A baloldal már 2007-ben migránsokat várt az országba
A Gyurcsány-kormány már tíz éve bevándorlókat várt az országba - írta pénteki számában a Magyar Idők, egy 2007-es migrációs stratégiára hivatkozva.
2016. április 22. 11:05

A stratégia nem nyilvános minősítésű, de az interneten elérhető. Megállapításait már keletkezésekor vitatták, ám úgy tűnik, a jelentősen megváltozott környezet ellenére a baloldal most is kitart mellette - olvasható a cikkben.

MTI Fotó: Kelemen Zoltán Gergely

Gyurcsány Ferenc, a DK elnökeként migránsok gyűrűjében 2015-ben. MTI-fotó: Kelemen Zoltán Gergely

A szakértői anyag kiindulópontja, hogy a migráció a globalizáció feltartóztathatatlan következménye, Magyarországon ugyanakkor gondot okoz a népességfogyás és a munkaerő-elvándorlás, amiket orvosolni kell.

A stratégiából kiderül, hogy a Gyurcsány-kabinet már 2007-ben tisztában volt azzal: az orvosok és ápolók elvándorlása állandó, vagyis nehezen befolyásolható folyamat.

A lap szerint ennek alapján "teljesen nyilvánvaló, hogy csupán politikai haszonszerzés céljából okolják az Orbán-kormányt a probléma előidézésével".

Sok százezer migránst tartottak szükségesnek

A szakértői anyag "a migrációs érdekeket szolgáló liberalizáltabb intézkedésekben" látta a megoldást - írta a Magyar Idők.

A lap felidézte a kormányzati előterjesztésnek a demográfiai problémákra kínált megoldását: e szerint "a népességfejlődés konszolidálását" csakis egy "emelt szintű bevándorlás" biztosíthatja, ami sok százezer, akár milliós nagyságrendű migránst jelent.

Már 2007-ben kvótákat „emlegettek”

A cikk hihetetlennek nevezi, hogy a Gyurcsány-kormány szakértői már 2007-ben kvótákat emlegettek a migrációval összefüggésben.

"Ha a vándorláspolitika a keresett szakképzettségűekre, az elnéptelenedő térségben letelepedést vállalókra időben ütemezett, tervezett kvótákat állapít meg, a beilleszkedést hatásosan segíti elő, és a vándorlás kontrollálhatóvá válik" - idézte a szakértői dokumentumot.

A kormányzati előterjesztésben kiemelték az illegális bevándorlás elleni küzdelem és a határvédelem fontosságát, az embercsempészetre szakosodott szervezett bűnözői csoportok felszámolását.

„Felmerülhet  az országban illegálisan tartózkodók ideiglenes törvényesítése”

A következtetések között azonban az olvasható, hogy konkrét becslést kell adni a migráció gazdasági hatásairól, ezután felmerülhet "az amnesztia, tehát az országban illegálisan tartózkodók ideiglenes törvényesítése" - idézték a szakértői anyagot.

A dokumentum készítői külön fejezetet szenteltek a társadalmi kohéziónak, amelynek megerősödése álláspontjuk szerint együtt jár a társadalmi igazságosság és a tolerancia növekedésével.

„A társadalmat fel kell készíteni a növekvő migrációra és annak következményeire”

"A társadalmat fel kell készíteni a növekvő migrációra és annak következményeire." Ezt a minisztériumok együttműködésével, a regionális szervek, önkormányzatok fokozatos bevonásával képzelték el, de fontos szerepet szántak "a kormányzati szektornál rugalmasabb, nagy szellemi potenciált mozgósítani tudó" civil szervezeteknek is - idézte a Magyar Idők az anyagot.

A stratégia előterjesztői leszögezték, hogy érdemes elemezni és követni a világtrendeket és az Európai Unióban tapasztalható paradigmaváltást, érvényre juttatva a vándorlásbarát "szabályozott nyitottság" szemléletét.

A Magyar Idők szerint a baloldali ellenzék retorikájára jelenleg is jellemző, és az elmúlt években is az volt "a brüsszeli fősodor kritika nélküli, feltétlen elfogadása".

A Demokratikus Koalíció és a Magyar Szocialista Párt rendszeresen szembehelyezkedett a magyar kormány álláspontjával, és inkább az uniónál próbált "jó pontokat szerezni". Így történt ez a migráció kérdésében is - olvasható a cikkben.

Magyar Idők / MTI
 • Tusványos örvényei
  Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
 • A szerencsétlen lord major
  A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
 • A nemzetet békés eszközökkel tudtuk újra egyesíteni
  A magyar nemzetet 2010 után a meglévő határok mellett, békés eszközökkel tudtuk újra egyesíteni - mondta a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára hétfőn Budapesten, a XI. Kárpát-medencei Összefogás Fórumon.
 • Nácizás
  A nácizó képviselő abban reménykedik, hogy a globális hatalmi átrendeződés lokális zavarosában halászva talán neki is akad majd valami „jutalomfalat” a „globális gazditól” – írja Bogár László.
 • Két válságot is sikeresen kezelt már a kormány
  Z. Kárpát Dániel (Jobbik) arról beszélt, hogy Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnöke ma az Országgyűlés gazdasági bizottságában „brutális látleletet” adott a kormányzásról. A baloldali képviselő szerint a kormány és a jegybank nem működik együtt, mert a Nemzeti Bank felszólítása ellenére a kormány a beruházásokat nem halasztotta el, ezért a válság örvényei durvábbak nálunk, mint a környező országokban.
MTI Hírfelhasználó