Mindennapos az írásbeli erőszak a bíróságokon
Mindennaposak a durva, erőszakos hangvételű bírósági beadványok az ügyfelek részéről, a szerdaihoz hasonló fizikai támadás azonban Magyarországon még sohasem történt.
2016. március 17. 12:27

Ezt mondta a Legfőbb Ügyészség szóvivője csütörtökön a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában.

Fazekas Géza elmondta: a nyomozás eddigi adatai szerint a szerdán a Kiskunhalasi Járási Ügyészség épületében lövéseket leadó férfinak több ügye is folyamatban van az ügyészségen és a bíróságon, és különösen az egyiknek a menetével elégedetlen volt, az ügyészség azzal kapcsolatos döntését nem tudta elfogadni. De nemcsak az ügyészséggel, a bírósággal is elégedetlen volt a korábban egyebek mellett önbíráskodás kísérlete miatt elítélt férfi - tette hozzá.

A támadó korábban több erőszakos, durva hangvételű, számonkérő beadványt intézett a kiskunhalasi vezető ügyészhez is. Ez azonban sajnos nem példátlan, sőt: a bíróságokon mindennaposak az agresszív hangvételű beadványok - fogalmazott a szóvivő.

Ugyanakkor olyan Magyarországon még soha nem történt, hogy valaki ölési szándékkal, felfegyverkezve lépett volna be egy ügyészségi épületbe, és ott több lövést leadott volna - közölte.

A műsorban elhangzott, hogy a bírósági alkalmazott, aki közbelépett, miután a férfi elővette a gépfegyverét, a katonaviselt gondnok volt. Az ő lélekjelenléte, valamint a bíróságon tanúkénti meghallgatására váró két rendőr közbeavatkozása segített megfékezni a támadót - mondta Fazekas Géza, hozzáfűzve: emellett szerencse is kellett ahhoz, hogy a vaktában, dulakodás közben leadott lövések senkit se találjanak el.

A szóvivő tájékoztatása szerint szerdán a helyszínelés, házkutatások és a gyanúsított őrizetbe vétele mellett tanúkihallgatások, valamint a támadó első gyanúsítotti kihallgatása is megtörtént.

Meg akarta ölni az ügyészt 

Fazekas Géza szerdai tájékoztatása szerint a férfi nem sokkal 9 óra előtt jelent meg a bírósággal közös járási ügyészségi épületnél azzal a szándékkal, hogy megöli a kiskunhalasi vezető ügyészt. Egy gépkarabélyt is magával vitt egy papírdobozban, valamint 240 lőszert.

A férfi az átvizsgálásakor elővette a fegyvert, és az egyik biztonsági őrt arra szólította fel, hogy vezesse a vezető ügyészhez. Ezt azonban egy bírósági alkalmazott és két, az épületben tartózkodó rendőr megakadályozta, és végül lefegyverezték. A dulakodás közben a férfi három lövést adott le, de nem sérült meg senki.

A férfit szerdán emberölés előkészülete, lőfegyverrel és lőszerrel visszaélés bűntette, valamint kényszerítés bűntette gyanújával őrizetbe vették.

Handó Tünde, az Országos Bírósági Hivatal elnöke a Szekszárdi Törvényszék szerdai összbírói értekezlete előtt tartott sajtótájékoztatón a támadással kapcsolatban a bíróságok és a bírók állami védelmének jogszabályi megerősítését vetette fel.

MTI
 • A nyugat-európai liberálisok vallása a hungarofóbia
  Annyira nem bigottak, hogy ezért a vallásért Husz Jánosként a máglyára menjenek. Nem akarnak mártírok lenni, noha a mártír legyőzhetetlen ellenfél. Az ő vallásuk másról szól. Vallásuk másik fontos rítusa ugyanis: sorakozás a kasszánál.
 • Horror bohózat a párizsi ügyészségen
  Noha maguk a rendőrök sem mernek behatolni a város jó néhány területére, az ügyészség egy sokkal súlyosabb bűncselekménnyel foglalkozik: a német WDR köztelevízió 37 éves munkatársa szerint Giscard d'Estaing a párizsi irodájában rögzített interjú során háromszor is megérintette a fenekét.
 • Semjén Zsolt: Trianon
  Semjén Zsolt nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes, a KDNP elnöke beszédet mondott Csurgón a Nemzeti Összetartozás Napja alkalmából, Szászfalvi László kereszténydemokrata országgyűlés képviselő meghívására a helyi országzászlónál.
 • Donald Tusk szélnek eresztette a néppárti bölcseket
  Magáért beszélt Wolfgang Schüssel volt osztrák kancellár nyilatkozata, Donald Tusk valóban szélnek eresztette a néppárti bölcseket – erősítette meg lapunk kérésére Deutsch Tamás. A Fidesz–KDNP európai parlamenti delegációjának vezetője szerint a néppárti trió hiába is mondta, hogy jó úton haladnak a megbeszélések a Fidesszel. – Nem volt még példa arra, hogy az elnök inkább tehertételt jelent a pártcsaládnak, mintsem lendítőerőt – véleményezte Donald Tusk elmúlt időszakra jellemző magyarellenes kirohanásait.
 • Tisztifőorvos: kedvező tendencia látható az idősotthonokban
  Kedvező tendencia látható az idősek otthonaiban, nem nőtt a fertőzéssel érintett intézmények száma - mondta az országos tisztifőorvos a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs szerdai online sajtótájékoztatóján.
MTI Hírfelhasználó