Családháló: körvonalazódik egy referencia-intézmény létrejötte
Hamarosan létrejöhet a fővárosban egy Egyházi Szülészeti és Nőgyógyászati Egység, ahol a szüléseket a háborítatlan szülészeti ellátás módszerével kísérnék.
2016. április 15. 12:58

Az intézmény az otthonszülés intimitását, valamint a kórházi szülés biztonságát egyidejűleg biztosítaná az anya és gyermeke részére.

Régóta vágyott a természetes szülést pártolók között egy olyan egészségügyi intézmény létrejötte, ahol hagyják a szülés közbeni folyamatokat a maguk ritmusában haladni, s orvosi beavatkozásra csak valóban indokolt esetben kerül sor.

A családháló.hu információi szerint egyházi körökben nagyon komolyan megfogalmazódott, hogy időszerű lenne egy fővárosi referencia-intézmény létrehozásának előkészítése.

Az Egyházi Szülészeti Nőgyógyászati Fekvő- és Járóbeteg Ellátó Egészségügyi Egység néven futó projekt előkészítésének keretében egyházi egészségügyi intézmények lennének érintettek.

Ezek közül a teljes gyermekellátást végző Magyarországi Református Egyház Bethesda Gyermekkórháza aszülészeti és neonatológiai kompetenciák kialakítására lenne alkalmas.

Az ezt kiegészítő, több szakterületet érintő felnőtt ellátást végző Budai Irgalmasrendi Kórház anőgyógyászati feladatok ellátásához tudna komoly hátteret biztosítani.

Úgy értesült a Családháló, hogy ezekben a hetekben az Egyházi Szülészet és Nőgyógyászati Egészségügyi Egység létrehozásához szükséges háttérmunka folyik, valamint a két előbb említett intézmény közös szakmai koncepciót és megvalósíthatósági terveket dolgoz ki.

Forrásaink szerint azért szeretnék az úgynevezett egyházi szülészeti-nőgyógyászati szemlélet előtérbe helyezését elérni, mert itt az ellátás során a középpontban az anya – gyermek (és az apa - család) egység áll, ellentétben a „hagyományos” kórházi hozzáállással, ahol a betegség áll a középpontban.

A létrejövő intézmény a háborítatlan szülés módszerének magyarországi referencia-intézményeként működhetne, oktató, szakképző, továbbképzési, szakmai műhelyeknek is helyet adhatna, s nem utolsó sorban végre megvalósítaná a WHO által javasolt anya- és bababarát szempontokat, lehetőséget biztosítana az otthonszülés és a kórházi szülés közötti szakadék áthidalására.

(A fotók illusztrációk: családháló.hu - Ancsin Gábor, Tuba Zoltán - Képszerkesztőség)

csaladhalo.hu
  • Gyurcsányi fordulat: igazat mondott
    A gyurcsányi cél ez volt: „visszaadni a baloldalnak a hitét, hogy megcsinálhatja, hogy nyerhet. Hogy nem kell lehajtani a fejét ebben a kurva országban. Hogy nem kell beszarni Orbán Viktortól…” Mi fűtötte? Az, hogy „ történelmet csinálok. Nem a történelemkönyveknek, arra szarok.”
  • Pluralizmus Ismét Működésben – PIM
    Ez itt a kérdés – Otthonosabbá tenni a magyar világot. Ezzel a címmel készített negyvenperces beszélgetést az M5-ös művelődési köztelevízió a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatójával, Demeter Szilárd székelyföldi íróval, költővel, filozófussal.
MTI Hírfelhasználó