Meddig lesz még magyar tej?
A kvótarendszer megszűnése és a keleti piacok beszűkülése miatt a termelési költségek magasabbak az átvételi áraknál, ezért demonstráltak nemrég a tejtermelők.
2016. március 28. 14:38

Legnagyobb veszteséget az árbevétel hiánya okozza – mondta Bakos Gábor, a Bos-Frucht Agrárszövetkezet állattenyésztési igazgatója az M1 Magyar Gazda című műsorában. Hozzátette, az elmúlt két évben közel 40 forinttal esett a felvásárlási ár. Megjegyezte, hogy az önköltségi ár jelenleg 95-100 forint között mozog, míg a felvásárlási ár csupán 60-65 forint a piacon.

A gazdák attól tartanak, hogy ha nem sikerül megoldást találni a helyzetre, fel kell számolniuk az állatállományaikat.

Állatokat kell amiatt selejtezni, hogy nem tudnak a számukra gyógyszert biztosítani – mondta Kovács Flóra etyeki állatorvos. Azt mondta, hogy nem gyógyíthatatlan beteg állatokról van szó, hanem olyanokról, akiket meg lehetne menteni. Van, hogy egészséges állatot kell leselejtezni, mert nem képesek a gazdák a megfelelő takarmányt biztosítani számukra – fűzte hozzá. Embereket bocsátanak el, akik nem vagy csak nagyon nehezen tudnak majd új munkahelyet találni.

A demonstrálók szerint a kialakult helyzetért azok az importőrök a felelősek, akik dömping áron hozzák be Magyarországra a külföldi tejet. A hazai termelők nem képesek versenyezni az olcsó import tejjel.

Czerván György szerint a helyzet kialakulásának több oka van, a megnövekedett kínálat, a kvóta megszűnése után több ország növelte a termelést, így Magyarország is, ugyanakkor a kereslet visszaesett. Az FM államtitkára azt mondta, hogy elsősorban az orosz embargó, valamint a kínai gazdaság megtorpanása okozta a visszaesést, főként a tejpor iránt.

A tehenészetek felszámolásával munkahelyek szűnnének meg, ráadásul a tejtermelők sem tudnak egyik napról a másikra profilt váltani. Így azok a beruházások, amelyeket hazai és uniós támogatásokból valósítottak meg, feleslegessé válnának.

A kormány nemrégen arról döntött, hogy 14 milliárd forint rendkívüli támogatást ad a tejtermelőknek. Ez csupán az első lépése annak a folyamatnak, amely az ágazat gondjainak enyhítését szolgálja.

Azon a kormányülésen, amikor erről a rendkívüli támogatásról döntött a kormány, akkor arról is döntés született, hogy a Földművelésügyi Minisztériumnak március végéig egy tejágazati stratégiát kell letennie a kormányzat asztalára. A teendők több tárcát is érintenek – jegyezte meg az államtitkár. Ennek lesz része lesz a tej áfacsökkentésére tett javaslat is. A Földművelésügyi Minisztérium mindig is az alapvető élelmiszerek áfacsökkentése mellett volt, aminek vannak költségvetési korlátai.

A szaktárca a probléma megoldása érdekében a kereskedelmi láncokkal is tárgyalásokat folytat arról, hogy a dömping áron behozott import tej helyett a magyar tejtermékeket forgalmazzák. 

hirado.hu - M1