Arató: nem kell tartani a verselemzéstől
Tamási Áron novellájának elemzése, Vörösmarty és Illyés Gyula verselemzés, illetve érvelés egy Csoóri Sándor naplórészlet alapján - nem hivatalosan ebből lehetett választani a középszintű magyar érettségi írásbelijén. Arató László, a Magyartanárok Egyesületének elnöke szerint sokan nem merik a verselemzést választani.
2016. május 2. 13:02

„A gyermekek nagy része nem meri az összehasonlító verselemzést választani, azt gondolván, hogy egy novelláról könnyebb beszélni. Ez így nem igaz. Az elmúlt években az összehasonlító verselemzés könnyebb volt. Ha vették volna egy picit a bátorságot és jobban megnézik az összehasonlítandó két verset, akkor kiderül, hogy azt talán könnyebb megközelíteni, míg a novellánál mindig vannak meghatározott szempontok, amiket figyelembe kell venni. Mindenesetre az fontos, hogy nem egyszerűen műcím van megadva, hanem feladat, hogy mire kell különösen figyelni az adott novella elemzésénél” – mondta el az InfoRádiónak Arató László.

A Magyartanárok Egyesületének elnöke szerint az érvelő feladat az elmúlt 11 évben sajnos az esetek többségében nem igazán érvelés volt. Amikor pedig kvázi érvelő feladatokat adtak, akkor pedig ezek a feladatok – csúnyán fogalmazva - „el voltak irodalmiasítva”, vagyis irodalmi példákat kellett használni az érvelésben.

„Az a probléma, hogy a tanult irodalmi anyag nagyon gyakran nem alkalmas modern erkölcsi-társadalmi problémák illusztrálására” - mutatott rá Arató László. Ősi hiedelemnek és magyar népi játéknak nevezte azt a találgatást, hogy valamiképp, például évfordulók kapcsán fel lehet készülni a majdan az érettségin szereplő szerzőkre. Szerinte ez 2005-ben vesztette el teljesen az értelmét. Az akkor bevezetett kétszintű érettségi ugyanis az írásbeli feladatnál – és azóta is következetesen – ismeretlen szöveg elemzését kéri.

„Mert nem az a szempont, hogy a gyerek visszaböfögje az adott szerzőről vagy műről tanultakat, hanem hogy bizonyítsa: tud művet értelmezni, ez a képessége a középiskolai tanulmányok során kifejlődött. Ez természetesen nem azt jelenti, hogy teljesen független a magyartanítástól az érettségi, hanem azt, hogy alkalmazásképes tudást szerzett-e a gyermek” - magyarázta.

Hozzátette: nagyon sokan igenis képesek ilyen feladatok megoldására, de nyilván vannak olyanok is, akik kevésbé.

„De nagyon kevés pontszámot kell elérni, tehát ha valaki már néhány megfigyelést tud tenni az adott novelláról, akkor a hármas már megvan” – fogalmazott Arató László.

InfoRádió
  • A szerencsétlen lord major
    A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
  • A kormány a helyén van
    Vannak mondatok a történelemben, amelyek az időből kiszakadva és felemelkedve örök életet élnek. Az ókori Rómától az angol és a francia történelmen át egészen a mai históriáig tudunk ezekről. Nekünk is van ilyen.
MTI Hírfelhasználó