Ezért nem lehet elvágni a gyereket az internettől
Megvonjuk a gyerekektől azokat az eszközöket, amelyekkel az online térben információt gyűjthetnek? Olyan elvonási tüneteket produkálhatnak, mintha az alkoholról vagy a drogról „vennénk le” valakit. A pszichológiai betegség neve: közösségi média stressz szindróma.
2016. február 27. 09:05

A családban, az iskolában megtanuljuk, hogyan kell köszönni, viselkedni az adott környezetben, miben illik megjelenni, hogyan illik enni. De ki tanít meg arra, hogy hogyan viselkedjünk a virtuális térben? Az „Amikor a cybertérben elvész a kontroll" című könyv nemcsak a közösségi oldalak és az internet veszélyeire hívja fel a figyelmet, de fontos tippeket és tanácsok is ad, arra vonatkozóan, hogy milyen is a helyes viselkedés a világhálón. Az új világ etikáját még tanulnunk kell.

A gyerekeket fel kell készíteni arra, hogy megfelelő normákkal, erkölcsi szabályokkal éljenek, és meg kell velük értetni, hogy az élet és a virtuális lét szabályai ugyanazok. Amit nem tennének meg a való életben, azt ne tegyék meg a világhálón se, mert így lesznek felelős állampolgárai a virtuális térnek is – mondta dr. Barcsai Katalin internetbiztonsági szakértő a Kossuth Rádió Napközben című műsorában.

Klausz Melinda médiaszakértő úgy látja, hogy nagyon sokféle közösségi médiafelületet használnak napi szinten a fiatalok, és sokszor nem tudják, hogy milyen veszélyekkel állnak szemben. Például a Snapchat esetében. Igaz ugyan, a kép csak pár másodpercig jelenik meg, de lementheti bárki a képet, és visszaélhet vele később.

Közösségi média stressz szindróma

Az új generáció sajátossága, hogy a közösségi médiát szinte folyamatosan használja. Meg is jelent egy olyan pszichológiai betegség – a közösségi média stressz szindróma –, amelynek lényege, hogy ha megvonjuk a gyerekektől azokat az eszközöket, amelyekkel az online térben információt gyűjthetnek, akkor olyan elvonási tüneteik keletkeznek, mint az alkohol- vagy a drogelvonásnál – mondta Klausz Melinda.

Ennek magyarázata, hogy mivel ebben térben szocializálódtak, lételemük, hogy mindig „online” legyenek, mindent rögtön megkapjanak. Ezért nem lehet őket elvágni ettől a köldökzsinórtól, maximum annyit lehet tenni, hogy valós alternatívát kínálunk – magyarázta a médiaszakértő.

Internetes zaklatás, verbális erőszak

A gyerekek a rájuk zúduló sok-sok információ miatt idegesebbek és agresszívebbek is. A ma gyerekének ezzel meg kell küzdeni, és jó levezetés, hogy a digitális világban, verbális erőszak formájában ezt kiélheti – magyarázta Barcsai Katalin.

Az internetes zaklatás indulhat egy egyszerű külsőre tett megjegyzéssel, de végződhet azzal a mondattal, hogy te egyáltalán miért élsz. Valós probléma, aminek a súlyosságát sokszor a felnőttek sem érzékelik igazán, holott a verbális erőszak mély nyomokat hagyhat egy gyerekben. Van olyan fiatal, aki egy súlyosabb mondatot elintéz egy vállrándítással, míg mások hetekig emésztik magukat rajta.

A szülőknek és a pedagógusoknak éppen ezért nagyon oda kell figyelni a gyerekre, a legkisebb jelekre is – ezt már Kalapos Éva író mondta.

Azt is érdemes figyelembe venni mindenkinek, hogy csak olyan képeket töltsünk fel a világhálóra, ami 5-10-15 év múlva is felvállalható. Éppen ezért szem előtt kell tartani, hogy bár most cuki a gyerekről feltöltött félmeztelen fotó, de ha felnő, számára nem lesz az – mondták a szakértők.

hirado.hu - Kossuth Rádió
 • Tusványos örvényei
  Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
 • A szerencsétlen lord major
  A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
 • A woke imperializmus meleg fogadtatása
  Ha az embereknek meg lehet tiltani, hogy valakit a számukra ismerős néven említsenek, az arra utal, hogy a woke ideológia terjesztői már nem is palástolják autoriter hajlamaikat. Az ilyen gyakorlat a legrosszabb középkori igazságszolgáltatási szokásokra emlékeztet – írja Frank Füredi.
 • A Parlamentben nyílt meg a Kurultaj
  Több mint 20 nemzet képviselőjének jelenlétében a Parlamentben nyílt meg a Bugacon pénteken kezdődő Kurultaj hagyományőrző rendezvény.
 • A háborúk felelősei
  Kizárt, hogy Putyin (elemzést érdemlő) „dühe” ne játszott volna szerepet a támadási parancs előzményeként. Ő az, aki bármit csinált, a közvéleményt befolyásolni képes nyugati médiában csak és kizárólag negatív jelzővel illették, miközben elnöksége alatt a korábban szétzilált Oroszország újfent katonai és gazdasági hatalom lett – fogalmaz Földi László.
MTI Hírfelhasználó