Májusban nyílik meg az új pécsi állatkert
Az állatkert uniós forrásokból épült meg a korábbi intézmény Mecsek-oldalban található területén. Az állatokat folyamatosan költöztetik új, korszerű lakhelyükre.
2016. április 21. 19:26

Május 20-án nyílik meg a nagyközönség előtt a régi létesítmény helyén kialakított új pécsi állatkert, amelyet mintegy 1,8 milliárd forintos beruházással alakítottak ki - jelentette be a baranyai megyeszékhely polgármestere csütörtökön sajtótájékoztatón.

Páva Zsolt (Fidesz-KDNP) hangsúlyozta, az új létesítményt két esztendő alatt kizárólag európai uniós forrás felhasználásával építették meg a korábbi állatkert Mecsek-oldalban található, több mint 3,5 hektáros területén. A műszaki átadás tavaly év végén megtörtént, folyamatosan költöztetik be az állatokat új helyükre.

A május 20-án megnyíló pécsi állatkert főépülete 2016. április 21-én. A régi létesítmény helyén kialakított új állatkertet mintegy 1,8 milliárd forintos beruházással alakították ki. A műszaki átadás tavaly év végén megtörtént, folyamatosan költöztetik be az állatokat új helyükre. (MTI Fotó: Sóki Tamás)

A május 20-án megnyíló pécsi állatkert főépülete 2016. április 21-én. A régi létesítmény helyén kialakított új állatkertet mintegy 1,8 milliárd forintos beruházással alakították ki. A műszaki átadás tavaly év végén megtörtént, folyamatosan költöztetik be az állatokat új helyükre. (MTI Fotó: Sóki Tamás)

 

Az új pécsi állatkertben például pumával, perzsa leopárddal, varacskos disznóval, bengáli tigrisekkel, gyűrűsfarkú makikkal, zebra- és szirti cápával, hiúzzal és oroszlánokkal is találkozhatnak majd a látogatók. Beszerzés alatt vannak még zebrák, ormányos medvék, egy barna medve, ragadozó madarak, kaméleonok és fapitonok is - olvasható az MTI-nek eljuttatott írásos összefoglalóban.

A polgármester felidézte, hogy a városvezetés elődeitől 2009-ben egy leromlott állapotú, korszerűtlen vadasparkot örökölt, amely a környezetvédelmi követelményeknek sem felelt meg, bezárás, felszámolás fenyegette. "Gyakorlatilag a zöldhatóság jóindulatán múlt, hogy még néhány évig működhetett az állatkert" - fogalmazott.

A Baranya, Somogy és Tolna megye alkotta Dél-Dunántúl egyetlen állatkertje 1961-ben épült társadalmi munkában. Páva Zsolt indoklása szerint ezért is döntöttek úgy, hogy a felújítás helyett egy teljesen új, a mai kor színvonalán is túlmutató, új állatkertet építenek a területen.

 

A városvezető a részletekről szólva kitért rá, hogy a beruházás során tágas parkolót, turistabuszoknak megállót építettek. A létesítmény új fogadóközponttal rendelkezik és ökoturisztikai parkot is magában foglal, amelyben bemutatják a Mecsek és környezete állat- és növényvilágát.

Páva Zsolt jelezte, a beruházásnak köszönhetően immár nem fenyegeti szennyezés veszélye a környező vízbázisokat. Az új állatkerti részen tematikus szekciókat alakítottak ki, így állatsimogató és madárröpde, majomház, nagymacskaház, ragadozó- és vízilóház, Afrika-kifutó, krokodilház, fókamedence, csimpánzkifutó is épült.

A korábban a pécsi belvárosban működő akvárium-terrárium is helyet kapott a megújult állatkertben, a fogadóközpont épületében. Az épület földszintjén az akváriumi rész sokszínű édesvízi és tengeri állatvilága lesz megtekinthető és ott található a fókamedence is. A terráriumot az emeleten alakították ki, ahol rendezvény- és oktatóterem is létesült.

A nyitásra külön kedvezményekkel készülnek, a részletekről a megnyitó előtt egy héttel adnak tájékoztatást.

MTI
  • Tusványos örvényei
    Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
  • A szerencsétlen lord major
    A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
MTI Hírfelhasználó