Jogi aggályokat vet fel a sztrájklista
Az előzetes listakészítés adatvédelmi kérdéseket vet fel – nyilatkozta a Magyar Idők által megkérdezett szakértő annak kapcsán, hogy a Pedagógusok Szakszervezete listát készít a pedagógusok sztrájkkészségéről.
2016. március 4. 08:51

Adatvédelmi kérdéseket is felvet, hogy előzetes listát készít a pedagógusok sztrájkkészségéről a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) – mondta Szánthó Miklós, az Alapjogokért Központ igazgatója. A Magyar Idők megírta, hogy a megyei szervezeteknek szombatig kellett beküldeniük az eredményeket arról, kit lehet rávenni a munkabeszüntetésre.

A Magyar Idők birtokába került dokumentum szerint a települési titkároknak – a fenntartótól függetlenül – listát kellett készíteniük az összes helyi köznevelési intézményről, és el kellett juttatniuk a felmérés dokumentumait, többek között a Pedagógusok Sztrájkbizottságának követeléseit és az adatlapot is minden iskolába, óvodába. Az adatlap tartalmazza a pedagógusok nevét, aláírását, továbbá azt, hogy részt kívánnak-e venni egy-, esetleg többnapos sztrájkban vagy sem.

Szánthó Miklós hangsúlyozta: az adatvédelem és -kezelés egyik fontos szabálya a személyes hozzájárulás, mivel a személyes adat – eltérő törvényi rendelkezés hiányában – csak kifejezetten ennek alapján kezelhető. – Egy korábbi ombudsmani állásfoglalás szerint az adattovábbítás jogszerűségét utóbb az adatkezelőnek, vagyis a sztrájkot szervezőnek kell bizonyítania, ezért célszerű a hozzájárulást az érintettektől írásban megkérnie. Adatkezelési nyilatkozat vagy erre irányuló tájékoztatás hiányában viszont az adatgyűjtés jogellenes lehet – mutatott rá Szánthó Miklós.

A másik fontos szempont, hogy az adatkezelés és -gyűjtés célhoz kötött legyen. Ugyanakkor a mostani helyzetben nem ismert: vajon milyen célt szolgál az, hogy az adatlapon azok is szerepelhetnek, akik nem akarnak sztrájkba lépni. – A sztrájkfelméréshez az lenne célszerű, ha csak azokat „listáznák”, akik önkéntesen kinyilvánítják csatlakozási szándékukat – hívta fel a figyelmet Szánthó Miklós.

A PSZ akciójára Lázár János lapunknak úgy reagált: tiszteletben tartják a véleménynyilvánítás törvényes formáit, lehet sztrájkolni, tiltakozni, tüntetni. – A kormány csak azt kéri, hogy ha valakinek jobbító szándéka van, az üljön a kabinettel tárgyalóasztalhoz – tette hozzá a Miniszterelnökséget vezető miniszter.

magyaridok.hu
 • Tusványos örvényei
  Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
 • A szerencsétlen lord major
  A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
 • Hazánkat, hitünket Szent Istvánnak köszönhetjük
  Mi, magyarok a Kárpát-medencei hazánkat, a hitünket és a kultúránkat, azaz történelmi értelemben véve mindenünket a keresztény államot megalapító királyunknak köszönhetjük - jelentette ki Kövér László, az Országgyűlés elnöke a felföldi Zselízen, ahol megnyitotta a népművészeti fesztivált.
 • Érdemekeresztek, díjak kiváló magyar alkotóknak
  Állami díjakat és közművelődési elismeréseket adott át az augusztus 20-i nemzeti ünnep alkalmából Vitályos Eszter, a Kulturális és Innovációs Minisztérium parlamenti államtitkára, valamint Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár pénteken a Pesti Vigadóban Budapesten.
 • Stipendium Peregrinum ösztöndíjakat adott át az államfő
  Megálmodni, belevágni, végigcsinálni, hazahozni és kamatoztatni - foglalta össze a Stipendium Peregrinum program lényegét Novák Katalin köztársasági elnök, aki az ösztöndíjakat elnyert diákoknak adta át pénteken az okleveleket a Sándor-palotában Budapesten.
MTI Hírfelhasználó