A Schuman-nyilatkozat évfordulójára emlékeztek
Az európai integráció kiindulópontját jelentő, történelmi jelentőségű Schuman-nyilatkozat 66. évfordulójára emlékeztek hétfőn az uniós intézményekben.
2016. május 9. 22:32

Robert Schuman néhai francia külügyminiszter 1950. május 9-én vetette fel a mai EU elődjének tekinthető Európai Szén- és Acélközösség, a Montánunió létrehozását.

Ennek évfordulója, az Európa-nap alkalmából vasárnap nyílt napot tartottak az Európai Parlament strasbourgi székházában, a nap folyamán mintegy 19 ezer látogatót regisztráltak. Az Európai Unió brüsszeli intézményei május 28-án nyitják meg kapuikat a nagyközönség előtt.

Joseph Daul, a kereszténydemokrata-konzervatív erőket tömörítő Európai Néppárt elnöke az évforduló alkalmából kiadott közleményében hangsúlyozta: "egységesnek kell lennünk az alapértékeink, a demokrácia, a szabadság, a tolerancia és a jogállamiság védelmében annak érdekében, hogy győzedelmeskedjünk az Európával szemben álló fenyegetések felett".

"Napjainkban minden korábbinál inkább igaz, hogy a kontinensünk biztonságát nem lehet garantálni közös és működő biztonsági unió nélkül, amelybe egy európai hadsereg is beletartozik" - közölte a francia politikus. Hozzátette, a tagországoknak erősíteniük kell az együttműködésüket, fokozniuk kell az információcserét és a radikalizáció elleni erőfeszítéseiket. "Ez az egyetlen módja annak, hogy megvédjük az alapértékeinket és az uniós állampolgárok életét" - fogalmazott Daul.

A pártelnök emlékeztetett rá, hogy Robert Schuman elkötelezett volt egy, a szolidaritáson alapuló föderális Európa létrehozása iránt. Kijelentette, a tagországok önállóan nem képesek megoldani a jelenlegi kihívásokat, a migrációs válság rendezéséhez és a terrorizmus elleni hatékony harchoz közös erőfeszítések szükségesek.

Európa napja - az európai himnusszal, zászlóval és a közös valutával együtt - az integráció legfontosabb jelképei közé tartozik, megtartásáról 1985-ben döntöttek az akkor még Európai Közösségeknek nevezett szervezet állam- és kormányfői.

MTI
 • A nyugat-európai liberálisok vallása a hungarofóbia
  Annyira nem bigottak, hogy ezért a vallásért Husz Jánosként a máglyára menjenek. Nem akarnak mártírok lenni, noha a mártír legyőzhetetlen ellenfél. Az ő vallásuk másról szól. Vallásuk másik fontos rítusa ugyanis: sorakozás a kasszánál.
 • Horror bohózat a párizsi ügyészségen
  Noha maguk a rendőrök sem mernek behatolni a város jó néhány területére, az ügyészség egy sokkal súlyosabb bűncselekménnyel foglalkozik: a német WDR köztelevízió 37 éves munkatársa szerint Giscard d'Estaing a párizsi irodájában rögzített interjú során háromszor is megérintette a fenekét.
 • Semjén Zsolt: Trianon
  Semjén Zsolt nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes, a KDNP elnöke beszédet mondott Csurgón a Nemzeti Összetartozás Napja alkalmából, Szászfalvi László kereszténydemokrata országgyűlés képviselő meghívására a helyi országzászlónál.
 • Donald Tusk szélnek eresztette a néppárti bölcseket
  Magáért beszélt Wolfgang Schüssel volt osztrák kancellár nyilatkozata, Donald Tusk valóban szélnek eresztette a néppárti bölcseket – erősítette meg lapunk kérésére Deutsch Tamás. A Fidesz–KDNP európai parlamenti delegációjának vezetője szerint a néppárti trió hiába is mondta, hogy jó úton haladnak a megbeszélések a Fidesszel. – Nem volt még példa arra, hogy az elnök inkább tehertételt jelent a pártcsaládnak, mintsem lendítőerőt – véleményezte Donald Tusk elmúlt időszakra jellemző magyarellenes kirohanásait.
 • Tisztifőorvos: kedvező tendencia látható az idősotthonokban
  Kedvező tendencia látható az idősek otthonaiban, nem nőtt a fertőzéssel érintett intézmények száma - mondta az országos tisztifőorvos a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs szerdai online sajtótájékoztatóján.
MTI Hírfelhasználó