Terrorellenes egyeztetés - Gulyás lát esélyt a megegyezésre
A Fidesz alelnöke szerint továbbra is jó esély van arra, hogy a BM terrorellenes törvényjavaslat-csomagja akár az összes párt támogatását élvezze.
2016. április 12. 15:16

A képviselő a BM-ben kedd délelőtt tartott újabb ötpárti egyeztetés után az MTI-nek azt mondta, hogy konstruktív szakmai egyeztetést folytattak a pártok képviselőivel és a szakértőkkel.

Gulyás Gergely hozzátette: a BM javaslatcsomagjáról még egy szakmai egyeztetés lesz.

Remélik, hogy ott már azokra a minimális jogi aggályokra is megnyugtató választ kapnak az ellenzéki politikusok, amelyek még felmerültek, és egységes döntéssel megszülethetnek azok a törvénymódosítások, amelyek Magyarország biztonságának szavatolása érdekében szükségesek.

Az MSZP nem támogatja a javaslatot

Nem támogatja jelen formájában a Belügyminisztérium (BM) terrorellenes javaslatcsomagját az MSZP - közölte az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának szocialista elnöke a keddi budapesti ötpárti egyeztetés után.

Molnár Zsolt elmondta: a BM új javaslata elhagy néhány korábban kifogásolt pontot.

Továbbra is vannak azonban megoldatlan kérdések, ezért az MSZP javaslatára szerdán újabb szakmai egyeztetést tartanak a javaslatcsomagról. A szocialisták ezt követően alakítják ki végleges álláspontjukat - tette hozzá a politikus.

Kontrát: nincs elvi akadálya a terrorellenes akcióterv elfogadásának

Gyakorlatilag elhárultak az elvi akadályok a kormány terrorellenes akciótervének elfogadása elől - mondta Kontrát Károly, a Belügyminisztérium (BM) parlamenti államtitkára, a csomagról tartott keddi ötpárti egyeztetés után

Kontrát Károly közölte: szerdán még egy szakmai, szakértői szintű egyeztetés van hátra, ezt követően várhatóan jövő héten nyújtja be a kormány a törvényjavaslatot, amit az április 25-i héten kezdhet tárgyalni az Országgyűlés.

Kovács Zoltán kormányszóvivő úgy fogalmazott: újabb fontos lépést tettek az intézkedéscsomag elfogadásának irányába. Hozzátette: az elvi egyetértés a csomag fontosságával kapcsolatban megvan, nem kellett bizonygatni senkinek, hogy minden olyan eszközt a kormány és az illetékes szervezetek rendelkezésére kell bocsátani, amelyek segítenek a terrorakciók megakadályozásában.

Kontrát Károly beszámolója szerint a büntetőtörvénykönyv (Btk.)módosítása ügyében, a titkosított kommunikációval és a gyülekezési joggal kapcsolatban, valamint a védelmi beszerzések terén is elfogadták az ellenzéki javaslatokat, aggályokat.

Az államtitkár a részletekről szólva elmondta: az ellenzéki pártok javaslatára a Btk. két tényállását módosítják, egyrészt büntetendő cselekménynek minősül a terrorista csoport szervezése, illetve ha valaki terrorista csoporthoz csatlakozás céljából Magyarországról ki- vagy átutazik, és szintén büntetik majd a nagy nyilvánosság előtti terrorizmust támogató hírverést. Közölte: a kormány a Btk. módosítása kapcsán javasolni fogja bizonyos bűncselekmények esetén a korhatár leszállítását 14 évről 12 évre, mert nemzetközi tapasztalatok azt mutatják, hogy terroristák gyakran 14 évnél is a fiatalabbakat használnak súlyos bűncselekmények elkövetése során.

Kontrát Károly fontos témának nevezte a titkosított kommunikáció ellenőrizhetőségének szankcionálását, amiben a kormány elfogadta azt az ellenzéki javaslatot, hogy csak a szolgáltató kötelezettségszegését büntessék, a felhasználókét ne. Az államtitkár szerint vita volt arról, hogy milyen módon lehet ezt a jogszabályi rendelkezést végrehajtani, de a kormány álláspontja most és korábban is az volt, hogy a bűnüldöző szerveknek meg lehet adni a jogszabályi lehetőséget az ellenőrzésekre. Kérdésre válaszolva Kovács Zoltán hangsúlyozta: minél szűkebb lehetőséget kell hagyni arra, hogy a rossz, negatív szándékot el lehessen rejteni a hatóságok elől, és az ötpárti egyeztetésen konszenzus volt abban, hogy nem a felhasználók, hanem a szolgáltatók oldaláról lehet ezt a "legjobban megfogni".

Kontrát Károly szerint a kormány az ellenzék aggályait elfogadva kiveszi a javaslatcsomagból a gyülekezési jog korlátozásával kapcsolatos rendelkezéseket, így veszély esetén a rendezvény szervezőit tájékoztatják majd a hatóságok, a továbbiakban őket terheli a felelősség a rendezvény megtartásával kapcsolatban.

Közölte: ellenzéki felvetés volt a védelmi beszerzések szabályainak módosítása, ezt is kiveszik a törvénycsomagból. Kontrát Károly szerint a Terrorelhárítási Információs és Bűnügyi Elemzőközpont feladatairól alakult még ki vita, a tárgyalást szerdán szakértői szinten folytatják.

Ez volt a második ötpárti egyeztetés a kormány terrorizmus elleni akciótervéről, amelyet március végén jelentett be Pintér Sándor belügyminiszter. Legutóbb április 1-jén Kovács Zoltán kormányszóvivő úgy nyilatkozott: alapvető szakmai nézeteltérés nem volt, körvonalazódik az egyetértés lehetősége.

A Jobbik optimista

A Jobbik optimistán várja a Belügyminisztérium (BM) terrorellenes javaslatcsomagjáról folytatódó szakmai egyeztetést - közölte Mirkóczki Ádám, az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának jobbikos tagja a kedd délelőtti ötpárti egyeztetés után a BM előtt tartott sajtótájékoztatóján.

A politikus pozitívan értékelte a tanácskozást, mivel - mint kiemelte - az ellenzéki javaslatok döntő hányadát elfogadta a BM, s ígéretet kaptak arra, hogy azokat beépítik a javaslatcsomagba.

A Jobbik által kifogásolt három pont közül kettő - a tömegrendezvények tiltása és a védelmi beszerzésekről szóló passzus - "úgy néz ki", hogy kikerül a javaslatból. Ugyanakkor továbbra is kifogásolják, hogy a javaslat szerint a titkosított kommunikációt biztosító cégek és szolgáltatók felelősségre vonhatók lennének. Mirkóczki Ádám ezért azt kérte, hogy ezt a részt a Nemzetbiztonsági Szakszolgálattal is nézessék át.

LMP: a lényegi pontokon elfogadta a kifogásokat a belügyminiszter 

Az LMP szerint Pintér Sándor belügyminiszter a lényegi pontokon elfogadta a Belügyminisztérium (BM) terrorellenes javaslatcsomagjával kapcsolatos kifogásokat.

Schiffer András, a párt frakcióvezetője a kedd délelőtt a BM-ben tartott ötpárti egyeztetés utáni sajtótájékoztatóján pozitívumként értékelte, hogy az LMP több javaslata bekerült a terrorellenes csomagba.

Ezeken felül a legtöbb passzusnál a szükségesség, arányosság elvét kérték számon - jegyezte meg Schiffer András, hozzátéve: ha ezeket az elveket végigvezetik a BM törvényjavaslatán, akkor elfogadható lesz számukra.

MTI
 • A nyugat-európai liberálisok vallása a hungarofóbia
  Annyira nem bigottak, hogy ezért a vallásért Husz Jánosként a máglyára menjenek. Nem akarnak mártírok lenni, noha a mártír legyőzhetetlen ellenfél. Az ő vallásuk másról szól. Vallásuk másik fontos rítusa ugyanis: sorakozás a kasszánál.
 • Horror bohózat a párizsi ügyészségen
  Noha maguk a rendőrök sem mernek behatolni a város jó néhány területére, az ügyészség egy sokkal súlyosabb bűncselekménnyel foglalkozik: a német WDR köztelevízió 37 éves munkatársa szerint Giscard d'Estaing a párizsi irodájában rögzített interjú során háromszor is megérintette a fenekét.
 • Trianon 100 - Vérző Magyarország 7. rész
  Sorozatunk hetedik részében három tájegységre is elbarangolunk. Havas Rezső A magyar tenger című írásában Fiume, mint a magyar koronához csatolt test sok évszázados sorsát eleveníti fel. Schöpflin Aladár pozsonyi diákéveire emlékezik, Vészi József, az egykori aradi gimnazista a legszomorúbb történetű magyar városban átélt megrendítő élményét meséli el.
 • A magyarellenesség rétegei
  Az erdélyi magyar ember Trianon óta kénytelen más kódrendszer alapján megélni a mindennapokat.
 • Orbán Viktor: Amit vállaltunk, azt teljesíteni fogjuk
  Orbán Viktor az azonnali kérdések órájában válaszolt a képviselők kérdéseire, az Országgyűlés hétfői ülésnapján.
MTI Hírfelhasználó