Újabb szigorítások a határok védelmére
Újabb szigorításokat kezdeményez a kormány a határok védelmére. Kontrát Károly bejelentette: a tárca törvényjavaslatot terjeszt a parlament elé.
2016. május 6. 12:37

A Belügyminisztérium parlamenti államtitkára pénteken sajtótájékoztatón bejelentette: a tárca törvényjavaslatot terjeszt a parlament elé az országhatár jogi védelmének megerősítése érdekében.

Kontrát Károly elmondta: a javaslat célja, hogy egyetlen migráns se tartózkodhasson jogellenesen Magyarország területén.

A változtatás biztosítaná, hogy akiket a rendőrök az államhatártól 8 kilométeren belül tartóztatnak fel, és nem bűncselekmény elkövetésével jutottak az országba, tranzitzónába kerüljenek, ahol lehetőségük lesz menedékkérelem benyújtására. Esetükben gyors döntés születhet, a határon lefolytatott eljárás speciális szabályai lesznek alkalmazhatók, őket nem utasítják ki jogszerűtlen tartózkodás miatt - hangsúlyozta az államtitkár.

Beszámolt arról is, hogy a migránsok 99 százalékát 8 kilométeren belül fogják el, így ez a sáv a gyakorlat szerint elegendő a feltartóztatásukra.

Az előterjesztést - amely az államhatárról, a menedékjogról, valamint a harmadik országbeli polgárok beutazásáról és tartózkodásáról szóló törvényeket módosítaná - várhatóan május 17-én kezdi tárgyalni az Országgyűlés.

Az államtitkár az előterjesztést fontosnak nevezte az ország és a magyar emberek biztonsága, valamint a schengeni határ védelme szempontjából.

Emlékeztetett: a déli határ fizikai védelmének megerősítésére a kormány nemrég 9,3 milliárd forintot biztosított.

Kovács Zoltán kormányszóvivő azt hangsúlyozta, hogy Európára továbbra is ránehezedik az illegális migráció nyomása. Idén több mint 10 ezer határsértőt fogta el, a benyújtott menedékkérelmek száma még ennél is magasabb - mutatott rá. Hozzátette ugyanakkor: a görög és minden érintett európai határon a civil, "magukat jogvédőnek nevező szervezetek" is segítik az illegális migránsok Európába jutását.

Emlékeztetett arra is: a magyar kormány mindent megtesz, hogy elejét vegye a jogrendszerrel való visszaélésnek.

A körmendi esetet firtató kérdésre a szóvivő elmondta: a rendőrség minden részletre kiterjedő felderítést végez, miután az előzetes megállapítások alapján egymásnak ellentmondó állítások születtek. Kijelentette ugyanakkor: a városban nyugtalanság uralkodik, a rendőrség feladata pedig az, hogy ennek elejét vegye.

Kontrát Károly ehhez hozzáfűzte: 24 millió forintot biztosítanak kamerarendszer kiépítésére, bővítésére.

mti
  • Tusványos örvényei
    Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
  • A szerencsétlen lord major
    A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
MTI Hírfelhasználó