A Klik három lépcsőben fizeti ki a tartozásokat
Az önkormányzatok is az állami fenntartást pártolnák
Három ütemben fizeti ki a tartozásait a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) értesüléseink szerint. Mint azt a Magyar Idők megírta: az első, 8,6 milliárdos összegből közel 90 ezer számlát már rendezett a szervezet. Úgy tudjuk, a második körbe tartozó, február végén nyilvántartott és lejárt határidejű tartozásokra ezen a héten elutalják a pénzt a tankerületeknek, amelyek március 18-ig kiegyenlítik a számlákat.
2016. március 9. 08:24

Az első két körben elsősorban a kis- és középvállalkozásoknál nyilvántartott adósságot, a harmadik lépcsőben pedig az összes, még fennmaradó tartozását rendezi a szervezet március végéig. Ahhoz, hogy ne ismétlődhessen meg a korábbi helyzet, a Klik új vezetése átvilágítja a gazdálkodási, beszerzési folyamatokat és a belső szabályzatokat. Nagy hangsúlyt helyeznek az iskolák és a szervezet közötti információáramlás felgyorsítására is.

Pölöskei Gáborné, a Klik elnöke a köznevelési kerekasztal ülését követő sajtótájékoztatón arról beszélt: az iskolák néhány héten belül kapnak egy pénzügyi keretet, amely mozgásteret jelent az igazgatóknak. Palkovics László oktatási államtitkár hangsúlyozta: megkezdték a Klik július 1-jei átalakításával összefüggő kérdések tárgyalását. Elmondta: a kerekasztal – amely újabb szakmai és önkormányzati szervezetekkel bővült ki – egyetértett abban, hogy a jövőben is szükség van az állami intézményfenntartóra, ugyanakkor a működtetésben az önkormányzatok szerepét mindenképpen erősítenék.

Emlékeztetett: a kormány döntése nyomán a múlt héten a fenntartó 38 milliárd forint pluszforrást kapott a működésének biztosítására.

Az államtitkár a 2017-es pedagógusminősítési keretszámok kapcsán elmondta: azok a pedagógusok, akiknek hét évnél kevesebb idejük van a nyugdíjig és pedagógus I. fokozatban vannak, minősítés nélkül átkerülnek a II. kategóriába. Ez mintegy 18 ezer embert érint, ezzel az ő illetményük 30 ezer forinttal nő – hívta fel a figyelmet.

Az államtitkár újságírói kérdésre kitért a budapesti tanítónő esetére, aki úgy kíván sztrájkolni, hogy nem akar jegyet adni a gyerekeknek. Leszögezte: a tiltakozásnak vannak jogi formái, de a gyerek nem játékszer, az érdekei nem sérülhetnek. Egy pedagógusnak az a feladata, hogy a gyereket tanítsa és az értékelést elvégezze, ha ezt nem teszi, akkor nem látja el a feladatát. – Az iskolaigazgató és a tankerületi igazgató feladata, hogy ebben az ügyben eljárjon – tette hozzá Palkovics László. Megvizsgálják a civil közoktatási platform, valamint a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének követeléseit, de a szakszervezeti tevékenységet és a szakmai munkát szét kell választani.

– A jelenlegi működési forma hatékonyabbá tételében – amelyre garancia az államtitkár személye – érdekeltek az önkormányzatok, szükség van az állami intézményfenntartásra, mert így lehet biztosítani az esélyegyenlőséget – jelentette ki Szita Károly, Kaposvár polgármestere, a Megyei Jogú Városok Szövetségének elnöke. Hangsúlyozta: óriási segítség volt, hogy az állam levette a vállukról a fenntartói terhet.

Liptay Kálmán, az Eszterházy Károly Főiskola rektora kiemelte: az osztatlan tanárképzés egységessé tételét javasolják, és oktatási-innovációs kutatásokat is indítanának az iskolákkal közösen. Náray-Szabó Gábor akadémikus a tartalomfejlesztési munkacsoport nevében kiemelte: megfogalmazódott, hogy a gyerekek kevesebbet, de alaposabban tanuljanak. Azt szeretnék elérni, hogy a mindennapos testnevelés és a művészeti oktatás élvezetet jelentsen a diákoknak. A munka­csoportokban javaslatok születtek a nyugdíjas pedagógusok továbbfoglalkoztatására, áttekintették a pedagógusok kötött munkaidejének kérdéseit, az esélyegyenlőség és a pedagógiai szakmai szolgáltatás helyzetét.

magyaridok.hu
 • Javaslat a Korrupcióellenes Munkacsoportnak
  A baloldali politikus ugyanis 2015. szeptember 29-én egy online újságnak az ügyre utalva a következőket mondta: „Amúgy nem azt mondtam, hogy az SZDSZ tele van korrupciós ügyekkel. Hanem azt, hogy az SZDSZ is tele van korrupciós ügyekkel. Fontos az az is.” Egészen különleges üzenet ez a veterán politikustól.
 • Csengey Dénes legendája filmalkotásban
  Csengey mint ikon is fontos volt az MDF-nek, farmeröltönyt viselt, hosszú haja, szakálla volt, a fiatalokat vonzotta ezzel a megjelenéssel. Jó párost alkottak 1989. március 15-én a televízió előtt Cserhalmi Györggyel: a színész Kiáltványt olvasott fel Csengey beszéde előtt.
 • Magyarországnak ki kell maradnia az éleződő háborúból
  A háború témája ismét felülír minden más belpolitikai kérdést az elkövetkező időszakban – erről beszélt a Magyar Hírlap hétértékelő rovatában Deák Dániel politológus. A DK és a Momentum dominanciaharca az évértékelő beszédekben folytatódott, az elemző szerint ismét bebizonyosodott, hogy az erőtlen Donáth Annával szemben Gyurcsány Ferenc erősítette pozicióját.
 • A „dollárbaloldal" továbbra is magyarellenes
  Gyurcsány Ferenc és a „dollárbaloldal" - úgy, ahogy korábban más nemzeti sorskérdések esetén - most is a magyar emberek érdekével szemben határozza meg a politikáját – fogalmaz Hollik István.
 • Életveszélyes az EP vérgőzös javaslata
  Hidvéghi Balázs azt mondta: a javaslat szövege egészen elképesztő állításokat és felhívásokat tartalmaz például a fegyverszállítások tekintetében, nemcsak üdvözli például a tankok Ukrajnába küldését, hanem kifejezetten felhív vadászrepülőgépek és nagy hatótávolságú rakétarendszerek szállítására is.
MTI Hírfelhasználó