Nógrádi: itt a cél a minél több halott
Egyértelműen elkezdődött a német migránspolitika átgondolása, ami Merkel számára egyelőre nem akceptálható, de biztosan nem tartható az a helyzet, hogy a titkosszolgálatok mást gondolnak, mint a „nagypolitika” - mondta az M1-en a biztonságpolitikai szakértő.
2016. április 13. 09:08

A hírek szerint Salah Abdeslam, a párizsi merényletek első számú gyanúsítottja márciusi elfogásáig legalább ötször fuvarozott ISIS-terroristákat Európába. A kudarccal egyre több nyugat-európai ország titkosszolgálata kénytelen szembesülni. Önkritikus mondatokkal ismerte el tévedését a németországi belső elhárítás is. Úgy fogalmaztak: nem ismerték fel az iszlamista terrorszervezet tevékenysége és a migráció összefüggéseit.

A legfrissebb hírek szerint Németországban is elkezdődött a migránspolitika átgondolása, ami Merkel számára egyelőre ugyan nem akceptálható, ám nyilvánvalóan tarthatatlan az a helyzet, hogy a német titkosszolgálatok mást gondolnak, mint az úgynevezett „nagypolitika” – jelentette ki az M1 szerda reggeli műsorában Nógrádi György, aki, mint mondta, személyesen ismeri a német elhárítás vezetőjét.

A biztonságpolitikus a műsorban emlékeztetett arra is: a német elhárítás vezetője kéthetente rendre elmondta, mennyit romlott a helyzet, és már azt is kijelentette: az Iszlám Állam nem gyengült, ellenkezőleg, előretört. Kimondta azt is - hangsúlyozta Nógrádi -, amit eddig országos vezető ritkán: itt nem terroristákkal állunk szemben, ez háború, ahol a cél a minél több halott, a félelemkeltés, a "nagy merénylet".

Nógrádi kiemelte: a német elhárítás vezetője novemberben 740, ma már 1100 nyilvántartott terroristáról beszél Németországban, és a szám szó szoros értelmében naponta folyamatosan növekszik, hiszen a Németországba érkezett, egyedül álló fiatalokat az első naptól próbálják beszervezni. A német szakember, aki már korábban elismerte a politika és a szolgálatok tévedését, azt is hangsúlyozta: több tízezer emberről nem tudni, kicsoda és honnan jött, ami – tette már hozzá Nógrádi – egy aszimmetrikus háborúban életveszély, mert nem tudni, hol, mikor is ki támad.

Azt a hírt, hogy az amszterdami repülőtéren keddről szerdára virradó éjszaka pánikot okozott egy gyanús férfi, akit néhány óra múlva már el is engedtek, a szakértő úgy reagált: ez is azt mutatja, Európa az elmúlt hónapok eseményei után minden idegszálával figyelni kényszerül, és a legkisebb a történésre is rögtön reagálnia kell.

hirado.hu - M1 - Ma reggel
 • Tusványos örvényei
  Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
 • A szerencsétlen lord major
  A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
 • Déli határunkon tűzharcok folytak, sérültek is vannak
  Bűnözők folytattak katonai jellegű akciót hazánk ellen a déli határon: tűzharc zajlott, sérültjeink is vannak. Brüsszel süketnek és vaknak tetteti magát – derült ki Bakondi György rádiónyilatkozatából.
 • Szent Miklós Napok
  Szent Miklós ünnepe, és egyben a nevét viselő templom búcsúja jövő keddre esik, és ez zárja az idei Szent Miklós Napok programsorozatot Gyergyószentmiklóson, amely rendezvény szombattól kínál élményeket minden korosztálynak.
 • Magyarország 365 fotópályázat – díjazottak
  Kihirdették csütörtökön Budapesten az idei Magyarország 365 fotópályázat díjazottjait. A neves szakemberekből álló zsűritől 16 pályázó kapott elismerést.
MTI Hírfelhasználó