Folyamatosan vagdossák a déli kerítést
Ismét rekordot döntött a Magyarországon elfogott illegális bevándorlók száma. Vasárnap a déli határnál egy nap alatt 237 embert tartóztattak fel a rendőrök. A kerítést drónok, helikopterek és több száz rendőr is folyamatosan vigyázza, a belügyminiszter hatékonynak tartja a határzárat.
2016. február 22. 21:54

Tavaly október óta, amióta áll a déli határon a biztonsági határzár, nem jött olyan sok migráns Magyarországra, mint vasárnap. A rendőrök 237 határsértővel szemben intézkedtek, ami megdöntötte az előző napi csúcsot. A hétvégén, péntektől vasárnapig összesen 501 határsértőt fogtak el. Ez csaknem annyi, mint januárban egész hónapban.

Februárban eddig összesen 1552 migránst tartóztattak fel, ami majdnem háromszor annyit, mint januárban. Az elfogott személyek zöme gazdasági bevándorló, akik új útvonalat keresnek.

Kerítésvágók és csempészek segíthetik őket

A legtöbben átvágják a kerítést, így jutnak be az országba. Egyre többen próbálkoznak újra ezen az útvonalon, minden bizonnyal embercsempészek segítségével jutnak el idáig, hiszen olyan országokból érkeznek, amelyek állampolgárait már hetek óta nem engedik át a görög-macedón határon sem.

Éjszaka számítanak rájuk

Napközben is kisebb nagyobb csoportok jelentek meg a kerítés szerb oldalán. Minden bizonnyal ők is át akartak jönni. A rendőrök, amíg lehetett kísérték őket, de végül mindegyikük visszament Szerbia felé, valószínűleg éjszaka próbálnak majd meg átjönni.

A röszkei tranzitzónánál is várakozott egy marokkói csoport, pihentek egy ideig, de ők végül nem mentek be. Viszont volt, aki másként döntött, és a központban beadta menedékjogi kérelmét.
 

Mást mond a rendőrség és a BBC a kerítés hatékonyságáról

A brit közszolgálati műsorszolgáltató, a BBC internetes oldalán budapesti tudósítójuk arról írt, hogy hatástalan a kerítés, mert idén februárban többen érkeztek Szerbiából Magyarországra, mint tavaly ugyanebben az időben, a kerítés megépítése előtt.

A rendőrség adatai azonban mást mutatnak. E szerint, tavaly február elején érte el Magyarországot a migránsok első nagy hulláma. Volt, hogy napi 1000-1700 fővel szemben kellett intézkedni.

A kerítés tavaly október közepi megépítése állította meg a menekültáradatot. A belügyminiszter éppen ezért a technikai határzárat továbbra is hatékonynak tartja. Pintér Sándor belügyminiszter azt mondta, korábban volt olyan nap, amikor egy nap tízezren érkeztek a magyar határokhoz és át is keltek rajta. Manapság pedig van olyan nap, amikor egyetlen egy ember sem próbál átlépni a kerítésnél. „Számomra ez hatékony" – fogalmazott.

Kerítésjavító egység állt fel

A belügyminiszter hozzátette, külön egységet állítottak fel, a kerítés helyreállítására. Pintér Sándor szerint a sérülések javításának költségei jelenleg minimálisak, az igazán nagy tételt a megerősített rendőri jelenléttel kapcsolatos kiadások jelentik.

Helikopterrel, drónnal és hőkamerával is folyamatosan figyelik a határszakaszt, és több mint fél ezer rendőr és katona is járőrözik a kerítés mentén.

hirado.hu - MTI
  • Cél: hazai tulajdoni fölény az élelmiszerláncban
    A pandémia következtében mára meghaladottá vált a régi dogma az ellátási és beszállítói láncok nemzetközivé tételéről, és a világ országai elkezdtek az önellátás képességére törekedni.
  • Szükség van a migrációt kezelő fegyveres szervezetre
    Bakondi György azt mondta: a jelenleginél szélesebb körben - intézményesített formában - tervezik bevonni a védekezésbe a polgárőrséget is. Ennek tart az előkészítése - közölte.
  • Magyarország nem fordulhat vissza
    Orbán Viktor kifejtette: a Magyarország előre megy, nem hátra mondatban benne van az a küzdelem, amelyet Magyarország az elmúlt 12 évben folytatott, hiszen 2010-ben egy csődbe jutott ország volt, az országot "kivéreztették és tönkretették". De "nagyon kemény munkával 12 év alatt a korábbi baloldali kormányzás hibáit és bűneit Magyarország kijavította" - mutatott rá.
MTI Hírfelhasználó