Simon Gábor megint nem hagyhatja el a lakását
Ismét lakhelyelhagyási tilalom hatálya alatt áll Simon Gábor, az MSZP egykori elnökhelyettese, aki osztrák bankokban rejtegette a vagyonát.
2016. április 2. 09:22

Ezzel összefüggésben a Központi Nyomozó Főügyészség (KNYF) költségvetési csalás miatt emelt vádat – értesült a Magyar Idők.

A kényszerintézkedés értelmében a volt politikus csak bírói engedéllyel és tartózkodási helyének pontos megjelölésével hagyhatja el a fővárost. A Fővárosi Törvényszék jogerős döntése értelmében a tilalom a Simon ellen induló büntetőper ügydöntő határozatáig, tehát az elsőfokú ítélet kihirdetéséig hatályos.

A volt szocialista politikust 2015. március 12-én helyezte előzetes letartóztatásba a bíróság, két hónap múlva házi őrizetbe került, ezután a kényszerintézkedést lakhelyelhagyási tilalomra enyhítették, majd a Budai Központi Kerületi Bíróság úgy döntött, Simont minden korlátozás alól mentesíti.

A döntés ellen a KNYF fellebbezést jelentett be, és ennek a kifogásnak adott helyt egy hete a törvényszék.

A volt MSZP-s védője, Nagy István nem kívánta kommentálni a döntést.

Emlékezetes: a KNYF március elején letöltendő börtönbüntetés kiszabását indítványozva, különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás, hamis magánokirat felhasználása, valamint felbujtóként elkövetett közokirat-hamisítás miatt emelt vádat Simon ellen.

Az MSZP akkori elnökhelyetteséről 2014. február elején derült ki, hogy több száz milliós vagyont tart egy bécsi bankszámlán, amelyet nem tüntetett fel képviselői vagyonnyilatkozataiban, és jövedelemadót sem fizetett utána. Simon a kihallgatások során nem tett érdemi vallomást, a fellelt összegről mint a vagyonkezelésben álló pénzről nyilatkozott, eredetét nem nevezte meg, majd az eljárás során visszafizetett több mint 128 millió forint adóhátralékot.

A KNYF feltárta, hogy Simon 2008 januárjától a következő év áprilisáig több mint 570 ezer eurót és 160 ezer dollárt helyezett el egy Grazban működő bankban, amelyről ott saját vagyonaként nyilatkozott. Mesterházy Attila volt MSZP-elnök akkori helyettese ugyanott 2009 tavaszától 2012 januárjáig megközelítőleg 270 ezer eurót, illetve több mint 9000 dollárt helyezett el.

Simont azután vették őrizetbe, hogy a nyomozók házkutatást tartottak a kiterjedt alvilági, titkosszolgálati és politikai kapcsolatokkal rendelkező Welsz Tamásnál, ahol találtak egy, a politikus fényképével Gabriel Derdák névre kiállított bissau-guineai útlevelet. Ezzel később egy fővárosi bankban számlát nyitottak, amin milliókat helyeztek el. Welsz mérget vett be, egy rendőrautóban hunyt el, miután egy mikrobusznyi dokumentumot adott át a nyomozóknak.

A KNYF eljárása során Simon vagyonának forrása ismeretlen maradt. A főügyészség jogsegélykérelemmel próbálta feltárni a politikus Svájcban tárolt vagyonát is, ám Simon nem járult hozzá, hogy a svájci hatóságok tájékoztassák a magyar ügyészséget, mert törvényeik szerint csak akkor adhatnak ki adatokat, ha az érintett ezt írásban engedélyezi.

Magyar Idők
  • Orbán: a következő évtizedet a járványok és a migráció határozza meg
    A következő évtizedet a járványok és a migráció határozza meg, és ennek súlyos hatása van az európai kereszténydemokráciára - mondta Orbán Viktor miniszterelnök a Glas Koncila horvát hetilapnak.
  • Kispestre száműzte Szent Istvánt a főpolgármester
    Karácsony Gergely a veszélyhelyzeti felhatalmazással élve egyik utolsó egyszemélyi döntéseként Kispestre száműzte az államalapító eredetileg Szent István parkba tervezett szobrát. A június 14-i főpolgármesteri határozattal végérvényesen a XIX. kerületbe került a szent király bronzba öntött alakja, miközben a róla elnevezett XIII. kerületi parkban semmi sem utal rá.
  • Öt helyet léptünk előre a versenyképességi rangsorban
    Öt helyet lépett előre Magyarország az IMD svájci üzleti iskola Versenyképességi Központja (IMD World Competitiveness Center) által kiadott versenyképességi rangsorban - mondta Varga Mihály pénzügyminiszter sajtótájékoztatón csütörtökön Budapesten.
MTI Hírfelhasználó