Született tehetség, Boros Misi Stockholmban
A legkevesebb, amit a 12 éves zongora virtuózról, Boros Misiről mondhatunk, az, hogy született tehetség. Kiváló zenei képességeit ezúttal Stockholmban mutatta meg.
2016. március 18. 10:04

Mozart és Bartók műveiből adott elő. Igaz, hatalmas tehetségéhez képest szerény számú közönség előtt lépett fel a stockholmi magyarság körében, de annál inkább fogadta őt a hallgatóság nagy szeretettel és álló vastapssal. A nemzeti ünnep alkalmával rendezett ünnepi műsoron Boros Misi zongorakoncertje előtt  beszédet mondott Hoppál Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (EMMI) kultúráért felelős államtitkára és Makkay Lilla, a Stockholmi Magyar Nagykövetség nagykövet asszonya.

Hoppál Péter: a nemzet egységes

Március 12-én, az 1848-as forradalom és szabadságharcra emlékezve a Svédországi Magyarok Országos Szövetsége (SMOSZ) először rendezett közös programot a Stockholmi Magyar Nagykövetséggel. A meghívottak között volt Hoppál Péter, aki ünnepi beszédében méltatta a szórványban élő magyarság identitásőrző tevékenységét és kiemelte a nyelv és a kultúra fontosságát. Mindez független a politika és a korszak szellemétől, mondta. Kifejtette, hogy a magyarság történelmi viszonylatban is nyugodtan elmondhatja magáról, hogy a sok viszontagság ellenére megmaradt egy nemzetnek, még akkor is, ha sokszor ellenszélben kellett megvívnia csatáit. ”Kormányok és rendszerek megbuknak, de a nemzet megmarad” – mondta. Egyben örömét és köszönetét fejezte ki azért, amiért ezen az ünnepen, ez alkalommal Stockholmban lehetett. 

Boros Misi, a magyar virtuóz

Boros Misit, aki szülei és testvére kíséretében Pécsről érkezett a skandináv fővárosba, arról kérdeztük, hogyan éli meg a sok munkával és nagy sikerrel járó világát. Misi 2015-ben nem kevesebb, mint 80 koncertet adott. Nagy élmény volt számára, amikor Japánban koncertezett.  New Yorkban is volt és nemsokára megy Milánóba. A fiatal virtuóz nyolc éves korában kezdett el zongorázni. Rengeteget gyakorol, hétköznap 2-3 órát, hétvégén pedig 5-6 órát. Kottából játszik, amikor próbál,  de a koncerten általában kotta nélkül járják ujjai a billentyűket. Azt mondja, nagyon szeret zongorázni, neki ez egy örömteli játék. Kedvencei Chopin, Mozart és Haydn művei. A zongorán kívül szeret még hegedülni. Szabadidejében úszik, teniszezik, de azt mondja, csak módjával.

Elárult egy titkot is: „soha nem fáradnak el az ujjaim”- mondta. Megtudtuk azt is, hogy Misi a zenében megtalálja a gondolatait. Sokszor a zene kifejezi a hangulatot is, amit érez.  Amikor a suliból hazamegy, az az első, hogy a zongorához ül. Neki ez kikapcsolódást is jelent, vallotta.   

Kedvenc tantárgyai a történelem és az angol. Van egy nagy álma. Steinway zongorát szeretne. Megkérdeztük, hogy van-e szerelme, mire azt válaszolta, persze hogy van, de nem árulja el a kislány nevét. Jár magántanárhoz is, de főként a hetedikes osztálytársaival érzi jól magát, mondta.

Boros Misi családjában nincs zenész. Tehát Misi abszolút egy ritka zenei tehetség. Jellemében komunikativ, figyelmes, korának megfelelő jegyeket hordoz, huncut mosolyával és szabatos, játékos fellépésével kétség nélkül mindenkit elbűvöl. Ezt érezhették sokan a stockholmi magyarok közül is, akik rajongva csoportosultak körülötte. Többen mondták, büszkék lehetünk, hogy egy új magyar, tehetséges generáció egyik képviselőjét éppen most, Stockholmban láthattuk. Misi nem titkolta, szeretne még egyszer Stockholmba jönni. Nekünk meg nem nehéz elképzelni, ahogyan Misi következetes és el tudja érni célját. Tudjuk, nemsokára finom kis ujjaival érintheti meg a saját Steinway-nek billentyűit, harmonikus szimfóniát árasztva maga köré.  

Politidou Mária, Stockholm
  • Szlávik: bár jók az oltási adatok, a védekezést nem lehet elengedni
    Bár az oltási adatok rendkívül kedvezőek, de ez nem azt jelenti, hogy a védekezést "el kell engednünk"; a brit vírusmutáns jobban terjed a fiatalabbak körében is, így a maszkhasználatra, a távolságtartásra és az egymás iránti figyelemre továbbra is, akár még egy jó ideig szükség lesz - figyelmeztetett a Dél-pesti Centrumkórház infektológiai osztályának vezetője szombaton a közmédiának adott interjújában.
  • Bayer Zsolt: Tusk a Katynban
    Donald Tusk remek fizetéséért bárkit bármivel megrágalmaz, minden birodalmi gazemberséghez lelkesen asszisztál, és hazudik.
  • Novák Katalin: Komoly jobboldali erő a láthatáron
    A Fidesz külkapcsolatokért felelős alelnöke elmondta, pártjuk egyelőre élvezi a nagyobb mozgásteret és szabadságot jelentő függetlenséget.
MTI Hírfelhasználó