Rétvári: programok az 1956-os forradalom emlékére
Nem csak idén, hanem jövő júniusig különböző célcsoportoknak szóló programot tervez a kormány az 1956-os forradalom és szabadságharc emlékévében.
2016. február 12. 20:20

Az emlékév mottója: "A magyar szabadság éve" - jelezte Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) parlamenti államtitkára a parlament honlapján közzétett írásbeli válaszában.

Mirkóczki Ádám és Sneider Tamás jobbikos országgyűlési képviselők kérdezték írásban, hogy "miként kíván a magyar állam megemlékezni az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulójáról". Rétvári Bence válaszában tíz pontban foglalta össze programelemeket.

Az államtitkár tájékoztatása szerint programokat hirdetnek települési, intézményi, valamint civil kezdeményezések támogatására. Pályázatokkal támogatnak publikációkat, rendezvényeket, kiállításokat, dekorációkat, művészi programokat, dokumentumfilmeket. A pályázatok a www.magyarforradalom1956.hu honlapon megtalálhatók.

Emellett úgynevezett "büszkeségpontok" létesülhetnek, melyek "az antikommunista ellenállás előtti főhajtás jegyében emelik magasba 1956 hőseit".

A Terror Háza Múzeum "1956 - A szabadságért és függetlenségért" címen központi kiállítást készít, amelyet február 24-én Budapesten, az Andrássy úton mutatnak be először, majd a tárlat vándorkiállítás formájában jut el számos hazai és külföldi helyszínre.

Emellett a szabadsághősök című országos programban több száz helyszínen - többek között BKK-, Volán-, és MÁV-megállókban, Mol-kutakon és OTP fiókokban is - figyelemfelhívó kampánnyal készülnek - sorolta az államtitkár.

Köztéri vetítéseket is továbbá szerveznek sebzett házak címmel, melyeken október 23. és november 4. között az 1956-os köztéri megmozdulásokat és a harcokban megsérült épületek homlokzatát vetítik vissza a felújított épületekre. Emellett önálló időszaki kiállítóhelyet létesítenek, amely a főváros frekventált helyszínén mutatja be az '50-es évek elképesztő magyar sportteljesítményeit és sportolóit.

Az írásbeli válaszból kiderült, hogy a hazai kutatóműhelyek bevonásával több elemből álló konferencia-programot terveznek. Mindemellett továbbképzési programot is szerveznek, melynek keretében több ezer pedagógust ismertetnek meg egy a Terror Háza Múzeum történészei és szakemberei által fejlesztett új multimédiás ismeretterjesztő felülettel. A diákoknak videó és esszé-pályázatot hirdetnek és ugyancsak a fiataloknak készül egy képregény is az 1956-os forradalom és szabadságharcról. Ezeken felül olyan dokumentum- és oktató filmeket is készítenek, melyek - mint írták - "alkalmasak a fiatal nemzedékek és a külföldi érdeklődők megszólítására", továbbá Magyarország külföldi nagykövetségei és kulturális intézetei számára külön programcsomagokat állítanak össze.

Mindemellett Freedom first címmel olyan online internetes felületet hoznak létre, amely "képes megszólítani a Magyarországon kívüli közösségeket, különös súlyponttal az 1956-ban emigrálni kényszerült családok mai fiatal utódaira, akiknek a magyar gyökerek fontosak" - fogalmazott az államtitkár.

MTI
 • Tusványos örvényei
  Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
 • A szerencsétlen lord major
  A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
 • A woke imperializmus meleg fogadtatása
  Ha az embereknek meg lehet tiltani, hogy valakit a számukra ismerős néven említsenek, az arra utal, hogy a woke ideológia terjesztői már nem is palástolják autoriter hajlamaikat. Az ilyen gyakorlat a legrosszabb középkori igazságszolgáltatási szokásokra emlékeztet – írja Frank Füredi.
 • A Parlamentben nyílt meg a Kurultaj
  Több mint 20 nemzet képviselőjének jelenlétében a Parlamentben nyílt meg a Bugacon pénteken kezdődő Kurultaj hagyományőrző rendezvény.
 • A háborúk felelősei
  Kizárt, hogy Putyin (elemzést érdemlő) „dühe” ne játszott volna szerepet a támadási parancs előzményeként. Ő az, aki bármit csinált, a közvéleményt befolyásolni képes nyugati médiában csak és kizárólag negatív jelzővel illették, miközben elnöksége alatt a korábban szétzilált Oroszország újfent katonai és gazdasági hatalom lett – fogalmaz Földi László.
MTI Hírfelhasználó