Béremelések és fejlesztések az oktatás minden területén
A doktoranduszképzés átalakítására 832 millió forint pluszforrás jut.
2016. május 3. 08:32

A köznevelési intézmények csaknem 131 milliárd, a felsőoktatási intézmények több mint 44 milliárd forint pluszforráshoz jutnak jövőre. A 2017-es költségvetés tervezetében szereplő többlettámogatásból jut egyebek mellett a pedagógusok béremelésére és tankönyvfejlesztésre. A pluszforrás a felsőoktatásban dolgozók bér-, továbbá a doktoranduszhallgatók ösztöndíjemelésére is szolgál.

Nagyobb forrásra számíthatnak jövőre a köznevelési és a felsőoktatási intézmények egyaránt: a 2017-es központi költségvetés az ideihez képest több mint 175 milliárd forint többlettámogatást tartalmaz számukra. Az oktatási államtitkárság a Magyar Időket úgy tájékoztatta: az átalakuló Klebelsberg Intézményfenntartó Központ plusz 105,7 milliárd forintot kap 2017-ben.

Ebből például 205 millió forint jut a pedagógusok oktató-nevelő munkáját közvetlenül segítők támogatására.

A köznevelési célú humán szolgáltatásokra ugyancsak több jut jövőre, erre csaknem 190 milliárdot különítettek el az idei 166 milliárddal szemben. Az államtitkárság felhívta a figyelmet, erre azért van szükség, hogy a kevesebb mint hét évvel nyugdíj előtt álló, pedagógus I. fokozatban lévő pedagógusok automatikusan, a minősítési eljárás alól mentesülve pedagógus II. fokozatba kerülhessenek.

A jövő évi költségvetés alapján a hit- és erkölcstan oktatására és tankönyvtámogatásra plusz 1, 1 milliárd forintot, így összesen 4,8 milliárd forintot biztosítanak az idei 3,7 milliárd forint helyett. A Nemzeti Pedagógus Kar működtetésére 20 millió forint plusztámogatás jut.

Jövőre jelentős többletforrásra számíthat a felsőoktatás is. A kormány az oktatók, a kutatók és a tanárok bérrendezésére 2,7 milliárd forintot szán. Az államtitkárság emlékeztetett: míg számukra idén 15 százalékos béremelést biztosított a kabinet, jövőre és 2018-ban újabb 5-5 százalékos bérfejlesztést hajt végre.

A képzési támogatás – amely a felsőoktatási intézmények állami támogatásának fő elemét adja – többlete 2,3 milliárd forint lesz. Az államtitkárság felhívta a figyelmet: az állami ösztöndíjasok létszáma felmenő rendszerben 2017-re is tovább nő, miközben a „kifutó”, államilag támogatott hallgatók száma elhanyagolható mértékűre csökken.

Az állami ösztöndíj mértéke lényegesen magasabb, mint a régi képzési normatív támogatás, ezért a képzési támogatás végösszege nő 2017-ben. Összesen 4,5 milliárd forinttal nagyobb forrás áll majd rendelkezésre a Stipendium Hungaricum programra, amely a külföldi hallgatók magyar felsőoktatási intézményekben folytatandó tanulmányainak támogatását tűzte ki célul.

Kiemelt forráshoz jut a doktoranduszképzés is, amelynek átalakítására 832 millió forint pluszforrást biztosít a kabinet. Emlékeztettek: az idén szepte­mber 1-jével hatályba lépő rendelkezések szerint a doktori képzésben részt vevő hallgatók ösztöndíja a 2016 első félévéhez képest megemelkedik.

A költségvetés alapján a Pécsi Tudományegyetem alapításának 650 éves jubileuma jövőre 365 millió forintot, míg a Modern városok program részeként az intézmény idegen nyelvű képzéseinek bővítése 12, 3 milliárd forintot igényel.

A Testnevelési Egyetem új campusának kialakítására 17,5 milliárd jut, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem MOME Campus – Kreatív Innovációs és Tudáspark kialakítása pedig 3, 8 milliárd forint költséggel jár majd 2017-ben.

magyaridok.hu
 • A szélsőbaloldal új fasizmusa
  József Attila a kommunizmust szapulta, Trump most az úgynevezett „liberalizmus” – neveztessék éppen „neoliberlizmusnak” vagy cinikus hazugsággal „neokonzervativizmusnak” – rombolása ellen próbálja megvédeni hazáját. A gyökér azonos.
 • Kártérítést a hungarocídiumért
  Vétkesek közt cinkos, aki néma – idézhetnénk Babitsot, de Brüsszelben ez is kárörvendő röhögést váltanak ki az ottani rasszista hungarofóbokból. Ezért is kell kártérítést követelnünk, tehát követelnünk kell a kártérítést a hungarocídiumért.
 • Feltételekkel támogatja hazánk az uniós hitelfelvételt
  Feltételekkel, de hozzájárul Magyarország az európai uniós hitelfelvételhez – így döntött ma az Országgyűlés, miután elfogadta a kormánypártok erről szóló javaslatát. Ennek értelmében hazánk csak akkor támogatja a hétvégi uniós csúcson a mentőcsomagot, ha a felvenni készült 750 milliárd eurót kizárólag a gazdaság talpraállítására és például új munkahelyek létrehozására fordítják. Feltétel az is, hogy a gazdagabb tagállamok polgárai ne kapjanak több támogatást, mint a szegényebb országoké és kikötötték azt is, hogy a folyamatban lévő, úgynevezett hetes cikk szerinti eljárásokat a hitelfelvétel elfogadása előtt le kell zárni.
 • Identitásunk finomítása végett fontosak a múlt részletei
  Történelmi múltunk aprólékos és szisztematikus feldolgozása nélkül "nem tudhatjuk, kik is vagyunk valójában és merre tartunk az egyre inkább elszemélytelenedő világunkban" - mondta az Alkotmánybíróság elnöke Juhász Imre alkotmánybíró Fiume - egy középkori város és kikötő a hatalmi érdekek metszéspontjában című könyvének bemutatóján kedden Budapesten.
 • Gulyás Gergely: manapság lázadás normálisnak lenni
  Manapság lázadás konzervatívnak, normálisnak lenni - hangoztatta a Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kultúrharc a XXI. században című konferencián, Budapesten kedden.
MTI Hírfelhasználó