Májusra lezárul a Liget projekt pályázati szakasza
Rövidesen lezárul a Városliget tájépítészeti és a Néprajzi Múzeum építészeti pályázata, ezekkel pedig az egész Liget Budapest projekt pályázati szakasza - közölte az M1 aktuális csatorna keddi adásában Baán László.
2016. március 29. 15:14

"Május közepére pontosan látni fogjuk, hogyan fog kinézni a Liget 2019-ben, amikor elkészül a projekt" - fogalmazott a miniszteri biztos. Ennek hiányában születhettek tévképzetek - emlékeztetett Baán László: sokan ugyanis olyasmiről beszéltek, amit pontosan nem lehetett látni.

Az biztos, hogy a Városliget zöldfelülete nőni fog: 60-ról 65 százalékra, ez jól látható majd vizuálisan is a tájépítészeti pályázat lezárultával, ahogyan az is, hogy ma még nem létező, új rekreációs funkciókkal is gazdagodik a park - hangsúlyozta.

Mint hozzáfűzte, több évtizedes elhanyagoltság után a Városliget rászorul a felújításra: ennek csak egy része az, hogy régi, lepusztult épületek helyén új múzeumok jönnek létre. Ma a Liget faállománya mintegy 6500 egyedből áll, ennek néhány százaléka beteg, balesetveszélyes. Ezeket ki kell vágni és pótolni kell, ahogy a Ligetben sem lesz olyan fakivágás, amely ne járna együtt teljes értékű pótlással - tette hozzá.

Baán László beszámolója szerint a felszíni parkolók megszűnnek a parkban - ezzel is nő a zöldfelület -, helyettük térszint alatti parkolókat alakítanak ki, mintegy 2000 férőhellyel. Ma a Városliget 35 százaléka le van betonozva, ennek rovására lehet majd növelni a zöldfelületet - jegyezte meg.

Három olyan új épület létesül a régiek megújítása mellett, amelyek világszínvonalon fogják bemutatni a magyar kultúra értékeit - közölte.

A Magyar Zene Háza a lepusztult Hungexpo-irodaházak helyére épül; ezek ma 2500 négyzetmétert foglalnak el a Ligetből, egy 10 ezer négyzetméteres elkerített, elzárt területen. A Magyar Zene Háza szintén 2500 négyzetméter alapterületű lesz, de körülötte az elzárt területet visszaadják a Liget látogatóinak, így 7000 négyzetméterrel nő majd a bejárható zöldfelület - mondta el a miniszteri biztos.

Mint kiemelte, maga a Magyar Zene Háza is különleges épület lesz, a világhírű Fudzsimoto Szu munkája, és részben a magyar zene történetét fogja bemutatni izgalmas, interaktív módon, másfelől rengeteg, zenéhez kapcsolódó rendezvénynek ad majd helyet.

A Petőfi Csarnok helyén épülő Új Nemzeti Galéria terveit a Pritzker-díjas japán SANAA építésziroda készítette, a Néprajzi Múzeum pedig az Ötvenhatosok terén épül, ennek a pályázatnak az eredményhirdetése májusra várható - számolt be Baán László.

MTI
 • Tusványos örvényei
  Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
 • A szerencsétlen lord major
  A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
 • Itália is a konzervatív erőkre számít
  A jövendő olasz kormány összes pártjával régi és jó kapcsolatot ápol a magyar kormány, ezért nem lesz nehéz együttműködni olyan kérdésekben, mint az illegális bevándorlás elleni fellépés vagy a családpolitika - hangoztatta Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója az MTI-nek az Olasz Konzervatívok. Európa, identitás, szabadság című konferencián, amelyen felszólalt Rómában pénteken.
 • Gazdasági válság radikális szélsőségekkel
  Az emberek félnek a közelgő téltől. Úgy, ahogy békeidőben még soha. A legnagyobb problémájuk nem a magyar és lengyel jogállamiság állítólagos hiányossága. Ezzel csak az Európai Parlament balliberális képviselőinek mindenre elszánt elitegységei vannak elfoglalva. Irigyeljük a problémáikat – írja Horváth József.
 • Orbán: hazudtak Brüsszelben az európai embereknek
  Hazudtak Brüsszelben az európai embereknek, amikor azt mondták, hogy a szankciókat nem terjesztik ki az energiára és azok az ukrajnai háború gyors lezárását eredményezik majd - mondta a miniszterelnök pénteken, a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.
MTI Hírfelhasználó