Orbán: mehetünk a saját fejünk után
Az, hogy kifizettük az EU-tól és az IMF-től kapott hitel utolsó részét, azt is jelenti, hogy 2017-ben is folytatódhat a "mindenki lépjen egyet előre" politikája.
2016. április 8. 08:33

Ezt hangsúlyozta a miniszterelnök a 180 percben.

Koccintott

A miniszterelnök éjjel jött haza Párizs, és rögtön kinyitotta a vörösbort, amivel arra koccintott, hogy Magyarország kifizette az EU-tól és az IMF-től kapott hitel utolsó részét. Orbán Viktor a 180 percben hangsúlyozta: ma nem az a jellemző, hogy visszafizetik, hanem, hogy felveszik a hitelt, így Magyarország itt is különleges. Mindez egyébként azt is jelenti, hogy 2017-ben is folytatódhat a mindenki lépjen egyet előre politikája - tette hozzá.

Egy helyre az információkat

A terrorfenyegetettség kapcsán Orbán Viktor beszámolt arról is, szeretné, ha kiépülne egy olyan rendszer Magyarországon, amely rögtön egy helyre gyűjtené az információkat. Ez - tette hozzá - nem lesz könnyű, de kell ahhoz, hogy garantálni lehessen a magyar emberek biztonságát. Állandó fenyegetettségben élünk, hiszen másfél millió nem regisztrált embert engedtek be Európába, így semmilyen fenyegetés nem lehet "szimbolikus - hangsúlyozta Orbán Viktor.

A magyar nép maga döntene

A miniszterelnök megismételte: ha most nem fordulunk szembe az EU központi elosztást jelentő kvótajavaslatával, Brüsszelben fogják megmondani, kivel, milyen etnikai összetételű országban éljünk, ezért van óriási jelentősége a népszavazásnak. Ha a magyar nép úgy gondolja, hogy valakin segíteni akar, majd maga eldönti - hangsúlyozta.

Az EU-török egyezmény nem megoldás

A kormányfő szerint a törökökkel történő megoldás nem segít hosszú távon, legfeljebb az áradatot lassíthatja, de másfél millió ember már itt van, őket pedig szét kell osztani, Olaszország pedig ismét célországgá válhat, mint a migránsözön elején. Ehhez persze építeni kell a szövetségi rendszert, de ez nem elég, a magyar vélemény az, hogy schengeni szabályokat be kell tartani, és ki kell egészíteni. Ez a javaslatcsomag hétfőre elkészül, és letesszük az unió asztalára, és bemutatják a nemzetközi közvéleménynek - emelte ki.

Az ellenzéknek is segíteni kell

Orbán Viktor úgy vélte, az ellenzék is kissé felelőtlenül viselkedik ezen a területen, a terrorellenes szabályok ugyanis szerinte elsőbbséget élveznek, és ezekhez kell hozzáhangolni az egyébként méltányolható emberi jogi problémákat. A legfontosabb a bajt megelőzni - mondta a kormányfő -, aki úgy érzi, a fontos pontokon mégis sikerül majd megegyezni, és az ellenzék segít abban, hogy a magyar terrorvédelmi hatóságok is megkaphassák azokat a jogosítványokat, amelyeket a nyugatiak.

A Fidesz továbbra is a szabad vasárnap híve

A Kúria boltbezárásos népszavazási döntését úgy kommentálta, kiderült, hogy a szabályozás néhány ponton gyenge, hiszen méltatlan helyzetek alakulhatnak ki. Emlékeztetett arra is, hogy a kormány éppen ezért módosítja is a népszavazási törvény vonatkozó pontjait, hogy az ilyen szituációk elkerülhetők legyenek. A Fidesz egyébként továbbra is a szabad vasárnap híve, amelyet a kereskedelem után más szektorokra is kiterjesztene. A kormány hétfőn értékeli az egy év tanulságait, adatait, és ezután dönt arról, mi a helyes magatartás.

Az oktatás kérdését a tárgyalás viheti előre

Az offshore-botrányról szólva a miniszterelnök azt mondta, tökéletesen megbízik kormánya tagjaiban, hiszen mindannyiuk rendszeresen leadja vagyonbevallását, ezért fel sem merült, hogy bármelyikük is érintett lehet. A készülő oktatási sztrájkról úgy vélte, nagyon fontos kérdésről van szó, hiszen a gyerekeink jövője a tét, következésképp kellő súllyal is kell kezelni, de eredményt csak a tárgyalás hozhat.

Kossuth Rádió/180 perc
  • Tusványos örvényei
    Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
  • A szerencsétlen lord major
    A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
MTI Hírfelhasználó