Indulhat a 3-as metró felújítása
Támogatta a 3-as metróvonal felújításáról szóló projekt - a BKV Zrt. és a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium közötti - támogatási szerződésének megkötését szerdán a Fővárosi Közgyűlés.
2016. április 27. 17:10

A Fővárosi Közgyűlés elfogadta a 3-as metró felújításának támogatási szerződését. A testület 28 igen szavazattal, 1 tartózkodás mellett támogatta a BKV Zrt. és a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium közötti szerződés megkötését. A projekt összköltsége mintegy 139 és fél milliárd forint. Az előterjesztés szerint a 3-as metróvonal rekonstrukciós munkálatai novemberben kezdődhetnek meg az északi, a Lehel tér és az Újpest-Központ állomás közötti, valamint a déli, a Kőbánya-Kispest és Nagyvárad tér közötti szakaszon. A kivitelezés teljes befejezése 2019. szeptember 30.

Támogatta a 3-as metróvonal felújításáról szóló projekt - a BKV Zrt. és a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium közötti - támogatási szerződésének megkötését szerdán a Fővárosi Közgyűlés. A testület 28 igen szavazattal, 1 tartózkodás mellett fogadta el a szerződést. A projekt összköltsége mintegy 139,5 milliárd forint. Az elfogadott előterjesztés szerint 3-as metróvonal rekonstrukciós munkálatai szinte egy időben, novemberben kezdődhetnek meg az északi, a Lehel tér és az Újpest-Központ állomás közötti, valamint a déli, a Kőbánya-Kispest és Nagyvárad tér közötti szakaszon.

A kivitelezést három fő építési ütemre lehet osztani. A három szakasz kivitelezésére vonatkozó közbeszerzési eljárások lefolytatása egy időben történik, így a középső szakaszon is megkezdhetők lesznek a felújítási munkák. Ezt segíti elő az, hogy a déli és északi szakasz építésének ideje alatt a középső szakaszon a metró csökkentett üzemidőben, hajnali fél öt és este nyolc óra között járna, így a hosszabb üzemszünet és a hétvégi vágányzárak idején ott is elvégezhetők egyes felújítási munkák. A déli és északi szakasz újbóli forgalomba helyezése után a középső szakaszt tervezik majd lezárni. A munkálatok idején az utasokat pótlóbuszokkal szállítják.

A kivitelezés optimális esetben novemberében kezdhető meg, a metróvonal forgalomba helyezésének határideje 2019. június vége, a korszerűsítési munkák kivitelezésének teljes befejezése 2019. szeptember 30. A dokumentum szerint alapkövetelmény a meglévő helyzet javítása, üzembiztos állapot kiépítése 80 kilométer/órás sebesség biztosítása mellett. A biztosítóberendezés és az automata vonatvezető rendszer (AVR) funkcionálisan továbbra is kielégíti a forgalmi, technológiai igényeket, ezért alapvetően mechanikus elemek - autostop, váltóhajtómű - szükség szerinti cseréjére, valamint a sínáramkörök, a jelzők felújítására van szükség, ami további 20-25 évre biztosítja a megfelelő üzembiztonságú működést.

A projekt keretében az állomásokat és a felszíni épületeket is felújítják. Felvonókat telepítenek az Újpest-Központ, a Gyöngyösi utca, a Forgách utca, a Lehel tér, a Nyugati pályaudvar, a Deák Ferenc tér, a Corvin negyed, a Nagyvárad tér, a Népliget és a Határ út állomáson. Új mozgólépcsőt építenek az Újpest-Városkapu, a Gyöngyösi utca, a Dózsa György út, a Lehel tér, a Nagyvárad tér valamint az Ecseri út állomásokon.

Csárdi Antal (LMP) kérdésére válaszolva Szeneczey Balázs főpolgármester-helyettes elmondta, szándékukban áll az állomások akadálymentesítése, és ahol nem lesz lift, ott más megoldást próbálnak majd találni, akár mozgólépcső használatával.

Kétszáz millióval csökken a Budapesti Fesztiválzenekar támogatása

A tavalyihoz képest 200 millió forinttal kevesebbet, 60 millió forintos támogatást kap a Budapesti Fesztiválzenekar (BFZ) a fővárostól az idén - döntött szerdai ülésén a Fővárosi Közgyűlés.

Az elhangzottak szerint a Fővárosi Közgyűlés nyáron, a költségvetés módosításakor visszatérhet a zenekar támogatásának kérdésére.

Az ellenzéki képviselők egy csoportja által benyújtott módosító javaslatot, amely a tavalyi támogatást irányozta elő, a testület elutasította.

Szalay-Bobrovniczky Alexandra humán területért felelős főpolgármester-helyettes a vitában elmondta, hogy a főváros támogatása mellett a BFZ az államtól jelentős, több mint egymilliárd forintos támogatást kap.

Tarlós István főpolgármester arról beszélt, hogy a főváros nagyra értékeli a Budapesti Fesztiválzenekar tevékenységét és a támogatással önként vállalt feladatot teljesít az önkormányzat. "Nehéz körülmények között is kiharcoltuk és kicsikartuk" legalább ezt a hatvanmilliós támogatást - mondta.

A BFZ vezetősége még kedden, a döntés előtt közleményt adott ki, amelyben megdöbbenésének adott hangot az akkor még tervezett forráselvonásról. "Erről a csökkentésről semmiféle tárgyalást nem folytattunk fővárosi vezetőkkel és nincs tudomásunk arról, hogy ennek következményeiről hatástanulmány készült-e" - írták a közleményben, amelyben jelezték, hogy ilyen mértékű támogatás-csökkentés
"óhatatlanul hangversenyek elmaradásával" jár.

"A BFZ 1,150 millió forintos állami támogatásának meghosszabbításáról nemrég aláírtuk szerződésünket az Emberi Erőforrások Minisztériumának képviselőivel, akik több alkalommal kifejezték, hogy nagyra értékelik zenekarunk munkáját. Az idei év tervezésekor a budapesti támogatás meghosszabbításával is számoltunk, annak ilyen mértékű, tárgyalás nélküli csökkentése elfogadhatatlan, méltatlan a világhírű zenekarhoz, amely évtizedek óta Budapestet képviseli az egész világon és itthon is folyamatosan szolgálja Budapest kulturális életét" - írták.

MTI
  • A közép-európai egység gondolata
    A Miskolc és Kassa összeköttetését megteremtő M30-as gyorsforgalmi út átadásán Orbán Viktor kormányfő kiemelte: ha van közép-európai együttműködés, akkor tud boldogulni a magyar vidék is.
  • Mécsesek világíthatnak Székelyföld autonómiájáért
    A korlátozások miatt idén is rendhagyónak ígérkezik Székelyföld autonómiájának napja. Tömegrendezvény helyett az idén is rendhagyó módon, az érvényben levő korlátozó intézkedések figyelembe vételével tartják meg Székelyföld autonómiájának napját.
  • Két Cipolla küzdelme következik
    Gyurcsány és Márki-Zay ugyanazok: Cipollák, akik között lehetnek ugyan viták, de attól még egyformán hazug, szélhámos politikusok.
MTI Hírfelhasználó