MNB: folytatódik a kamatcsökkentés
A kamatcsökkentés mindaddig folytatódik, amíg a kialakuló monetáris kondíciók összhangba nem kerülnek az inflációs cél fenntartható elérésével.
2016. március 22. 17:35

Ez olvasható az MNB Monetáris Tanácsának keddi, kamatdöntés után kiadott közleményében. A testület 15 bázisponttal 1,20 százalékra csökkentette a jegybanki alapkamatot.

A legfrissebb Inflációs jelentés fő számait is közzétette az MNB, ebben a jegybank jelentősen, 1,7 százalékról 0,3 százalékra mérsékelte az idei várható infláció mértékét.

A márciusi Inflációs jelentés előrejelzésének ismeretében a monetáris tanács megítélése szerint szükségessé vált a monetáris kondíciók átfogó lazítása, az irányadó ráta csökkentése és a jegybanki kamatfolyosó aszimmetrikus szűkítése. Az egynapos betéti ráta így negatív tartományba, -0,05 százalékra, az egynapos hitelráta 1,45 százalékra csökkent.

A monetáris tanács a továbbiakban is kész minden rendelkezésére álló eszközt alkalmazni a másodkörös inflációs hatások visszaszorítása érdekében - írták.

A közleményben összefoglalták, hogy 2016 februárjában az éves infláció és maginfláció is csökkent az előző hónaphoz képest. Az alapfolyamat mutatók továbbra is visszafogott inflációs nyomást jeleznek. Az élénkülő lakossági fogyasztás és a mérsékelten emelkedő bérszínvonal eredményeként a maginfláció csak fokozatosan növekszik. A tartósan alacsony globális inflációs környezet visszafogja a hazai fogyasztói árak emelkedésének ütemét. Az inflációs várakozások tovább süllyedtek, historikusan alacsony szinten tartózkodnak. Az infláció az előrejelzési időszakban elmarad a 3 százalékos céltól, és csak 2018 első felében ér annak közelébe.

A gazdasági növekedést az európai uniós forrásbeáramlás lassulása mérsékli, ugyanakkor a jegybanki és kormányzati intézkedések egyaránt hozzájárulnak a gazdaság élénküléséhez. Az MNB Növekedéstámogató Programja, a lakásépítéseket ösztönző és az EU-források ütemesebb lehívását segítő kormányzati intézkedések által elérhető a 3 százalék körüli növekedés fenntartása a testület szerint. A javuló jövedelmi folyamatok, a hitelezés élénkülése segíti a fogyasztás jelentős bővülését, mely a következő években érdemben támogatja a gazdaság növekedését - írták.

Az előző kamatdöntés óta eltelt időszakban kismértékben javult a globális pénzpiaci hangulat, az Európai Központi Bank márciusban tovább lazította az eurózóna monetáris kondícióit, a forint árfolyama gyengült, a hosszú államkötvények hozamai mérséklődtek. Megjegyezték, hogy a magas külső finanszírozási képesség és az ennek nyomán csökkenő külső adósságállomány tartósan mérsékli a magyar gazdaság sérülékenységét. A monetáris tanács értékelése szerint a nemzetközi pénzügyi környezet alakulásával kapcsolatos bizonytalanság változatlanul körültekintő monetáris politikát indokol.

A közlemény szerint a jegybank által bevezetett nem hagyományos, célzott monetáris politikai eszközök is a hosszú hozamok csökkenésének és ezáltal a monetáris kondíciók lazításának irányába hatnak. Az előretekintő pénzpiaci reálkamatok negatív tartományban tartózkodnak, és az infláció emelkedésével tovább süllyednek.

A monetáris tanács megítélése szerint a magyar gazdaságot továbbra is kihasználatlan kapacitások jellemzik, és az inflációs nyomás tartósan mérsékelt marad. A monetáris politika horizontján a reálgazdaság dezinflációs hatású.

A márciusi Inflációs jelentés előrejelzése alapján a korábban feltételezettnél tartósan és számottevően alacsonyabb költségkörnyezet hatására kitolódott az inflációs cél elérésének időpontja.

Az önfinanszírozási program harmadik fázisának meghirdetését követően a hosszú állampapír-piaci hozamok csökkentek, ami folytatódhat a bejelentett intézkedések megvalósulásával. A költségek oldaláról tartósan alacsony inflációs nyomás, a világgazdaság lassulása és az inflációs várakozások historikusan alacsony szintje következtében erősödött a tartósan cél alatti inflációt eredményező másodkörös hatások kialakulásának kockázata.

A tanács publikálta az Inflációs jelentés fő számait is: az MNB az idén 0,3 százalékos inflációt vár, a GDP növekedésére vonatkozó előrejelzését pedig az előzőleg várt 2,5 százalékról 2,8 százalékra emelte.

Az MNB továbbra is azzal számol, hogy 2017-ben a gazdaság 3 százalékkal bővül. A jegybank szerint az infláció 2017-re 2,4 százalékra gyorsul, decemberben még 2,6 százalékos fogyasztói áremelkedést vetítettek előre.

Csökkentette ma az alapkamatot a monetáris tanács
 

A jegybank monetáris tanácsa 15 bázisponttal 1,20 százalékra csökkentette az alapkamatot keddi ülésén. Elemzők nem tartották kizártnak a csökkentést, de későbbre várták.

Több elemzői ház várakozása szerint az év végére 1,00 százalékra csökkenhet a jegybanki alapkamat.

A monetáris tanács utoljára 2015. július 22-én változtatott az alapkamat szintjén, akkor csökkentette a korábbi 1,50 százalékról a jelenlegi 1,35 százalékra.

 
MTI
  • A kormány az ország biztonságát és a gazdaságot is megvédi
    Az elhúzódó háborús helyzetben az új magyar kormány két legfontosabb feladatának az ország biztonságának és gazdaságának megvédését nevezte a Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön a Kormányinfón. Gulyás Gergely bejelentette, hogy péntektől csak magyar rendszámú autók tankolhatnak rezsicsökkentett árú üzemanyagot, Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter pedig a kormány által nyolc területen bevezetendő extraprofit-különadó részleteiről számolt be.
  • A Kádár-rendszer feltárása nélkül nem érthetjük a jelent
    Száztíz évvel ezelőtt született Kádár János, aki hazánk XX. századi történelmének egyik legmeghatározóbb figurája lett.
  • A digitalizált világ diktatúrába torkollhat
    „Ha a mesterséges intelligenciának átadjuk a döntést, akkor valóban jöhet egy fordulat, amikor valóban már egzisztenciális fenyegetést fog jelenteni az emberi létezésre” – mondja Miklos Lukacs de Pereny.
MTI Hírfelhasználó