Rétvári: programok az 1956-os forradalom emlékére
Nem csak idén, hanem jövő júniusig különböző célcsoportoknak szóló programot tervez a kormány az 1956-os forradalom és szabadságharc emlékévében.
2016. február 12. 20:20

Az emlékév mottója: "A magyar szabadság éve" - jelezte Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) parlamenti államtitkára a parlament honlapján közzétett írásbeli válaszában.

Mirkóczki Ádám és Sneider Tamás jobbikos országgyűlési képviselők kérdezték írásban, hogy "miként kíván a magyar állam megemlékezni az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulójáról". Rétvári Bence válaszában tíz pontban foglalta össze programelemeket.

Az államtitkár tájékoztatása szerint programokat hirdetnek települési, intézményi, valamint civil kezdeményezések támogatására. Pályázatokkal támogatnak publikációkat, rendezvényeket, kiállításokat, dekorációkat, művészi programokat, dokumentumfilmeket. A pályázatok a www.magyarforradalom1956.hu honlapon megtalálhatók.

Emellett úgynevezett "büszkeségpontok" létesülhetnek, melyek "az antikommunista ellenállás előtti főhajtás jegyében emelik magasba 1956 hőseit".

A Terror Háza Múzeum "1956 - A szabadságért és függetlenségért" címen központi kiállítást készít, amelyet február 24-én Budapesten, az Andrássy úton mutatnak be először, majd a tárlat vándorkiállítás formájában jut el számos hazai és külföldi helyszínre.

Emellett a szabadsághősök című országos programban több száz helyszínen - többek között BKK-, Volán-, és MÁV-megállókban, Mol-kutakon és OTP fiókokban is - figyelemfelhívó kampánnyal készülnek - sorolta az államtitkár.

Köztéri vetítéseket is továbbá szerveznek sebzett házak címmel, melyeken október 23. és november 4. között az 1956-os köztéri megmozdulásokat és a harcokban megsérült épületek homlokzatát vetítik vissza a felújított épületekre. Emellett önálló időszaki kiállítóhelyet létesítenek, amely a főváros frekventált helyszínén mutatja be az '50-es évek elképesztő magyar sportteljesítményeit és sportolóit.

Az írásbeli válaszból kiderült, hogy a hazai kutatóműhelyek bevonásával több elemből álló konferencia-programot terveznek. Mindemellett továbbképzési programot is szerveznek, melynek keretében több ezer pedagógust ismertetnek meg egy a Terror Háza Múzeum történészei és szakemberei által fejlesztett új multimédiás ismeretterjesztő felülettel. A diákoknak videó és esszé-pályázatot hirdetnek és ugyancsak a fiataloknak készül egy képregény is az 1956-os forradalom és szabadságharcról. Ezeken felül olyan dokumentum- és oktató filmeket is készítenek, melyek - mint írták - "alkalmasak a fiatal nemzedékek és a külföldi érdeklődők megszólítására", továbbá Magyarország külföldi nagykövetségei és kulturális intézetei számára külön programcsomagokat állítanak össze.

Mindemellett Freedom first címmel olyan online internetes felületet hoznak létre, amely "képes megszólítani a Magyarországon kívüli közösségeket, különös súlyponttal az 1956-ban emigrálni kényszerült családok mai fiatal utódaira, akiknek a magyar gyökerek fontosak" - fogalmazott az államtitkár.

MTI
  • A nyugat-európai liberálisok vallása a hungarofóbia
    Annyira nem bigottak, hogy ezért a vallásért Husz Jánosként a máglyára menjenek. Nem akarnak mártírok lenni, noha a mártír legyőzhetetlen ellenfél. Az ő vallásuk másról szól. Vallásuk másik fontos rítusa ugyanis: sorakozás a kasszánál.
  • Horror bohózat a párizsi ügyészségen
    Noha maguk a rendőrök sem mernek behatolni a város jó néhány területére, az ügyészség egy sokkal súlyosabb bűncselekménnyel foglalkozik: a német WDR köztelevízió 37 éves munkatársa szerint Giscard d'Estaing a párizsi irodájában rögzített interjú során háromszor is megérintette a fenekét.
MTI Hírfelhasználó