Balog: Nem mi, a terroristák keverik össze a migrációt és a terrorizmust
Nem a magyar kormány, hanem a terroristák keverik össze a migrációt és a terrorizmust - jelentette ki Balog Zoltán.
2016. május 8. 21:24

Az emberi erőforrások minisztere a Deutsche Welle német nemzetközi közszolgálati televíziónak nyilatkozott. Az "utálom a kerítést, de szükséges volt" című interjút vasárnap sugározta a csatorna.

A miniszter az interjúban az ideiglenes technikai határzárról szólva kiemelte: Magyarországon az emberek nem szeretnek kerítés mögött élni, de a migrációs válság ügyében az európai uniós "intézmények sajnos későn, vagy egyáltalán nem reagáltak", ezért Magyarország a kerítés felépítésére kényszerült, hogy érvényesíteni tudja az unió törvényeit.

Magyarországot "igazságtalanul bírálták", hiszen az uniós tagállamok között egyedüliként volt képes és hajlandó a közösség szabályainak betartatására - hangsúlyozta Balog Zoltán.

Röszke

A röszkei zavargásra vonatkozó kérdésre elmondta, hogy támadás érte Magyarország határát, és "egyértelműen provokáció" történt. A hatóságok vizsgálják, hogy a támadás mennyiben tulajdonítható a másokat "manipuláló és provokáló" embercsempészeknek - tette hozzá a miniszter, kiemelve, hogy a röszkei zavargás "sajnos nem egyedi eset Európában".

A bevándorlásról és a terrorizmusról folytatott nemzeti konzultációról elmondta: majd az "idő eldönti", volt-e szükség a plakátkampányra, viszont az ügyet magát tekintve valóban úgy van, hogy a "migránspolitikában szigorú nemet mondunk", mert az országnak egyéb feladatai, köztük társadalmi integrációs feladatai vannak és "kulturálisan kissé másként akarunk fejlődni".

Azonban Magyarország teljesíti a menekültekkel szembeni valamennyi jogi és humanitárius kötelezettségét - szögezte le a miniszter.

Van kapcsolat

Egy éve talán populistának tűnhetett a menekültkvótákat elutasító magyar érvelés, de a párizsi, brüsszeli támadások után már tény, hogy van kapcsolat az "ellenőrizetlen migránshullám" és a terrorizmus között - mondta arra a kérdésre, nem populizmus-e a kormány azon állítása, hogy a kvóták fokozzák a terrorveszélyt és fenyegetik a kultúrát.

"Nem mi, hanem a terroristák keverik össze" a migrációt és a terrorizmust - emelte ki Balog Zoltán.

Romaintegráció

Hangsúlyozta, hogy folytatni kell a romák integrációját, és "nagyon téves jelzés" Brüsszel részéről, hogy a "migránsok és menekültek" integrációját is a roma integrációra biztosított forrásokból kell megoldani. Mint mondta, a területért felelős miniszterként meg kell védenie a roma integráció feladatát és fontossági sorrendet kell felállítania.

Világos elveket hiányolt

Orbán Viktor kormányfőhöz fűződő viszonyáról szólva kiemelte, hogy hiányolja Európából a "vezetést", és úgy véli, az embereknek joguk van ahhoz, hogy világos elvek mentén vezessék őket és világosan beszéljenek helyzetükről és jövőjükről. Orbán Viktor "ezt teszi" - mondta Balog Zoltán.

Hozzátette: a kormányfőt olyan emberként ismeri, akit meg lehet győzni értelmes és jó érvekkel, amelyek hatására tud engedni, és olyan emberként is, "akit nem tudtam meggyőzni és a végén neki lett igaza". "Jelenleg a főnököm, ami nem mindig tesz jót a barátságnak, de már csaknem harminc éve ismerjük egymást, és családjával és vele személyesen is nagyon jó baráti viszonyban vagyok" - mondta Balog Zoltán Orbán Viktorról.

NDK-s lány

Arra a kérdésre, mit tesz majd, amikor Angela Merkel német kancellár legközelebb Magyarországra látogat, a miniszter elmondta, hogy emlékezteti majd azokra az időkre, amikor "NDK-s lányként tejet és kenyeret vásárolt a Duna partján egy kisboltban", és emlékezteti "közös kelet-közép-európai történelmükre, amelyet nem szabad elfeledni, mert amit akkor tanultunk, azt képviselni kell a közös európai házban is".

MTI
  • Tudatgyilkosok, lélekmérgezők támadják a kultúrát
    A 777 Közösségi Egyesület és Márffy Bence magyar nyelv, irodalom és történelemtanár részesült idén a Fiatalok a Polgári Magyarországért Díjban, az elismeréseket pénteken adták át Budapesten.
  • Orbán Viktor találkozója Marine Le Pennel
    Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke pénteken Párizsban tárgyalást folyatott Marine Le Pennel, a francia Nemzeti Tömörülés elnökével - közölte az MTI-vel Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.
  • A Barátság kőolajvezetéket fenyegeti a szélsőség
    Ha valami történne a Barátság kőolajvezetékkel, annak nagyon súlyos következményei lennének, nemcsak a magyarországi, hanem az egész régió olajellátására, és Ukrajnára is - mondta Hortay Olivér, a Századvég energetikai üzletágának vezetője pénteken a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.
MTI Hírfelhasználó