Az MSZP előzi a Jobbikot
A Fidesz támogatottsága harmadik hónapja 23 százalékon áll, az MSZP a második 12 százalékkal, míg a Jobbik negyedik hónapja áll 11 százalékon a Publicus Intézet legfrissebb felmérése szerint, amely a Vasárnapi Hírek megbízásából készült ezer ember megkérdezésével.
2016. április 25. 10:55

A reprezentatív közvélemény-kutatás szerint a Fidesz támogatóinak csökkenése márciusra megtorpant. Ezzel a párt egyértelműen vezet, 1,8 millióan szavaznának rá, ám az elmúlt hónapokban nem tudott visszaszerezni a korábban elvesztett választókból. A Publicus eredményei szerint a Magyar Szocialista Párt meg tudta tartani a múlt hónapban szerzett szavazóit, továbbra is 12 százalékos a támogatottsága. A pártnak ezzel mindegy egymillió szavazója van, és hibahatáron belül, de a Jobbik előtt áll. A felmérés szerint még mindig az MSZP szavazói a legaktívabbak.

A Jobbik támogatóinak száma nem változott az elmúlt hónapban, már negyedik hónapja 11 százalék. A radikális pártnak így mintegy 900 000 szavazója van. Ahogy eddig, a Jobbikra voksolók a legkevésbé aktívak.

A többi párt megítélése érdemben nem változott. Az LMP egy százalékpontot csökkenve 3 százalékon áll ebben a hónapban. A Demokratikus Koa­líció megtartotta szavazói­nak számát, és 4 százalékot tudhat magáénak. Az Együtt támogatóinak az aránya szintén változatlan, a párt ismét egy százalékon van. A Párbeszéd Magyarországért (PM) és a Magyar Liberális Párt (MLP) ebben a hónapban nem érte el az egy százalékot. Az elmúlt hónapokban a Jobbikon kívüli ellenzék tábora nőtt, a baloldal pártjai összesen 250 000-300 000 szavazót szereztek.

A Publicus Intézet elemzése szerint a népszavazás beindítása és a vasárnapi zárvatartás eltörlésével járó politikai siker okozta növekedés láthatólag már a múlt hónapban megjelent az egyes pártoknál, és stabilizálta a táborokat. Bár a múlt hónapi csökkenés után a bizonytalanok száma sem változott, ez továbbra is 44 százalék. Azt egyelőre kérdésesnek tartják, hogy az ellenzék képes lesz-e megtartani azokat a támogatókat, akik a bizonytalanok közül kerültek ki.

Magyar Idők
 • Javaslat a Korrupcióellenes Munkacsoportnak
  A baloldali politikus ugyanis 2015. szeptember 29-én egy online újságnak az ügyre utalva a következőket mondta: „Amúgy nem azt mondtam, hogy az SZDSZ tele van korrupciós ügyekkel. Hanem azt, hogy az SZDSZ is tele van korrupciós ügyekkel. Fontos az az is.” Egészen különleges üzenet ez a veterán politikustól.
 • Csengey Dénes legendája filmalkotásban
  Csengey mint ikon is fontos volt az MDF-nek, farmeröltönyt viselt, hosszú haja, szakálla volt, a fiatalokat vonzotta ezzel a megjelenéssel. Jó párost alkottak 1989. március 15-én a televízió előtt Cserhalmi Györggyel: a színész Kiáltványt olvasott fel Csengey beszéde előtt.
 • Deutsch: A brüsszeli bürokrácia „hülyét csinált" magából
  A brüsszeli bürokrácia „hülyét csinált" magából, és kiderült, hogy semmilyen normatív jogi szempont nem támasztja alá a Brüsszelből érkező jogállamisági kritikákat és kifogásokat. Ezek mögött kizárólag durva politikai szándék áll, az európai baloldal és magyar "dollárbaloldal" politikai támadási szándéka - mondta Deutsch Tamás.
 • Támadás a magyar egyetemek ellen
  Végtelenül aljas és felháborító a korrupciótól átszőtt EU parlamentje, valamint elnöke miatt feddhetetlenséggel ugyancsak nem jellemezhető bizottságának újabb aknamunkája Magyarország ellen – rögzíti Alvincz József.
 • Csurka megjövendölte a mai fejleményeket
  A „mainstream", a média fősodrata azt sugallja, hogy el kell vetni a régit, a nemzeti érték nem érték, a multikulti a trend. Ehhez a véleményhez Csurkának volt néhány szava, ami persze kiverte a biztosítékot az ellenfeleinél. Egy biztos: jóslatai beváltak, félelmetes előrelátással bírt. A mainstream média szemében Csurka ma nem divatos, sőt veszélyes – fogalmaz Bakos Katalin filmrendező.
MTI Hírfelhasználó