"Nekünk is jár a szabad vasárnap" - háborognak a tescósok
A Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezetének elnöke a hirado.hu-nak nyilatkozva kiemelte, hogy elképzeléseik szerint a törvény elfogadása után azonnal visszaáll a vasárnapi nyitva tartás. Az üzletek egymással versenyezve igyekeznek minél előbb kinyitni és a vasárnapi nyitva tartásra visszaállni.
2016. április 11. 15:30

Sáling József megjegyezte, hogy pénteken még ígéretet kaptak arra vonatkozóan, hogy egyeztetések előzik majd meg ezt a döntést, erre azonban nem került sor.  Hozzátette, hogy további feszültségeket fog ez okozni a munkavállalók körében, ugyanis a létszámhiány továbbra sem megoldott kérdés.

Az elnök elmondta, hogy a kormány a boltzár eltörlésével gyakorlatilag a megemelt vasárnapi pótlékot is eltörölte, vagyis visszaállította a korábbi 100 százalékról, 50 százalékra.

Nagyjából százezer embert érintett az országban, ennyi munkavállaló dolgozott vasárnap.

Sáling József úgy fogalmazott, hogy közel 2500 kisvállalkozás ment tönkre többek között az online kassza és a vasárnapi bolt bezárásnak köszönhetően. Szerinte ezek a vállalkozások már nem tudnak visszaerősödni, talpra állni.

Kiemelte, hogy a nagyobb multiknál inkább átszervezéseket okozott az új szabályozás.

A Facebookon lévő „Tescósok” zárt csoportban sok alkalmazott sérelmezi a kormány bejelentését. Többek felháborodásuknak adtak hangot amiatt, hogy visszatérhet a vasárnapi nyitva tartás.

KDFSZ: Ez döbbenetes

Pénteken még arról volt szó, hogy megvizsgálják a helyzetet, ehhez képest ma 11.30-kor bejelentették a döntést és az egészet visszacsinálnák úgy, ahogy tavaly március 15-e előtt volt. Ez egy óriási fordulat, ez döbbenet – mondta Bubenkó Csaba a Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezetének (KDFSZ) elnöke.

„Utcai megmozdulás vagy sztrájk is lehet”

„Nagyon nagy felháborodás van a dolgozók körében. Sok munkavállaló hívott, hogy valamilyen lépést kell tenni, mert nem értenek egyet a döntéssel. Akár utcai megmozdulás vagy sztrájk is lehet” – nyilatkozta Bubenkó Csaba, aki arról is beszámolt, hogy kevés alkalmazott van, így a meglévő dolgozóknál sérülhet a pihenőidő kiadása.

hirado.hu
  • Orbán Viktor: Mi, magyarok, kultúrnemzet vagyunk
    – A Magyar Zene Házához hasonló intézményeket máshol a járványra hivatkozva inkább bezárják vagy leépítik, ám Magyarországon kulturális expanzió figyelhető meg – közölte Orbán Viktor miniszterelnök a Liget projekt részeként megépült létesítmény ünnepélyes megnyitóján. A kormányfő arról is beszélt, hogy Magyarországon jelentős a kultúra támogatása, majd emlékeztetett, hogy a baloldal folyamatosan támadta a beruházást, ám a magyar kultúra napja helyett inkább április 3-án kell rajtuk revansot venni.
  • Minden egyes hungarikum híd az emberek között
    A Hungarikum kiállítóházban a magyar géniuszok és az általuk alkotott csúcsteljesítmények előtti tiszteletadás hozzájárulhat a hagyományait számon tartó, egységes nemzeti tudattal rendelkező generációk neveléséhez, ugyanis minden egyes hungarikum híd az emberek között - fogalmazott az agrárminiszter szombaton a Lakitelek Népfőiskolán.
  • A magyar kultúra napja – 199 éve fejezte be Kölcsey Ferenc a Himnuszt
    1989 óta január 22-én ünnepeljük a magyar kultúra napját annak emlékére, hogy a kézirat tanúsága szerint Kölcsey Ferenc 1823-ban ezen a napon fejezte be a Himnuszt. E naphoz kapcsolódva adják át a magyar kultúrával kapcsolatos szakmai elismeréseket is – írja a Híradó.hu.
MTI Hírfelhasználó