Májusra lezárul a Liget projekt pályázati szakasza
Rövidesen lezárul a Városliget tájépítészeti és a Néprajzi Múzeum építészeti pályázata, ezekkel pedig az egész Liget Budapest projekt pályázati szakasza - közölte az M1 aktuális csatorna keddi adásában Baán László.
2016. március 29. 15:14

"Május közepére pontosan látni fogjuk, hogyan fog kinézni a Liget 2019-ben, amikor elkészül a projekt" - fogalmazott a miniszteri biztos. Ennek hiányában születhettek tévképzetek - emlékeztetett Baán László: sokan ugyanis olyasmiről beszéltek, amit pontosan nem lehetett látni.

Az biztos, hogy a Városliget zöldfelülete nőni fog: 60-ról 65 százalékra, ez jól látható majd vizuálisan is a tájépítészeti pályázat lezárultával, ahogyan az is, hogy ma még nem létező, új rekreációs funkciókkal is gazdagodik a park - hangsúlyozta.

Mint hozzáfűzte, több évtizedes elhanyagoltság után a Városliget rászorul a felújításra: ennek csak egy része az, hogy régi, lepusztult épületek helyén új múzeumok jönnek létre. Ma a Liget faállománya mintegy 6500 egyedből áll, ennek néhány százaléka beteg, balesetveszélyes. Ezeket ki kell vágni és pótolni kell, ahogy a Ligetben sem lesz olyan fakivágás, amely ne járna együtt teljes értékű pótlással - tette hozzá.

Baán László beszámolója szerint a felszíni parkolók megszűnnek a parkban - ezzel is nő a zöldfelület -, helyettük térszint alatti parkolókat alakítanak ki, mintegy 2000 férőhellyel. Ma a Városliget 35 százaléka le van betonozva, ennek rovására lehet majd növelni a zöldfelületet - jegyezte meg.

Három olyan új épület létesül a régiek megújítása mellett, amelyek világszínvonalon fogják bemutatni a magyar kultúra értékeit - közölte.

A Magyar Zene Háza a lepusztult Hungexpo-irodaházak helyére épül; ezek ma 2500 négyzetmétert foglalnak el a Ligetből, egy 10 ezer négyzetméteres elkerített, elzárt területen. A Magyar Zene Háza szintén 2500 négyzetméter alapterületű lesz, de körülötte az elzárt területet visszaadják a Liget látogatóinak, így 7000 négyzetméterrel nő majd a bejárható zöldfelület - mondta el a miniszteri biztos.

Mint kiemelte, maga a Magyar Zene Háza is különleges épület lesz, a világhírű Fudzsimoto Szu munkája, és részben a magyar zene történetét fogja bemutatni izgalmas, interaktív módon, másfelől rengeteg, zenéhez kapcsolódó rendezvénynek ad majd helyet.

A Petőfi Csarnok helyén épülő Új Nemzeti Galéria terveit a Pritzker-díjas japán SANAA építésziroda készítette, a Néprajzi Múzeum pedig az Ötvenhatosok terén épül, ennek a pályázatnak az eredményhirdetése májusra várható - számolt be Baán László.

MTI
 • A szélsőbaloldal új fasizmusa
  József Attila a kommunizmust szapulta, Trump most az úgynevezett „liberalizmus” – neveztessék éppen „neoliberlizmusnak” vagy cinikus hazugsággal „neokonzervativizmusnak” – rombolása ellen próbálja megvédeni hazáját. A gyökér azonos.
 • Kártérítést a hungarocídiumért
  Vétkesek közt cinkos, aki néma – idézhetnénk Babitsot, de Brüsszelben ez is kárörvendő röhögést váltanak ki az ottani rasszista hungarofóbokból. Ezért is kell kártérítést követelnünk, tehát követelnünk kell a kártérítést a hungarocídiumért.
 • Új lendületet kaphatnak a horvát-magyar kapcsolatok
  Orbán Viktor gratuláló levelet írt Andrej Plenković horvát miniszterelnöknek, a Horvát Demokratikus Közösség (HDZ) elnökének a párt választási győzelméhez; írásában jelezte: készen áll a Közép-Európa megerősítését célzó stratégiai párbeszéd folytatására - tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke hétfőn.
 • Baloldali propaganda amerikai pénzből
  A Nyugati Pályán elnevezésű Facebook- és Instagram-oldalakat a Political Capital balliberális agytröszthöz kapcsolódó cég hozta létre és működteti – saját bevallása szerint – amerikai pénzből. Az oldalak azt az álproblémát járják körbe, amely szerint Magyarország a Nyugathoz vagy a Kelethez akar-e tartozni.
 • A baloldal nemet mondott a családok támogatására
  A baloldal ismét nemet mondott a családok támogatására - jelentette ki a Fidesz kommunikációs igazgatója hétfői budapesti sajtótájékoztatóján.
MTI Hírfelhasználó