Lomnici: felháborító és embertelen az EB javaslata
Felháborító, elfogadhatatlan, gazdasági hatásai miatt pedig embertelen az Európai Bizottság javaslata - mondta az alkotmányjogász, aki szerint nincs jogi alapja a tervezetnek.
2016. május 9. 15:53

Az Európai Bizottság azt javasolja, hogy a tagállamoknak negyedmillió eurót kelljen fizetniük minden be nem fogadott migráns után. Ez megítélésünk szerint semmilyen jogi alapja nincsen ennek a kilátásba helyezett szankciónak - mondta a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában ifjabb Lomnici Zoltán, a Civil Összefogás Fórum (CÖF) szóvivője, a Civil Összefogás Közhasznú Alapítvány közjogi kabinetjének vezetője.

„Alkotmányos válság van az EU-ban”

Azt is mondhatjuk, hogy miután az alaptörvény az EU-ban megbukott, ezt követően a Lisszaboni Szerződés egy kvázi alkotmányként funkcionál, és miután nem összeegyeztethető az alapszerződéssel - sem az EU-ról szólóval, sem a működéséről szólóval - ez a mostani migrációs válságban született javaslatcsomag, de számos másik sem, ami Brüsszelből származik, ezért azt mondhatjuk, hogy egyértelműen egyfajta alkotmányos válság van most az EU-ban. Nem véletlen, hogy ebben a válságban egymást fölülíró vagy egymást cáfoló, sok esetben egymásnak mereven ellentmondó döntéseket hoz, kapkod az Európai Bizottság - mondta a CÖF szóvivője.

„A Bizottsággal szemben kellene kötelezettségszegési eljárást indítani”

Az EB egy egészen különleges, egyfajta kentaúr jogi alakulat. Gyakorlatilag olyan jogokat vindikál, amely alapján már az EU-ról és a működésről szóló szerződés alapján a Bizottsággal szemben kellene kötelezettségszegési eljárást indítani. Erre egyébként van is jogi lehetőség - mondta  ifjabb Lomnici Zoltán, mert nem tartja be azokat a rendelkezéseket, amelyek rá vonatkoznak. Például hogy vegye figyelembe a szolidaritás keretében minden egyes döntésénél tagállamok teherbírását. Ez a legutóbbi javaslat, amit elfogadtak egyértelműen ezzel szembemegy.

Korábbi kampányára emlékeztette az MSZP-t Lomnici

Tóbiás József az MSZP elnöke, frakcióvezetője a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában ma reggel azt kérte számon, hogy a kormány nem működik együtt az EU-val. Kaotikusan és szinte anarchisztikusan változó rendszer ez - mondta ifj. Lomici.

Az MSZP elnökének tisztelettel a figyelmébe ajánlom - mondta a CÖF szóvivője, a 2004-es népszavazási kampányukat, amikor azt mondták, hogy a határon túli honfitársaink 20 ezer forintot vesznek ki a magyar családok zsebéből, de a határon túli magyarok az állásainkat, a lakásainkat, sőt, az álmainkat is elveszik. Most úgy tűnik, hogy a migránsokkal szemben teljes mértékben más politikát folytatnak. Továbbá a kvótareferendum kapcsán a baloldalnak meg kellene vizsgálni az alkotmánybírósági törvény 33 parag. 3. bekezdését, amely egyértelműen kimondja, hogy az Alkotmánybíróság a népszavazás kapcsán a tartalmi, illetve a hitelesítéssel kapcsolatos kérdéseket már nem vizsgálhatja.

A népszavazási kérdés kiírható - véli ifj. Lomnici Zoltán, mivel a Kúria zöld utat adott a referendumnak, ha az Országgyűlés várhatóan holnap sürgősségi eljárás keretében megszavazza ezt a javaslatot, akkor az Alkotmánybíróság csak azt vizsgálhatja, hogy törvényes volt-e a Nemzeti Választási Bizottság, a Kúria és az Országgyűlés eljárása. Azt viszont, hogy tartalmi vagy hitelesítési kérdések milyen módon kerültek eldöntésére, abban már nem lesz mozgástere az AB-nek.

Kossuth Rádió/180 perc
  • A szerencsétlen lord major
    A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
  • A kormány a helyén van
    Vannak mondatok a történelemben, amelyek az időből kiszakadva és felemelkedve örök életet élnek. Az ókori Rómától az angol és a francia történelmen át egészen a mai históriáig tudunk ezekről. Nekünk is van ilyen.
MTI Hírfelhasználó