Lázár: a legsötétebb időket idézi az Európai Bizottság terve
Antidemokratikusnak és embertelennek nevezte az Európai Bizottság új migrációs javaslatcsomagját Lázár János sajtótájékoztatóján.
2016. május 5. 16:49

A tárcavezető azt mondta: a brüsszeli javaslat antidemokratikus, mert el akarja vonni a tagállamok önrendelkezési jogát, és embertelen, mert nem veszi figyelembe a bevándorlók szándékait.

Európa legsötétebb éveit idézi, hogy emberekről megpróbálják megmondani, mennyit érnek származásuk alapján – fogalmazott arról az európai bizottsági tervről, amely szerint az uniós tagállamok fejenként negyedmillió euróért tagadhatnák meg a migránsok befogadását.

A kormány egyedül nem képes megállítani Brüsszelt, ehhez minden magyar összefogására szükség van.

Ezért a kormány fontosnak tartja, hogy az Országgyűlés mielőbb határozzon a kötelező betelepítési kvótáról szóló népszavazás elrendeléséről.

Arra az újságírói kérdésre, hogy véleménye szerint ki fogja-e tölteni mandátumát Matolcsy György, Lázár János egyszavas igenlő választ adott.

Azonnali intézkedés a körmendi esettel kapcsolatban

Orbán Viktor miniszterelnök a szükséges intézkedések azonnali megtételére kérte Pintér Sándor belügyminisztert amiatt, hogy Körmenden illegális bevándorlók kézilabdázó lányokat zaklattak – mondta Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter.

Vasi főkapitány: ismeretlen tettessel szemben kezdődött vizsgálat

Tiborcz János, a Vas megyei rendőrfőkapitány rendkívüli sajtótájékoztatót tartott csütörtökön délután, amelyen elmondta, hogy betört a rendészeti szakközépiskola egyik ablaka, de arra nincs semmiféle bizonyíték, hogy migránsok törték volna be és szándékos rongálás történt volna.

Szabálysértési ügyben folyik a rendőrségi vizsgálat ismeretlen tettessel szemben – fűzte hozzá a főkapitány.

Nem szüntetik meg az erkölcstan- és a hittanórákat

A Pukli István nevével fémjelzett Tanítanék mozgalom egyik követelésének számított a két tárgy eltörlése.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter az ezzel kapcsolatos újságírói kérdésre leszögezte, nem szűnnek meg ezek a kötelező tantárgyak az iskolákban, mint ahogy a testnevelési órák sem.

Az Eb kész megállapodni a paksi beruházásról

Az Európai Bizottság megfelelő jogi és pénzügyi garanciák mellett kész megállapodni a paksi atomerőmű-bővítési beruházás megvalósításáról – értékelte a hét első felében Brüsszelben folytatott tárgyalásait a Miniszterelnökség vezetője. Lázár János elmondta: a paksi beruházással kapcsolatos három brüsszeli eljárás egyike, amely a műszaki adatokra vonatkozó titkosítást érintette, lezárult.

A miniszter jelezte, a kormány arra törekszik, hogy a másik két eljárás is mihamarabb megállapodással záruljon. Erre szerinte jó remény van. Az egyik eljárásban a tiltott állami támogatás kérdését vizsgálja Brüsszel, a másikban pedig azt, hogy Magyarország megállapodhatott-e Oroszországgal a beruházásról ahelyett, hogy piaci versenyt hirdetett volna.

Megerősítették a dohánytermékekről szóló uniós irányelvet

A tárcavezető arról is beszélt, hogy az Európai Unió Bírósága szerdán megerősítette a dohánytermékekről szóló uniós irányelv rendelkezéseinek érvényességét. Ezt figyelembe véve a kormány már a jövő héten megtárgyalja az egységes dohánytermék-csomagolás bevezetésének ütemét, és felmerül a mentolos, valamint a kapszulás cigaretták betiltásának lehetősége is – közölte.

Megszületett a döntés az OEP átszervezéséről

A Miniszterelnökséget vezető miniszter a háttérintézmények sorsát firtató kérdésre válaszolva azt mondta: megbíznak egy magas beosztású szakértőt, hogy segítsen szétválasztani az OEP feladatait a Magyar Államkincstár és az Emberi Erőforrások Minisztériuma között.

Alstom-ügyben folyik a vizsgálat

A magyar hatóságok egy nemzetközi együttműködés keretében kapcsolatban vannak a francia és a brit ügyészséggel az Alstom-ügyben.

Franciaországban és Nagy-Britanniában négy éve zajlik ügy, ott ennyi idő kellett, hogy vádemelésig jusson el.

A magyar hatóságok információi is további adalékot jelentettek a nagy kiterjedésű vizsgálat számára.

MTI