A Vajdaságban is a Szerb Haladó Párt kapta a legtöbb voksot
Fölényesen győzött az SNS
A legtöbb voksot (33,9 százalék) a jobbközép Szerb Haladó Párt (SNS) szerezte meg. Őket a Vajdasági Magyar Szövetség követi 25,4 százalékos támogatottsággal.
Utoljára frissítve: 2016. április 24. 23:28
2016. április 24. 22:35

A Szabad Választásokért és Demokráciáért Központ (CeSID) adatai szerint a Vajdaságban eddig kormányzó, országos szinten azonban ellenzékben lévő balközép Demokrata Pártot a szavazók 8,8 százaléka támogatta, míg a Vajdaság Magyarok Demokratikus Közösségének és a Horvátok Demokratikus Közösségének magyar-horvát koalíciós listájára a szavazópolgárok 6,7 százaléka adta a voksát.

A Vajdaságban élő 1,7 millió szavazópolgár a tartományi képviselőház 120 helyéről döntött vasárnap.

Az SNS bejelentette győzelmét

Bejelentette győzelmét az előre hozott parlamenti választásokon vasárnap késő este az eddig is kormányzó jobbközép Szerb Haladó Párt (SNS).

Aleksandar Vucic, a párt elnöke a bejelentéskor a szavazatok 77 százalékos feldolgozottságára hivatkozott. Ez alapján a jobbközép SNS támogatottsága 50,9 százalékos. A második helyen - saját méréseik szerint - a párt eddigi koalíciós partnere, a baloldali Szerbiai Szocialista Párt áll 11,23 százalékkal.

Az ötszázalékos parlamenti küszöböt emellett átlépte a Vojislav Seselj vezette Szerb Radikális Párt (SRS) 7,39 százalékkal, valamint az ellenzéki balközép Demokrata Párt (DS) 5,44 százalékkal. A többi párt nem lépte át az öt százalékos küszöböt, ugyanakkor 4,7 százaléka van a Boris Tadic volt államfő vezette hárompárti koalíciónak.

Aleksandar Vucic kiemelte, hogy a választás állása azt bizonyítja, hogy a lakosság támogatta az eddigi kormány reformjait és az európai integrációt.
Emellett a nemzeti kisebbségi pártok néhány képviselője is biztosan bejutott a törvényhozásba.

Ezekre a pártokra az úgynevezett természetes küszöb alkalmazása érvényes, vagyis annyi kisebbségi képviselő kerülhet be a parlamentbe, ahányszor az egy mandátumhoz szükséges szavazatszámot megszerzi egy nemzeti kisebbségi párt. Az egyetlen magyar párt, amely indult az országos választáson, a Vajdasági Magyar Szövetség volt, amely az eddigi öt képviselői hely megtartását tűzte ki célul.

Fölényesen győzött az SNS

 

A jobbközép Szerb Haladó Párt nyerte nagy fölénnyel a szerbiai előrehozott parlamenti választást vasárnap. Aleksandar Vucic kormányfő kijelentette, további négy évre, azaz egy teljes mandátumra van szüksége ahhoz, hogy Szerbiát az Európai Unió kapujáig kormányozza.

Befejeződtek az önkormányzati, vajdasági tartományi és előre hozott parlamenti választások Szerbiában, vasárnap este nyolc órakor bezártak a szavazóhelyiségek. A részvételi arány 18 óráig a választási bizottság adatai szerint 47,68 százalékos volt.

A várakozások szerint most 53-55 százalékos lesz a végleges részvételi arány annak ellenére, hogy az ország teljes területén egész nap esett az eső, és jelentősen lehűlt az idő a korábbi napokhoz képest. A választási bizottság szerint nagyon nyugodt volt a voksolás, nagyobb szabálytalanságot csak két helyen észleltek.

A végleges eredményeket csütörtökig kellene nyilvánosságra hozni, azonban néhány helyen szabálytalanságokat észleltek, és meg kell ismételni a voksolást. Mivel a jövő hét végen lesz a pravoszláv húsvét, valószínűleg nem akkor ismétlik meg a szavazást, így az is előfordulhat, hogy csak két hét múlva derülnek ki a végleges eredmények.

Nagyot nyert a Szerb Haladó Párt

A vasárnap esti első eredmények szerint a Szerb Haladó Párt a szavazatok 52 százalékát szerezte meg (162 mandátum), a Szerbiai Szocialista Párt és az Egységes Szerbia szövetsége 14,40 (44 mandátum), a Szerb Radikális Párt 7,00 (21 mandátum), a Demokrata Párt 5,40 (16) százalékot kapott.

A parlamenti küszöb alatt maradt a Dveri és a Szerbiai Demokrata Párt koalíciója 4,40 százalékkal, a Liberális Demokrata Párt, Vajdasági Szociáldemokrata Liga és Szociáldemokrata Párt koalíciója 4,10 százalékkal.

Az első adatok szerint a Vajdasági Magyar Szövetség a szavazatok 2,5 százalékát tudhatja magáénak és ez hét mandátumot jelent.

A nemzeti kisebbségek pártjainak parlamentbe jutása nem az 5 százalékos küszöb elérésétől függ: a természetes választási küszöb használata van érvényben, ami azt jelenti, hogy annyi kisebbségi képviselő kerülhet be a parlamentbe, ahányszor az egy mandátumhoz szükséges szavazatszámot megszerzi egy nemzeti kisebbségi párt. Ehhez általában 12-16 ezer voks szükséges. A legnagyobb délvidéki magyar párt, a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) az eddigi öt mandátumuk megőrzését tűzte ki célul. A pártelnökök voksuk leadásakor egybehangzóan azt mondták: jó eredményre számítanak.

Újabb négy évet kér Vucic

Szerbiában azért írtak ki előre hozott parlamenti választásokat, mert Aleksandar Vucic kormányfő kijelentette, további négy évre, azaz egy teljes mandátumra van szüksége ahhoz, hogy Szerbiát az Európai Unió kapujáig kormányozza, azaz a tervezett reformokat addigra lehet megvalósítani, lezárni. 

Előre hozott parlamenti választást a legutóbb két éve tartottak, vajdasági tartományi és önkormányzati választások azonban a legutóbb négy éve voltak. 

A valamivel több mint 6,7 millió szavazójoggal rendelkező szerb állampolgár összesen 20 lista közül választhatott, a Vajdaságban pedig 15 lista indult, emellett Szerbia szinte minden önkormányzatában választást tartottak, kivéve a fővárosban, Belgrádban, ahol a legutóbb két éve járultak az urnák elé a lakosok.

Erősödött a szélsőjobb az országban

A Szerbiában szélsőjobboldalinak tekintett pártok egyike sem tudott hatalmas támogatottságot szerezni a szerbiai előre hozott parlamenti választásokon, viszont az előzetes adatok szerint a Vojislav Seselj vezette Szerb Radikális Pártnak (SRS), valamint a Szerbiai Demokrata Párt és a Dveri mozgalom koalíciójának együtt 13-14 százalékos a támogatottsága, ami megfigyelők szerint a szélsőjobb erősödését mutatja az országban.

A két évvel ezelőtti választásokon egyik párt sem jutott be a parlamentbe, viszont miután a hágai Nemzetközi Törvényszék először ideiglenesen hazaengedte, majd minden vádpontban ártatlannak találta az ultranacionalista Vojislav Seseljt, támogatottsága hatalmasat ugrott. Emellett a mostani választáson azok is a szélsőjobboldalinak tekintett pártokat választhatták, akik esetleg csalódtak az SRS-ből 2008-ban kivált Szerb Haladó Pártban.

A voksoláskor Seselj még azt mondta, az lenne a célja, hogy a belgrádi parlament 250 mandátumának egyharmadát megszerezze, és így nélküle ne lehessen jelentős törvényeket elfogadni, ez nem valósult meg. Ugyanakkor az oroszbarát politikus így is borsot tud majd törni a kormányzó az Európa-párti jobbközép Szerb Haladó Párt (SNS) orra alá, és elemzők szerint hosszú parlamenti vitákra lehet majd számítani az európai integrációt vagy az alkotmánymódosítást érintő kérdésekben.
 

MTI, Új Szó
  • Demokráciaexport után iszlámexport várható világszerte
    Dinamikus Egyesült Államokra lenne szükség. Ehhez képest a jelenlegi elnök csupán egy videóüzenetben emlékezett meg a húsz évvel ezelőtti tragédiáról. Mert így nem veszítette el a beszéd fonalát. Nem tévesztette össze az országokat. Vagy ne adj Isten, nem aludt el.
  • Átadták az újjáépült Lovardát a budai Várban
    Ünnepélyes keretek között átadták az újjáépült Lovardát a Budavári Palotanegyedben pénteken, a kulturális örökség napjai rendezvénysorozat országos megnyitóján, amelyen bejelentették a szellemi kulturális örökség nemzeti jegyzékének új elemeit is.
  • Tehetséggel, akarattal és hittel sikeres lesz az újrakezdés
    Ésszel, tehetséggel, akarattal és hittel "nemcsak a járványt győzzük le, de az újrakezdés sikere sem marad el" - hangoztatta a köztársasági elnök pénteken Budapesten, amikor a Sándor-palotában fogadta a Magyarország Barátai Alapítvány tagjait.
MTI Hírfelhasználó