Kósa: a kérdés kiállja a próbát
A Fidesz frakcióvezetője szerint a kormány népszavazási kérdése a kötelező betelepítési kvótáról feltehető, "kiállja a próbát", jelezte ugyanakkor, hogy a jogszerűség eldöntése végső soron a Kúria feladata.
2016. február 26. 13:21

 A Fidesz szerint a kötelező betelepítési kvóta kérdésével kapcsolatban nem lehet elvonni a magyar emberek véleményalkotási jogát, "ez egy szuverenitási kérdés" - hangsúlyozta Kósa Lajos pénteki budapesti sajtótájékoztatóján az ötpártinak tervezett találkozó után, amelyen azonban a kabinet és a kormánypártok képviselői mellett csak a Jobbik delegáltjai vettek részt.

A magyar választók és országgyűlési képviselők akarata ellenére, az ő megkérdezésük nélkül senkinek nincs joga arra, hogy "általunk nem ismert, nem ellenőrzött, ismeretlen szándékú embercsoportokat betelepítsenek kényszerrel az ország területére" - mondta a frakcióvezető.

Hozzátette, értékelése szerint a szocialisták a kötelező betelepítési kvóta mellett vannak.

Kósa Lajost megkérdezték Martin Schulz európai parlamenti elnök, szocialista párti politikus azon kijelentéséről, amely szerint népszavazást tartani arról, hogy befogadjanak-e 1294 embert, önmagáért beszél. A Fidesz politikusa erre úgy reagált: Martin Schulz rosszul ítéli meg a kérdést, "ez nem 1200 emberről szól, hanem a magyar szuverenitásról".

Arra a kérdésre, hogy az olasz miniszterelnök uniós támogatások megvonását helyezte kilátásba, ha Magyarország nem fogad be menekülteket, a frakcióvezető azt válaszolta: Magyarország menekülteket hajlandó fogadni, gazdasági bevándorlókat azonban nem.

A többpárti egyeztetésen szó volt a népszavazás-kezdeményezések eljárási szabályainak esetleges megváltoztatásáról is, mert - mondta Kósa Lajos - vannak anomáliák, és a Fidesz is méltatlannak tartja a Nemzeti Választási Irodánál (NVI) kedden történteket. Hozzátette ugyanakkor, hogy a népszavazási kezdeményezések beadásának korábbi feltételei sem működtek jól. Most várják az NVI véleményét a szükséges módosításokról.

Arra a felvetésre, hogy sokan a Fideszt sejtik a keddi NVI-s eset - a vasárnapi boltzárral kapcsolatos kérdések leadásánál történtek - mögött, a politikus azt felelte: ez egy vélekedés, amit semmi nem támaszt alá, "a politikai érdek alapján inkább valószínű, hogy a szocialisták intézték a dolgot úgy, hogy ebből mindenképpen műbalhé legyen".

A népszavazási kérdések mellett a többpárti találkozó napirendjén volt több olyan előterjesztés, amelyet házszabálytól eltéréssel fogadnának el a parlamentben.

Ezek egyike az a fideszes javaslat, amely egyéves határidő-halasztást adna a civil szervezeteknek arra, hogy megfeleljenek az új Polgári törvénykönyv (Ptk.) rendelkezéseinek.

Emellett márciustól a gazdasági társaságokra is vonatkozna több olyan megváltozott szabály, amelynek valószínűleg mintegy 40 ezren nem tudnának megfelelni, ezért itt is megfontolandó egy határidő-hosszabbítás - ismertette Kósa Lajos, megjegyezve, hogy ezt a kérdést előzetesen az MSZP és az LMP vetette fel.

Szintén házszabálytól eltéréssel fogadnának el egy olyan előterjesztést, amely a gazdasági társaságok egymás közötti késedelmes számlafizetésére vonatkozó helyzetet kezelné. Jelenleg ugyanis ilyen esetekben automatikusan 40 euró késedelemi illetéket kell felszámolni, ami sok helyen irreális nehézséget jelent - indokolt a frakcióvezető, aki szerint a megoldás lényege az lenne, hogy ennek az illetéknek a megfizetéséről kölcsönösség alapján le lehessen mondani.

A kormánypárti politikus úgy látja, a házszabálytól eltérve tárgyalandó javaslatok ügyében egyetértés várható.

A szocialisták és az LMP-sek távolmaradásáról a pénteki egyeztetésről Kósa Lajos azt mondta: az MSZP kifogásokat jelzett, az LMP-nek pedig az időpont nem volt jó, de utóbbi párt nyitott a kérdések megtárgyalására.

A többpárti egyeztetés a jövő héten vagy az azt követő héten folytatódik.

MTI