Most koncertek lemondásával fenyeget a feljelentő Fischer
Jó üzlet a fesztiválzenekar
Fischer Iván karmester a hazai koncertek elmaradását helyezte kilátásba, Tarlós István visszautasította a legjobban támogatott együttest vezető művész megnyilvánulásait.
2016. április 30. 18:27

Nemcsak a világ egyik legjobb együttese a Budapesti Fesztiválzenekar, hanem nyereséges is. Az alapítványi formában működő zenekar adózás utáni nyeresége 2013–14-ben is meghaladta azt az összeget, amennyivel a főváros 2016-ban csökkenti önként vállalt támogatását.

Fischer Iván, a Budapesti Fesztiválzenekar (BFZ) karmestere videoüzenetben méltatlannak nevezte a fővárosi támogatás csökkentését. Hozzátette: a főváros vezetősége a 200 millió forint elvonással megfosztotta a budapesti közönséget a hazai koncertek jelentős részétől. A karmester azt is bejelentette, hogy villámcsődületet szerveznek május 7-ére a főváros egyik terén.

Tarlós István, Budapest főpolgármestere a BFZ fővárosi támogatása kapcsán tegnap visszautasította, hogy a zenekar kvázi megfenyegette Budapestet. Kiemelte, hogy az együttes állami támogatása a tavalyihoz képest 100 millió forinttal emelkedett, és ma Magyarországon egyetlen zenekar sem kap ennyi támogatást, sem az államtól, sem a fővárostól. A főpolgármester hangsúlyozta, hogy a fővárosi költségvetés évközi felülvizsgálata után a közgyűlés a nyáron véglegesíti a zenekar támogatásának összegét.

A főváros mellett a fesztiválzenekar az államtól kapja a legnagyobb támogatást. A zenekar honlapján elérhető adatok szerint a 2010. évi 320 millió forintos állami szponzoráció hat év alatt több mint 800 millió forinttal nőtt. Idén a BFZ 1,15 milliárd forint állami támogatást kap az Emberi Erőforrások Minisztériumától. A zenekar alapítványi formában működik, a honlapjukon elérhető az éves pénzügyi eredményeket tartalmazó közhasznúsági jelentés. Ezekből kiderül: a zenekar – főleg az állami apanázsnak hála – komoly nyereséggel működik. Az alapítvány bevétele 2014-ben több mint 1 milliárd 721 millió forint volt, ebből közhasznú tevékenységének az adózott eredményből származó nyeresége több mint 244 millió forintot tett ki, a vállalkozói tevékenysége esetében ez az összeg meghaladta a 46 millió forintot. Egy évvel korábban, 2013-ban még nagyobb nyereséget ért el a zenekar, közhasznú tevékenysége több mint 304 millió forint pozitívummal zárt. Ez az adat annak fényében érdekes, hogy ebben az évben ugrott meg az állami támogatás félmilliárd forinttal, amely azóta sem csökkent. A BFZ-nek a hazai és külföldi koncertek jegybevételein és az állami és önkormányzati támogatáson túl szponzoroktól is tízmilliók érkeznek. Több támogatói szint van, a legmagasabb a kiemelt platina fokozat, amely évi 5 millió forint adománnyal érhető el. Ebben a kategóriában két mecénás olvasható: „Soros, Tamiko”.

Fischer Iván az Orbán-kormány egyik legnagyobb kritikusa. Tavaly nyilvánosságra került, Hillary Clinton volt amerikai külügyminiszterrel, jelenlegi demokrata párti elnökjelölt-aspiránssal 2011 és 2013 között folytatott levelezésében diktatúrával vádolta a Fidesz-kormányt és felajánlotta szolgálatait az amerikai politikusnak.

magyaridok.hu
  • Szlávik: Nyárra talán elérhető lesz a nyájimmunitás
    Ha a védőoltásokat sikerül megfelelő ütemben beadni, és az emberek minél nagyobb számban kérik is azt, akkor talán nyárra elérhető a tömeges immunitás - erről a Dél-pesti Centrumkórház infektológiai osztályának vezetője beszélt a közmédiának szombaton.
  • Alakul a Facebook-diktatúra
    Mintegy 90 százalékkal csökkent a magyar kormány, a tagjai és intézményeinek közösségi oldalain az elérés és az interakciók száma, a Facebook erről sem előzetes értesítést, sem utólagos magyarázatot nem adott.
  • Reneszánsz barátság
    Olyan világot kell visszahozni, mely méltó Európa múltjához, őseink áldozatvállalásához.
MTI Hírfelhasználó