Pincérnemzet?
Részlet Csurka István: Pincérnemzet? című jegyzetéből, mely a Magyar Rádió Vasárnapi Újság műsorában hangzott el 1990-ben.
2016. március 1. 09:50

„Egy negyven év alatt kialakult rendszert nem lehet parlamentáris eszközökkel egy-két hónap alatt alapvetően megváltoztatni. Különösen akkor nem, ha a régi rendszer alkotóelemeit, azt a vezető réteget, amelynek együttműködésére a kormányzáshoz feltétlenül szükség van, a korábban megszerzett tudás, gyakorlat és a nemzetközi összeköttetései és a másik oldalon álló emberek,  a volt elnyomottak szükségszerű gyámoltalansága is segíti.

A kormányzat tehetetlensége maga a közös nemzeti tehetetlenség, amely már odáig fajult, hogy a társadalom nem is látja saját érdekeit. Azok, akik eddig leghangosabban követelték az európaiságot, az európai értékrendhez való csatlakozást, ma a háttérből és nyíltan minden eszközt bevetve támogatják az országot balkanizáló taxis-anarchiát, a törvénytelen barikádemelést, és kétszínűen tárgyalást követelnek, amikor az utcán való kitartásra biztatják az utakat elállókat.

A cél a következő: térdre kényszeríteni a kormányt, de elsősorban a magyar gazdasági rendszert, hogy az egész magyar gazdaság áron alul kerüljön árverésre. Miután ez megtörtént, azok kezébe kerül a magyarság egész vagyona, azok lesznek a tulajdonosok, mégpedig a magántulajdon közösen kivívott szentsége alapján, akik eddig vagy az elmúlt rendszer kinevezettjei voltak, vagy pedig messzi földről érkeznek vevőként. Így bezárul a kör, mert lehet, hogy pillanatnyilag ez után az átrendeződés után jobb ízű lesz az élet, a lencse, de a magyarság nagy népi tömegei előtt végleg becsapják a nemzetté válás kapuját. És nem olyan nemzeti középosztály alakul ki, amelyik Európába vezethetné az egész nemzetet, hanem egy hibrid és jellegtelen, tartás nélküli.

Nem szeretek magamra hivatkozni, de én ezt az eshetőséget már 1987-ben felvetettem az első lakiteleki sátorozáson. Azt mondtam, hogy a nemzeti katasztrófa az lesz, ha ez a nép pincérnemzetté válik a saját hazájában. Vagyis: ha a puszta kiszolgálás lesz a feladata.  Most a taxisok csinálják ezt az úgynevezett forradalmat. A taxizás is egy szolgáltatás. Ha most nem hallgatunk a józan eszünkre, a teljes kiszolgáltatottságba érkezhetünk meg. A taxiórák most nem ketyegnek, de a történelemé igen.”

Részlet Csurka István: Pincérnemzet? című jegyzetéből, mely elhangzott a Magyar Rádió Vasárnapi Újság műsorában 1990-ben. A szöveg más dokumentumokkal együtt  megjelent a Rendszerváltás Történetét Kutató Intézet és Archívum (RETÖRKI) kiadásában, melyet olvasásra szeretettel ajánlunk.

Riba András László – Házi Balázs (szerk.): Taxisblokád II., Egy belpolitikai válság története - dokumentumok (Antológia Kiadó, Lakitelek 2015).

gondola
  • Jogi bástyákkal is védeni kell a család intézményét
    Vejkey Imre: Minket azért akarnak kiközösíteni, mert megvédjük a családokat és a gyermekeket, mert nem engedjük a család relativizálását! Egyetértünk Ferenc pápával, aki budapesti látogatása során búcsúzóul azt üzente a magyaroknak és az egész világnak, hogy „a család apából, anyából és gyermekekből áll, pont”.
  • Megújul a pápai katolikus nagytemplom
    Jövő tavasszal megkezdődik a pápai katolikus nagytemplom megújítása. Elsőként a templom külseje újul meg, a tervek szerint 2023 tavaszára - közölte a Veszprémi Főegyházmegye érseke kedden a Veszprém megyei településen.
  • Bethlen István országépítő munkája
    Meggyőződésem, hogy Bethlen Istvánnak és kormányának évtizedeken át méltatlanul zárójelbe tett, sőt, elhazudott országépítő munkája hasznos válaszokat adhat azokra a kérdésekre is, amelyekkel saját korunk kihívásai szembesítenek bennünket - fogalmazott Orbán Viktor miniszterelnök a Bethlen-kormány megalakításának 100. évfordulója alkalmából szervezett keddi konferenciára írt köszöntőjében.
MTI Hírfelhasználó