Morális válságban vergődik Európa
Nem mi távolodunk a Nyugattól, hanem a minket kritizálók kerülnek egyre messzebb attól az európai kultúrától, amely sikeressé tette ezt a kontinenst és Észak-Amerikát – hangsúlyozta a Magyar Időknek Vizi E. Szilveszter. A Magyar Tudományos Akadémia volt elnöke beszélt arról is, hogy morális okok miatt adja vissza a Románia Csillaga érdemrendjét. Kitért arra is, hogy előbb-utóbb révbe érnek az erdélyi autonómiatörekvések.
2016. március 26. 11:12

Erkölcsi kötelességemnek éreztem, hogy visszaadjam a Románia Csillaga tiszti fokozata érdemrendjét, miután Klaus Johannis államfő visszavonta Tőkés László román állami kitüntetését – jelentette ki a Magyar Időknek Vizi E. Szilveszter, a Magyarország Barátai Alapítvány elnöke. A Magyar Tudományos Akadémia (MTA) volt vezetője elmondta, a saját elismerését 2006-ban a román–magyar tudományos kapcsolatok fejlesztéséért és a tudományos tevékenysége elismeréseként kapta Traian Basescu akkori román elnöktől. Az eseményen Emil Constantinescu és Ion Iliescu korábbi államfők is jelen voltak a Román Tudományos Akadémián.

Az MTA egykori elnöke rámutatott arra, hogy Tőkés László korábban azért kapta a Románia Csillaga kitüntetést, mert nagyon fontos szerepet játszott a román forradalomban, a Ceausescu-rezsim megdöntésében. Hozzátette: annak idején egész Európa kalapot emelt a temesvári püspök bátor kiállása előtt.

– Úgy vélem, Klaus Johannis lépése erkölcsi zsákutca, hiszen Tőkés Lászlót sem polgári, sem büntetőeljárásban nem ítélték el, semmilyen bűncselekményt nem követett el. Nem értem, milyen alapon vonták vissza az elismerését. A román államfő tette azt sugallja, hogy valami módon Ceausescu szellemiségének rehabilitációja folyik Romániában – hangsúlyozta Vizi E. Szilveszter. Az MTA volt elnöke emlékeztetett arra: 2013 novemberében jelentették be, hogy a Románia Csillaga érdemrend becsületbírósága méltatlannak minősítette Tőkés Lászlót a román állami kitüntetésre, és a testület úgy döntött: az EP-képviselő kitüntetésének visszavonását kéri az államfőtől. Klaus Johannis elődje, Traian Basescu ennek nem tett eleget.

– A becsületbíróság elnöki tisztségét a Román Tudományos Akadémia vezetője tölti be. Írtam neki egy levelet, amelyben jeleztem, hogy nem értek egyet a kitüntetés visszavonásával. Azt is közöltem, hogy 2004 szeptemberében Bukarestben, a Román Tudományos Akadé-
mián én sokkal súlyosabb dolgot mondtam, mint Tőkés László püspök úr. Akkor a kisebbségekről szóló nemzetközi konferencián kijelentettem, hogy Erdélyben területi autonómiát kell kapnia a magyarságnak úgy, ahogy Moldáviában a románoknak.

A mostani levelemben leírtam azt is, hogy Klaus Johannis államfő tévedett, amikor megfosztotta Tőkés Lászlót az elismerésétől – mutatott rá Vizi E. Szilveszter. Hozzátette: annál is inkább tiltakozik a román köztársasági elnök döntése ellen, mert tudomása szerint számos, hasonló kitüntetést kapott román állampolgár még akkor is megtarthatta az elismerését, amikor börtönbe került. Leírta ugyanakkor azt is: boldogan és biztonsággal mondhatja, hogy az az időszak, amit Elena Ceausescu, a Román Tudományos Akadémia korábbi elnökének szellemisége uralt, nem tért vissza a román tudományos életbe, és nem fog a jövőben sem. – Mi, magyar tudósok és közéleti értelmiségiek kiváló kapcsolatokat ápolunk román kollégáinkkal – fűzte hozzá.

Vizi E. Szilveszter jelezte, hogy döntése elég nagy port kavart magyar körökben. Nagyon sokfelől, így Erdélyből is írtak neki, és a legkülönbözőbb körökből jelezték, hogy egyetértenek a lépésével. – A román fél nem reagált a bejelentésemre, de ez nem is csoda, hiszen az az érdekük, hogy ne beszéljünk az ügyről – fogalmazott az MTA volt elnöke.

A professzor kitért arra, hogy az autonómia megadása a román többség nemzeti érdeke is, hiszen óriási gazdasági fellendülést tud hozni. – Ezt bizonyítja Dél-Tirol példája, amelyet Ausztria és Németország is támogat, de a hasznát Olaszország élvezi, többek között a nagyobb adóbevétel előnyét – jegyezte meg. Vizi E. Szilveszter e tekintetben optimista, szerinte előbb-utóbb révbe érnek az erdélyi autonómiatörekvések. – A román értelmiség többsége is osztja azt a véleményt, hogy az autonómia megadása a többségi román nemzet javát is szolgálja – tette hozzá.

Az MTA volt elnöke beszélt a brüsszeli terrorcselekmény magyar vonatkozásairól, amely Európa elleni támadás volt. – A visegrádi négyeket kritizálják a migránshelyzettel kapcsolatos álláspontjuk miatt; az a vélemény is elhangzik időnként, hogy távolodunk Európától, ez azonban tévedés. E négy országnak történelmi tapasztalata van arról, hogy milyen egy totalitárius rendszer, mit jelent egy olyan rendszerben élni, ahol semmilyen jog nem érvényesül. Ilyen tapasztalattal nem rendelkeznek azok, akik a negatív véleményeket írják.

Meggyőződésem, hogy nem mi távolodunk a Nyugattól, hanem a minket kritizálók kerülnek egyre messzebb attól az európai kultúrától, amely sikeressé tette ezt a kontinenst és Észak-Amerikát – szögezte le Vizi E. Szilveszter. Rámutatott: Európát a zsidó-keresztény hagyomány, a görög-római jog és filozófia, a felvilágosodás és a tudomány XX. századi exponenciális fejlődése tette naggyá, miközben a kontinens morálisan alig fejlődött Jézus születése óta. Végül kitért arra is, hogy a migránshelyzet kezelése közelebb hozhatja Magyarországhoz Romániát, és ez is szolgálhatja az erdélyi autonómiatörekvéseket.

Magyaridok.hu
  • A nyugat-európai liberálisok vallása a hungarofóbia
    Annyira nem bigottak, hogy ezért a vallásért Husz Jánosként a máglyára menjenek. Nem akarnak mártírok lenni, noha a mártír legyőzhetetlen ellenfél. Az ő vallásuk másról szól. Vallásuk másik fontos rítusa ugyanis: sorakozás a kasszánál.
  • Horror bohózat a párizsi ügyészségen
    Noha maguk a rendőrök sem mernek behatolni a város jó néhány területére, az ügyészség egy sokkal súlyosabb bűncselekménnyel foglalkozik: a német WDR köztelevízió 37 éves munkatársa szerint Giscard d'Estaing a párizsi irodájában rögzített interjú során háromszor is megérintette a fenekét.
MTI Hírfelhasználó