat társadalmi egyeztetése, várják az elképzeléseket arra, hogyan nézzen ki a kerettanterv, milyen természettudományos tárgyakat tanuljanak a fiatalok a nem szakmai tárgyakon túl. Hozzátette: szeretnék, ha szeptemberben el tudna indulni az új rendszerű oktatás.

hirado.hu - Kossuth Rádió, 180 perc
 • A szerencsétlen lord major
  A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
 • A kormány a helyén van
  Vannak mondatok a történelemben, amelyek az időből kiszakadva és felemelkedve örök életet élnek. Az ókori Rómától az angol és a francia történelmen át egészen a mai históriáig tudunk ezekről. Nekünk is van ilyen.
 • Szijjártó: A migrációs nyomás új veszélyességi szintre lépett
  Új veszélyességi szintre lépett a migrációs nyomás, a migránsok egyre agresszívebbek, erőszakosabbak, már felfegyverkeznek, és használják is ezeket a fegyvereket - hangsúlyozta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn Szabadkán, ahol szerb hivatali kollégájával, Nikola Selakoviccsal találkozott.
 • A baloldal totális összeomlása
  A közvélemény-kutatások szerint ha most lennének a választások, a Fidesz–KDNP-pártszövetsége akár négyötödös többséget tudna kialakítani az Országgyűlésben, hisz a rekord támogatottság mellett az ellenzéki oldalon a DK és a Mi Hazánk Mozgalom kivételével jelenleg egyik ellenzéki párt sem lenne önállóan képes bejutni a parlamentbe – fogalmazott Nagy Ervin elemző.
 • Lezárták az Erzsébet hidat – Budaházyért tüntetnek
  Hétfőn reggel 8 óra körül érkezett a bejelentés a Budapesti Rendőr-főkapitánysághoz (BRFK), hogy hogy néhányan kocsikkal és egy molinóval keresztbe állva akadályozzák a forgalmat az Erzsébet hídon.
MTI Hírfelhasználó