Bővítené a kormány az iskolaigazgatók jogkörét
Egyre több probléma megoldása körvonalazódik az oktatásügyben, többek között bővülhet az igazgatók jogköre, folyamatosan rendezi a Klik a tartozásait. Eközben egy zuglói tanárnő megakadályozná a diákjait az érettségiben, így tiltakozva az ellátatlan órák miatt.
2016. március 10. 10:14

Várhatóan bővülni fog az iskolaigazgatók jogköre, információnk szerint az is elképzelhető, hogy a későbbiekben a teremkiadásból vagy egyéb tevékenységből származó bevételek az iskoláknál maradnak, amelyek felhasználásáról az intézményvezető dönthet. A Köznevelési Kerekasztal munkacsoportjai minden problémát érintenek, a legfontosabb gondokat már a szeptemberi iskolakezdésig orvosolná a kormány.

A tiltakozó tanárokat és a szakszervezeteket is meghívták újra a Köznevelési Kerekasztal ülésére és a munkacsoportokba, de továbbra sem élnek a lehetőséggel. Vannak, akik tüntetést szerveznek, de akad olyan tanárnő is, aki úgy kíván sztrájkolni, hogy nem ír be jegyeket a diákjainak, köztük érettségi előtt állóknak sem.

Szalayné Tahy Zsuzsa, a főváros egyik legjobb gimnáziumának tanára egy hét végi Facebook-bejegyzésében közölte, hogy az iskolájában tapasztalható problémák miatt nem osztályozza a diákjait, vagy ha erre kényszerítik, akkor vagy elégtelent, vagy jelest ad mindenkinek. Mint írta, „A dolgozatok vagy alacsony színvonalúak, vagy gyenge eredményűek” a túlzott követelmények és a szakos ellátottság hiánya miatt. Követelései között szerepel, hogy állítsák vissza a 2008-as Nemzeti alaptantervet, amely egyébként 2007-ben készült/lett átdolgozva, csökkentsék 18 + 4 órára a tanárok kötelező heti óraszámát. Ha a tanárnő beváltja a fenyegetését, azzal súlyosan sérti a diákok érdekeit, akiknek joguk van a vonatkozó törvényi szabályozás értelmében ahhoz, hogy érettségizhessenek, és ezáltal lehetőséget kapjanak a továbbtanulásra.

Ez még Mendrey Lászlót, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének elnökét is megdöbbentette, mert mint közölte: a tanárnő fegyelmi vétséget követ el. A jogszabályok szerint az ilyen ügyekben pedig az intézményvezető, valamint a tankerületi igazgató feladata lenne, hogy megtegye a szükséges lépéseket.

A tanárnő a következő napi bejegyzésében már egyenesen Palkovics Lászlónak üzent. A DK-s közlemények stílusában közölte: „a Klik 17 milliárdos hiánya csak az, amiről számla van. Amit kiloptak belőle azzal, hogy státusokat szüntettek meg, hogy nem fizetik a túlórát, az nincs benne. Ha nem ad 400 milliárdnyi többletet idén, akkor mondjon le„ – írta a tanárnő.

A levél súlyos tájékozatlanságról árulkodik. Az elmúlt két évben ugyanis nem szüntettek meg státusokat, sőt, az Oktatási Hivatal adatai szerint az idei tanévben kismértékben, de tovább nőtt a pedagógusok száma.

magyaridok.hu
 • Tusványos örvényei
  Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
 • A szerencsétlen lord major
  A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
 • Az unió hamis üzenettel csalogatja a migránsokat
  Iparággá vált a migránsokat Európába juttató bűnözés. Az alvilágnak ezt a részét a brüsszeli bürokrácia is segíti, mert olyan üzeneteket küld a kibocsátó térségekbe, hogy támogatja a szervezett migrációt – derül ki Horváth József szavaiból.
 • Széchenyi európaisága a mának is mintát ad
  Széchenyi István Magyarország felemelkedését a korban rohamosan fejlődő Nyugat-Európához való felzárkózásban, és a kontinensnek a kapitalizmus útjára lépett felében kialakított gazdasági minták átvételében látta – mondta Latorcai Csaba államtitkár a Széchenyi Társaság idei dÍjkiosztó ünnepségén a Magyar Tudományos Akadémia épületében.
 • Gyárfásra koncentráltak a rendőrök elejétől fogva
  Kovács Lajos nyugalmazott rendőrezredes tanúkénti meghallgatásával folytatódott ma a Fővárosi Törvényszéken a Fenyő János médiavállalkozó meggyilkoltatása miatt zajló per. Az ezredes éveken át vezette a nyomozást, egészen addig, amíg feljebbvalói parancsra meg kellett szüntetniük, miután egy sor bizonyítékot összegyűjtöttek.
MTI Hírfelhasználó