MSZP-s harc a posztokért
Komoly vita zajlott zárt ajtók mögött az MSZP szombati, a tisztújítást is kiíró választmányi ülésén. A Magyar Nemzet információi szerint Botka László keményen odaszólt Harangozó Tamásnak, amiért a fiatal politikus a szegedi polgármester nevével kampányolt az elnökjelöltsége bejelentésekor. A Magyar Nemzet forrásai szerint a felpaprikázott hangulat egyben tanácstalansággal is vegyült.
2016. március 21. 10:14

Indulhat a harc az MSZP vezető tisztségeiért, a párt országos választmánya szombaton hivatalosan is kiírta az alulról felfelé menő rendszerű tisztújítást. Ma már meg is kezdődik a „verseny” először az alapszervezeteknél, a helyi szervezeteknél, ezt követik majd a megyei tisztújítások, a nyár első felében pedig jöhet a betetőzés: a június 25-re összehívott tisztújító kongresszuson az országos vezetőséget is megválasztják, így az elnökség tagjait és a pártelnököt. Az alapszabály szerint mindenkinek, aki valamilyen párttisztségre jelentkezik, írásos pályázatot kell benyújtania. Botka László választmányi elnök megfogalmazása szerint azt kell kifejteni, hogy a pályázó mivel tud hozzájárulni a sikeresebb munkához és a közös célhoz, „az Orbán-rezsim lebontásához és az új magyar demokrácia felépítéséhez”. Habár Botka László szerint a tisztújítás nem a pozíciókról fog szólni, egy jó pártvezetés megválasztása szinte létkérdés a szocialistáknak.

A hivatalos kampány még meg sem kezdődött, viszont kemény hangú vita már volt. A Magyar Nemzet információi szerint Botka László zárt ajtók mögött élesen bírálta Harangozó Tamást, aki elnökjelölti bejelentkezésekor egy interjúban már nyilvánosan beszélt Botka jövőbeni szerepéről. Az Origónak azt mondta, hogy Botka László lenne alkalmas szerinte miniszterelnök-jelöltnek, ám ezt úgy nyilatkozta, hogy erről nem egyeztetett az érintettel. Forrásaink szerint Botka László olyan komolyan odaszólt, hogy Harangozó Tamás a választmány előtt kért végül bocsánatot.

Tóbiás–Szanyi–Harangozó hármas

Az elnöki posztért egyelőre hárman indulnának: a jelenleg is regnáló Tóbiás József, Szanyi Tibor, a párt európai parlamenti képviselője, illetve Harangozó Tamás. Tóbiás Józseffel és szűk környezetével sokan elégedetlenek, amiért az elmúlt két évben nem sikerült érdemben növelnie a párt támogatottságát, igaz, a legtöbb időközi választáson a szocialisták nyerni tudtak. A Szanyi Tiborral szembeni legfőbb ellenérv – informátoraink szerint –, hogy rengeteg összetűzése volt már a párton belül, és Harangozó Tamás kapcsán is hasonlókat emlegettek. A Magyar Nemzetnek többen is úgy fogalmaztak a választmányi ülés után, hogy mindezek miatt az ott lévők többségén egyfajta „tanácstalanság” látszott.

A lap már hetekkel ezelőtt beszámolt róla, hogy a háttérben sokan a korábbi XI. kerületi polgármestert, Molnár Gyulát győzködik arról, hogy induljon a tisztségért. Információik szerint az érintett egyre inkább hajlik is rá. Többen is a legesélyesebb kihívóként beszélnek róla annak ellenére, hogy eddigi politikai pályafutása miatt könnyen támadható lehet. Mégis úgy tudni, amennyiben versenybe száll, a párt különféle meghatározó érdekcsoportjai is felsorakozhatnak mögé.

Magyar Nemzet
  • Vér a pesti utcán: Ezt soha nem felejtjük el nekik!
    Tizenöt évvel ezelőtt erőszak, vér és könny lepte el a budapesti utcákat, ezt "soha nem fogjuk elfelejteni nekik"! - jelentette ki Orbán Viktor szombaton, az 1956-os forradalom és szabadságharc emléknapján Budapesten.
  • Megérkezett a Békemenet az állami ünnepség helyszínére
    Megérkezett a Civil Összefogás Fórum (CÖF) - Civil Összefogás Közhasznú Alapítvány (CÖKA) szervezte Békemenet az állami ünnepség helyszínére szombaton délután, az ünneplő tömeg megtöltötte az Erzsébet teret és a Deák teret, az emberek a Károly körúton is állnak egészen az Astoriáig
  • Felvonták a nemzeti lobogót
    Katonai tiszteletadással, Kövér László, az Országgyűlés elnöke jelenlétében felvonták a nemzeti lobogót az 1956-os forradalom és szabadságharc 65. évfordulóján szombat délelőtt Budapesten, az Országház előtti Kossuth Lajos téren.
MTI Hírfelhasználó