A többség támogatná az intézkedések szigorítását
Több biztonságpolitikai szigorításnak is nagy a támogatottsága a magyar lakosság körében - közölte a Századvég Alapítvány a keddi brüsszeli terrortámadások után készített közvélemény-kutatásának eredményeire hivatkozva pénteken az MTI-vel.
Utoljára frissítve: 2016. március 25. 21:05
2016. március 25. 19:40

A vizsgálat tanúsága szerint a választópolgárok 94 százaléka támogatná, hogy fokozottabban ellenőrizze a rendőrség a Magyarországra érkező külföldieket, 91 százalék pedig egyetértene azzal, ha veszélyhelyzetben nőne a rendőrség hatásköre. A lakosság 75 százaléka helyeselné, ha a hatóságok több adathoz férhetnének hozzá a terrorkockázat csökkentésének érdekében, 72 százalék több költségvetési forrást adna a terrorelhárításnak, emellett 61 százalék támogatja terrorveszély esetén a rendőrség mellett a hadsereg bevetését.

Az eredmények alapján a lakosság 59 százaléka a terrorfenyegetettség miatt azzal az alaptörvény-módosítással is egyetértene, amely alapján a kormány terrortámadás esetén hatvannapos terrorveszély helyzetet hirdethetne - közölték.

A keddi brüsszeli terrortámadásról a lakosság 99 százalék hallott. A válaszadók 75 százalék szerint az Európai Uniót és vezetőit is felelősség terheli, amiért újabb terrortámadás érte Európát - áll a közleményben.

A brüsszeli események tükrében a válaszadók 51 százaléka úgy érezte, hogy nőtt Magyarország terrorfenyegetettsége, 45 százaléka szerint nem változott.

A szerdán és csütörtökön, 800 válaszadó részvételével felvett kutatás szerint a lakosság 89 százalék úgy tartja, hogy az illegális bevándorlók megjelenése potenciálisan növeli a terrorizmus veszélyét. A válaszadók 10 százaléka nem értett egyet ezzel.

Tuzson Bence: másodlagos, hogy külföldön kinek tetszik a magyar terv

A kormányzati kommunikációért felelős államtitkár szerint másodlagos, hogy külföldön kinek tetszik vagy kinek nem a kormány terrorizmus elleni küzdelméről szóló terve, az elsődleges, hogy a magyarok biztonságát szavatolni tudják.

Tuzson Bence az M1 aktuális csatorna péntek esti műsorában azt mondta, nehéz mérlegelni, hogy Magyarországon mekkora esélye van egy terrortámadásnak, de ennek esélyét minimalizálni kell. Elmondása szerint a terroristák a gyenge pontokat keresik, és nem szabad, hogy Magyarország az legyen, ezért erős védelmi rendszerre van szükség.

Kiért arra is, hogy a kormánynak ehhez meg kell kapnia a szükséges eszközöket, ezért fontos - mondta -, hogy a parlament elfogadja az erről szóló kétharmados törvényt.

MTI
 • A nyugat-európai liberálisok vallása a hungarofóbia
  Annyira nem bigottak, hogy ezért a vallásért Husz Jánosként a máglyára menjenek. Nem akarnak mártírok lenni, noha a mártír legyőzhetetlen ellenfél. Az ő vallásuk másról szól. Vallásuk másik fontos rítusa ugyanis: sorakozás a kasszánál.
 • Horror bohózat a párizsi ügyészségen
  Noha maguk a rendőrök sem mernek behatolni a város jó néhány területére, az ügyészség egy sokkal súlyosabb bűncselekménnyel foglalkozik: a német WDR köztelevízió 37 éves munkatársa szerint Giscard d'Estaing a párizsi irodájában rögzített interjú során háromszor is megérintette a fenekét.
 • Már épül a Magyar Zene Háza üvegfala
  Már épül a Magyar Zene Háza egyes szakaszokon 12 méter magas, vízszintes szerkezeti osztás nélküli, egybefüggő homlokzati üvegtáblákból álló homlokzati üvegfala, amely a maga nemében egész Európa legnagyobbja lesz.
 • Magyarország elsőként fogja megszüntetni a különleges jogrendet
  Magyarország sikeresen zárta le a koronavírus elleni védekezés első szakaszát, amelyet követően az uniós tagállamok között elsőként fogja megszüntetni a különleges jogrendet - jelentette ki Varga Judit igazságügyi miniszter az EUObserver című brüsszeli hírportálon csütörtökön megjelent írásában.
 • Gulyás: iskolaőrséget hoz létre a kormány
  Iskolaőrség létrehozásáról döntött a kormány - közölte a Miniszterelnökség vezetője csütörtöki online sajtótájékoztatóján, ahol arról is beszámolt: 2021. január 1. helyett 2021. július 1-jével tiltják be Magyarországon az egyszer használatos műanyagokat.
MTI Hírfelhasználó