A NAV már vizsgálja az offshore-ügyet
A miniszterelnök kérésére Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter tegnap elrendelte a magyarországi offshore-szálak azonnali, egyenkénti kivizsgálását a NAV-nál. A panamai offshore-ügy magyarországi vonatkozásainak felkutatása érdekében a Fidesz-frakció hétfőn az Országgyűlésben a kormányhoz fordul.
2016. április 9. 20:08

A magyarországi offshore-szálak egyenkénti kivizsgálására kéri a kormányfő a belügyminisztert, a titkosszolgálatokat, valamint az adóhivatalt felügyelő minisztert. Orbán Viktor a Kossuth rádió­ban kijelentette: az embereknek látniuk kell, hogy a tőkével rendelkezők betartják-e a jogszabályokat.

A kormányfő szerint a jelentős magyar politikai tényezők kívül állnak ezen az ügyön, a magyar szál szerinte leginkább bankárokhoz köthető, és inkább szocialista nagytőkésekhez.
A miniszterelnök kérésére Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter tegnap elrendelte a magyarországi offshore-szálak azonnali, egyenkénti kivizsgálását a NAV-nál.

Az adó- és vámhivatalon belül egy szakértői munkacsoport el is kezdte az úgynevezett Panama-papírok dokumentumaiban érintett magyar állampolgárok és cégek vizsgálatát. „A NAV teljes eszközrendszerével szisztematikusan, a magánszemélyeket és cégeiket is érintően azt vizsgálja, történt-e Magyarországon adóeltitkolás” – olvasható a tárca közleményében.

Az offshore-botrányban érintett politikusok közül elsőként Horváth Zsolt kecskeméti volt fideszes honatya neve jelent meg a sajtóban, mert több off­shore cégben is érintett. A férfi ország­gyűlési képviselő volt Kecskeméten, két éve azonban visszavonult a politikától. A Fidesz elhatárolódott volt képviselőjétől, mint fogalmaztak, jó ideje nincs kapcsolatuk Horváth Zsolttal, a kormányban pedig nincs helyük off­shore-lovagoknak.

Később a szocialista kormányok idején rendszeresen kulcspozíciókba delegált Erős János neve is felbukkant az ügyben mint adóparadicsomban bejegyzett társaság tulajdonosa. Boldvai László, az MSZP korábbi pénztárnoka pedig kedden függesztette fel párttagságát, miután kiderült, felesége révén ugyancsak érintett.

A Fidesz-frakció bejelentette: parlamenti képviselőcsoportja hétfőn azonnali kérdéssel fog fordulni az Ország­gyűlésben a kormányhoz azt kérve, hogy folytasson adóvizsgálatot a offshore-botrány érintettjei kapcsán. – A panamai offshore-botrány újabb bizonyíték arra, hogy az ellenzék tele van korrupciós ügyekkel. A szocialisták ismét lebuktak, kiderült, hogy nagyon erős, befolyásos és aktív embereik érintettek az ügyben – közölte Halász János.

A Fidesz frakciószóvivője emlékeztetett: a szocialisták közül először az MSZP volt pénztárnoka, Boldvai László bukott le, akivel kapcsolatban nem kizárt, hogy a felesége nevét felhasználva külföldön kezelt titkos milliókat.

Boldvai László egy mai napig aktív és befolyásos szocialista politikus, aki húsz éven át volt országgyűlési képviselő, a szocialisták pénzügyi szakértője, egykori államtitkár és a szocialisták nógrádi elnöke – tette hozzá Halász János, külön érdekességként megemlítve azt is, hogy Tóbiás József MSZP-elnök nyilatkozata szerint Boldvai továbbra is részt vesz a szocialisták pénzügyeinek rendbetételében.

Halász János megemlítette azt is, hogy Erős János MSZP-s bankár, a fejlesztési bank elnöke is nyakig benne van az offshore-botrányban, illetve hogy Simon Gábor, a szocialista párt volt elnökhelyettese szintén külföldi titkos számlákon rejtegetett százmilliókat.

magyaridok.hu
 • Tusványos örvényei
  Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
 • A szerencsétlen lord major
  A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
 • Érdemekeresztek, díjak kiváló magyar alkotóknak
  Állami díjakat és közművelődési elismeréseket adott át az augusztus 20-i nemzeti ünnep alkalmából Vitályos Eszter, a Kulturális és Innovációs Minisztérium parlamenti államtitkára, valamint Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár pénteken a Pesti Vigadóban Budapesten.
 • Stipendium Peregrinum ösztöndíjakat adott át az államfő
  Megálmodni, belevágni, végigcsinálni, hazahozni és kamatoztatni - foglalta össze a Stipendium Peregrinum program lényegét Novák Katalin köztársasági elnök, aki az ösztöndíjakat elnyert diákoknak adta át pénteken az okleveleket a Sándor-palotában Budapesten.
 • Magyarországnak joga van megvédenie magát
  Magyarország ismét útelágazáshoz érkezett, akárcsak Szent István idejében, és ebben a helyzetben is joga van megvédenie magát - mondta a honvédelmi miniszter a nemzeti ünnep alkalmából pénteken Budapesten, a Honvédelmi Minisztérium és a Magyar Honvédség központi ünnepségén.
MTI Hírfelhasználó