Hétfőn indul a visszatoloncolás
Hétfőn életbe lép az EU-török megállapodás, Görögország visszaküldi a bevándorlókat Törökországba. Egyre nagyobb az aggodalom.
2016. április 3. 20:26

A görögök attól tartanak, hiába viszik el a bevándorlókat, az utánpótlás nem szűnik, így nem lesz kevesebb migráns az országban. Az ígért rendőri erősítés sem érkezett meg a térségbe, és a bevándorlók sem akarnak Törökországba menni, ahol pedig óriási a káosz.

A legfőbb kérdésekre sem tudják a választ azok a települések, ahová a migránsok elviekben hétfőn már megérkezhetnek, van olyan befogadó hely, amelynek még csak a napokban kezdték meg a tereprendezését. Az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága és az Amnesty International emberjogi szervezet is a vészharangokat kongatja.

Mintha nem tudnák...

Noha hétfőn életbe lép az unió és Törökország között megkötött toloncegyezmény, egy nappal korábban még migránsok százai voltak úton a török partoktól a görög szigetek felé: a parti őrség 24 óra alatt 364 illegális bevándorlót szedett össze a tengeren hánykolódó csónakokból. A migránsok vagy nem tudnak róla, vagy nem érdekli őket, hogy hiába indultak el, szinte semmi esélyük eljutni Nyugat-Európába. Az EU-török egyezmény szerint ugyanis azok, akik március 20-a után érkeznek meg Görögországba, mind visszakerülnek Törökországba. Az első kontingens hétfőn indul. Két hajó fut majd ki Leszboszról és a törökországi Dikiliben köt majd ki.

A kért uniós rendőrök fele sem jött meg

Az egész folyamatot az unió határrendészeti ügynöksége, a Frontex vezényelné a helyszínen, csakhogy az ügynökség szóvivője a Welt am Sonntag című újságnak azt nyilatkozta, az EU-török megállapodás végrehajtásához kért 1500 helyett alig 700 rendőrt ajánlottak fel a tagállamok, vagyis a kért létszám fele hiányzik. Márpedig a folyamat hétfőn tényleg elindul.

Mi lesz a Görögországban maradókkal?

Görögországban jelenleg mintegy 52 ezer migráns van, a többségük viszont március vége előtt érkezett az országba, így rájuk nem vonatkozik majd a toloncegyezmény. Egy részük háborús menekült, sokan közülük gazdasági bevándorlók, akik egy jobb élet reményében indultak útnak. Sokan már hetek óta vesztegelnek Görögországban, csaknem 14 ezren a macedón határhoz közeli Idomeninél, embertelen körülmények között. Noha a görög hatóságok megpróbálják elvinni őket rendes befogadó állomásokra, a migránsok nem akarnak elmenni onnan.

A cél: Nyugat-Európa

Minden hír, felhívás, kérés ellenére a csodában bíznak, vagyis abban, hogy Macedónia végül megnyitja a határt. Ezt hetekig azzal próbálták ezt kierőszakolni, hogy leültek a sínekre, és elzárták a vonatok útját, szombat óta pedig a Görögországot Macedóniával összekötő autópályára telepedtek le sátraikkal. Hallani sem akarnak arról, hogy visszaküldjék őket Törökországba, ők minden áron Nyugat-Európába akarnak jutni. Az ő sorsuk egyelőre bizonytalan.

A terv szerint őket nem küldik majd vissza Törökországba, hanem az uniós tagállamok közötti menekültelosztási rendszer szerint kellene szétosztani őket. Erről a szisztémáról azonban továbbra is heves viták zajlanak a tagországok és Brüsszel között. Egyre többen ellenzik ugyanis a migránsok befogadását, kiváltképp a párizsi terrortámadások és a kölni szilveszteri események után. Mindkét esetről kiderült ugyanis, hogy az elkövetők az ellenőrizetlen tömeges migrációs hullámban érkeztek Nyugat-Európába.

Egy sátor és két mobil illemhely

Egy sátor és két mobil illemhely - így várja a Görögországból visszatoloncolt migránsokat a törökországi Dikili városa. A kis kikötővárosban egyelőre nyugalom van. Mindenki arra kíváncsi, mi lesz hétfőn, amikor életbe lép az Európai Unió és Törökország közötti egyezmény, és Görögországból megérkezik a menekültek első csoportja. Nem tudják, hányan jönnek, hogyan fogják őket regisztrálni és hol lesznek elszállásolva. A bevándorlási hivatal két mobil illemhelyet kért tőlünk, és mi ezt be is szereztük – mesélte az egyik kijelölt település, Dikili polgármestere. A hivataltól ketten jönnek ide a kikötőbe, állítólag itt regisztrálják majd az érkezőket, aztán elszállítják őket. Én mondtam nekik, mi mindenben segítünk - fogalmazott a török város polgármestere.

Vihar előtti csend?

Sokan gondolják azonban úgy, hogy vihar előtti csend van Dikiliben, szombaton ugyanis több százan vonultak az utcákra és tiltakoztak amiatt, hogy a városba hétfőtől migránsok érkeznek. Cesme kikötővárosba Híosz szigetéről érkeznek majd a visszatoloncolt migránsok. Egyelőre ott még csak a tereprendezésnél tartanak és sem víz sem áram nincs a területen, de azt állítják, hétfőre itt egy kész befogadó központ áll majd. Pénteken kezdtük és hamarosan befejezzük, egész éjjel dolgozunk majd - mondja bizakodóan az egyik munkás.

Az ENSZ aggódik

Közben egyre többen fejezik ki aggodalmukat amiatt, hogy Törökországban a migránsok nem részesülnek majd megfelelő védelemben. Az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága arra hívta fel a figyelmet, hogy Ankara a migránsokat nem küldheti haza tömegével akaratuk ellenére mert, ezzel megsérti a nemzetközi menekültügyi jogszabályokat. Márpedig Törökország kitoloncolja a nem szír állampolgárokat oda, ahonnan eredetileg jöttek. Az ankarai külügyminisztérium 14 állammal, köztük Afganisztánnal, Bangladessel, Eritreával és Szomáliával már meg is kezdte a tárgyalást.

Az AI szerint Törökország a migránsok számára nem biztonságos

Aggodalmát fejezte ki az Anesty International emberjogi szervezet is. Szerintük Törökország illegálisan már eddig is toloncolt vissza migránsokat válságövezetekbe, ahol ezeket az embereket bíróság elé állíthatják illetve bántalmazhatják. A török kormánynak szakítania kell ezzel az embertelen módszerével. Az EU-nak meg kell fontolnia, hogy szíriaiakat küld vissza Törökországba, ha fennáll a veszélye annak, hogy onnan kitoloncolják őket Szíriába - mondta az emberjogi szervezet igazgatója. Az Amnesty International szerint Törökország a migránsok számára nem biztonságos ország. Közben a török belügyminiszter bejelentette: ők választják ki, hogy a szír menekültek közül kiket küldenek majd Európába.

Túl vagyunk a nehezén?

Túl vagyunk a migrációs válság tetőpontján - közölte a német belügyminiszter a Tagesspiegel mai számában. Thomas de Maiziere ezt úgy fogalmazta meg: "Nagyon óvatosan mondom, hogy a migránsválság csúcspontja már mögöttünk van." A miniszter bízik benne, hogy az EU-török megállapodás beváltja majd a hozzá fűzött reményeket és érdemben lefékezi a migránsáradatot.

Tüntettek a Brenner-hágónál

Csaknem 500-an tüntettek a Brenner hágónál az olasz osztrák határnál. A tiltakozók az bécsi kormány azon döntése ellen tiltakoztak, amely szerint - a migránsválságra hivatkozva - több tucat átkelőt lezárnak és katonákkal védik azokat, a többi között a Brenner hágót is. A tüntetők összecsaptak a kivezényelt rendőrökkel is. Sokan a tiltakozók közül migránsok befogadását támogató transzparensekkel vonultak fel. Egyikük festékszóróval az osztrák határtáblára azt fújta, hogy üdvözlünk, utalva ezzel arra, hogy szerinte nem szabad korlátozni a migránsok befogadását.

Erősítik Magyarország déli határát

A Magyar Honvédség vasárnap megkezdte a déli határzár megerősítését. A magyar-szerb határszakaszon már több munkagép is dolgozik, és újabb katonákat vezényeltek a térségbe. Az elmúlt napokban megugrott a határsértők száma, sőt új pontoknál, például Kelebiánál próbálkoznak bejutni Magyarországra a migránsok. Itt a Bács-kiskun megyei Kelebiánál. Itt korábban csak gyors telepítésű drótakadállyal védték a határszakaszt, amely eddig elég is volt, ez a terület ugyanis rendkívül nehezen járható, vízfolyásokkal, nádasokkal szabdalt.

Lázár: Európát is védjük

Az utóbbi napokban azonban egyre több migráns jön erre. A héten hétfőn volt a rekord: 255 migráns érkezett egyetlen nap alatt, és szerdán is közel 200-an próbálkoztak. Szombat estig csaknem 900 bevándorlóval szemben kellett intézkednie a hatóságoknak. Többségük már ezen a határrészen próbált bejutni az országba. Lázár János miniszterelnökséget vezető miniszter egy hónappal ezelőtt jelentette be, hogy ha kell, a kormány megerősíti a déli határt védő technikai határzárat. Lázár János akkor azt mondta, hogy eddig 80 milliárd forintjába került a magyar adófizetőknek a védelem, ami egyben az európai határvédelmet is jelenti.

M1/Híradó
  • Demokráciaexport után iszlámexport várható világszerte
    Dinamikus Egyesült Államokra lenne szükség. Ehhez képest a jelenlegi elnök csupán egy videóüzenetben emlékezett meg a húsz évvel ezelőtti tragédiáról. Mert így nem veszítette el a beszéd fonalát. Nem tévesztette össze az országokat. Vagy ne adj Isten, nem aludt el.
  • Átadták az újjáépült Lovardát a budai Várban
    Ünnepélyes keretek között átadták az újjáépült Lovardát a Budavári Palotanegyedben pénteken, a kulturális örökség napjai rendezvénysorozat országos megnyitóján, amelyen bejelentették a szellemi kulturális örökség nemzeti jegyzékének új elemeit is.
  • Tehetséggel, akarattal és hittel sikeres lesz az újrakezdés
    Ésszel, tehetséggel, akarattal és hittel "nemcsak a járványt győzzük le, de az újrakezdés sikere sem marad el" - hangoztatta a köztársasági elnök pénteken Budapesten, amikor a Sándor-palotában fogadta a Magyarország Barátai Alapítvány tagjait.
MTI Hírfelhasználó