Megzuhant a font a brit uniós kilépés rémétől
2010 óta nem zuhant egy nap alatt ilyen jelentősen a fontsterling árfolyama, mint most, miután London konzervatív párti polgármestere, Boris Johnson bejelentette, hogy az Európai Unióból való kilépés, a Brexit mozgalmához csatlakozik. A londoni City számos vezető bankja és több nagyvállalat tart attól, hogy ha a június 23-i népszavazás a brit elszakadást eredményezné, az káros hatással lenne a szigetország gazdaságára. Néhány bank ez esetben távozna.
2016. február 22. 16:04

Boris Johnson londoni polgármester elhatározása az Európai Unióból való brit kilépést célzó mozgalom támogatásáról, megrendítette a City erejébe vetett nemzetközi bizalmat, a fontsterling árfolyama nagyot zuhant. Szakértők szerint a font árfolyam-csökkenése júniusig folytatódni fog. Jelenleg a kilépést támogatók tábora valamivel nagyobb, mint a bent maradást óhajtóké, de a népszavazás végkimenetelét várhatólag az egyelőre határozatlanok nagy tömege fogja eldönteni.

A közelmúltban több alapos tanulmány készült az esetleges Brexit gazdasági következményeiről, és azt jelzik, hogy a kilépés nem feltétlenül lenne káros. Ugyanakkor a londoni Tőzsdén szereplő nagyvállalatok több mint egyharmadának a vezetői levelet fogalmaztak meg arról, hogy szerintük milyen nagy veszélyt jelentene a Brexit.

Az aláírók között van a Vodafone, a GlaxoSmithKline, az easyjet, a Barclays Bank, a British Telecom és a Shell. Az az álláspontjuk, hogy az Unión kívülről nem lenne oly akadálytalanul elérhető Európa ötszázmillió lakosú piaca.

A Brexitisták nem aggódnak a font értékcsökkenése miatt, hangsúlyozzák, hogy idővel bizonyára magához tér, addig pedig jó exportlehetőségeket nyújt a gyengélkedése.

A Brooks felmérése szerint megrendülne a kilépéssel a City valutakereskedelmi világ-dominanciája, és megszűnhetne az úgynevezett 'passporting', ami arra ad lehetőséget az Egyesült Királyságnak, hogy az ott székelő nagy külföldi bankok, mint a JPMorgan Chase, a Credit Suisse vagy a Nomura, a brit Uniós tagságot kihasználva kereskedjenek a közösség tagországaiban.

Ha ez megszűnnék, a bankok esetleg Luxemburgba vagy Dublinba költöznének. A bankóriás HSBC már közölte, hogy megtartaná londoni világközpontját, de ötezer alkalmazottja közül ezret átvinne Párizsba.

Lehetséges azonban, hogy David Cameron a kilépés után is kiharcolná Brüsszelben a passporting lehetőségét.

InfoRádió
MTI Hírfelhasználó