Minden várakozást felülmúlt a GDP növekedése
Több szektor jó teljesítményének tudják be elemzők a vártnál jobb tavalyi GDP-adatot, ám idén a bruttó hazai termék növekedésének lassulására számítanak.
2016. február 12. 13:07

Ugyanakkor felhívták a figyelmet, hogy a 2,9 százalékos GDP-növekedés mellett régiós összehasonlításban folytatódott a Magyarország lemaradása - Szlovákiában 4,2 százalék, Romániában 3,7 százalék volt a gyarapodás.

Több szektor jó teljesítménye

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken közzétett adataira reagálva Balatoni András, az ING Bank vezető elemzője kiemelte: messze meghaladta az elemzői várakozásokat a magyar GDP tavalyi utolsó negyedéves 3,2 százalékos növekedése, amivel az éves bővülés 2,9 százalék lett 2015-ben, 2007-óta a második legmagasabb érték a 2014-es 3,7 százalék után.

Az éves bővülés mögött több szektor jó teljesítménye áll, két kisebb ágazat - építőipar, mezőgazdaság - kivéve. Részletes adat még nem áll rendelkezésre, de felhasználási oldalon a dinamikus növekedést a beruházások újbóli megugrása okozhatta, az EU forráslehívások tavaly év végi jelentős élénkülésének köszönhetően. A fogyasztás és a nettó export szintén érdemben hozzájárulhatott a növekedéshez - vélekedett.

Idén lassulásra számítanak az elemzők

Balatoni András szerint idén lassulhat a növekedés, így 2016-ban 2,0 és 2,5 százalék közötti éves átlagos GDP-növekedésre számít.

A CIB Bank elemzői kiemelték: a negyedik negyedéves eredmény jelentősen meghaladta a 2,5-2,6 százalékos piaci konszenzust. Az eltéréshez több gazdasági ágazat vártnál jobb teljesítménye is hozzájárulhatott - írták. Az utolsó negyedév statisztikái alapján különösen az ipar, illetve az ipari export hozzájárulása lehetett jobb a várakozásoknál, de a belső kereslet hozzájárulása is jelentős lehetett a CIB szerint.

Ürmössy Gergely, az Erste Bank vezető makrogazdasági elemzője is úgy vélte, hogy a vártnál jelentősen jobb GDP-adatok mögött a vártnál jobban teljesítő építőipar állhatott az utolsó negyedévben, illetve az, hogy a kormány lehívott minden rendelkezésre álló EU-s támogatást 2015 végéig. Ugyancsak szerepelhet az okok között, hogy a költségvetésben keletkező pufferből a kormány különböző beruházásokat finanszírozott meg - vélekedett. Mindemellett a jó eredményt az autóipar teljesítménye, illetve ezen keresztül az export kiemelkedő eredménye is megalapozta.

Hozzátette: idén további lassulásra számítanak, várakozásuk szerint 2,2 százalékkal nőhet a magyar GDP, aminek a gerincét a háztartások fogyasztása adhatja.

A szomszédokéhoz képest gyenge a magyar adat

Ürmössy Gergely rámutatott arra is, hogy a GDP-növekedésben régiós összehasonlításban folytatódott a lemaradás - Szlovákiában 4,2 százalék, Romániában 3,7 százalék volt a növekedés -, ugyanakkor az eurózóna tagállamokhoz való gazdasági felzárkózás folytatódott 2015-ben.

Az Erste elemzője szerint idén a háztartások által támasztott keresletben a vártnál nagyobb erő lehet, ami nagyobb lendületet adhat a gazdaságnak. Negatív kockázatként tartják számon a külső piacok, azaz az eurózóna, illetve Ázsia várható gazdasági teljesítményét, ami érdemben ronthat a magyar gazdaság kilátásain.

Németh Dávid, a K&H Bank vezető elemzője is arra számít, hogy az idén az első két negyedévben jelentősen lassul a magyar gazdaság növekedési üteme, elsősorban az uniós kifizetések hiánya és a gyengének látszó nemzetközi kereslet miatt, így éves átlagban 2,2-2,3 százalékos növekedéssel lehet számolni.

2017-ben ismét gyorsulhat a növekedés

Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője kifejtette: a tavalyi utolsó negyedévben jelentősen gyorsult az ipar kibocsátása, míg a szolgáltatások szintén jelentősen hozzájárultak a növekedéshez. A növekedést azonban visszafogta a mezőgazdasági termelés visszaesése. Felhasználási oldalon a meglepetést a beruházások ismételt megugrása okozhatta, a tavaly év végi EU forráslehívások jelentős élénkülésének köszönhetően. A fogyasztás, valamint a nettó export szintén érdemben hozzájárulhatott a növekedéshez.

Hozzátette: idén 2,5 százalékra lassulhat a növekedés üteme az EU források alacsonyabb felhasználása miatt, ami visszavetheti a beruházásokat, így a reálbérek és a foglalkoztatás folytatódó növekedése miatt a fogyasztás lehet a növekedés húzóereje.

Az elemző szerint 2017-ben újra gyorsulhat a GDP növekedése, részben az EU források gyorsuló ütemű lehívása, részben a lakásáfa csökkentése és a lakástámogatások kiterjesztése miatt, így jövőre 2,8 százalékos növekedésre számít, sőt a lakástámogatás hatása miatt azt sem zárja ki, hogy a bővülés meghaladhatja a 3 százalékot is.

Nem lenne meglepő egy kedvezőbb beruházási teljesítmény sem

A Századvég Gazdaságkutató Zrt. friss elemzése szerint a bővülést vélhetően termelési oldalról leginkább ipar és a szolgáltatások húzhatták, felhasználási oldalról pedig a nettó export és a fogyasztás, de nem lenne meglepő egy kedvezőbb beruházási teljesítmény sem.

Emlékeztetnek: a decemberben közzétett előrejelzésükben a gazdasági teljesítmény jelentős javulására számítottak a negyedik negyedévben, ám a növekedés mértéke még a vártnál is nagyobb.

Bár a növekedés szerkezetének részletes adatai még nem állnak rendelkezésre, a Századvég szerint termelési oldalról elsősorban a szolgáltató szektor és az ipar élénkülése húzhatta a gazdaságot, de nem kizárt a mezőgazdaság magára találása sem. Az építőipar stagnálása feltételezhető, mivel míg október-novemberben jelentősen zsugorodott az ágazat termelése éves összevetésben, addig decemberre növekedést mért a KSH.

A felhasználási oldalon az elemzők szerint a fogyasztás lehetett a legfőbb motor, amelyet a nettó export közel azonos mértékben segíthetett. A beruházások az uniós források lehívásának hajrája miatt kedvezően zárhatták az évet. Ezt támaszthatja alá az építőipar jelentős decemberi növekedése, amely a beruházásokban is megjelenhet - írták.

MTI
  • A szélsőbaloldal új fasizmusa
    József Attila a kommunizmust szapulta, Trump most az úgynevezett „liberalizmus” – neveztessék éppen „neoliberlizmusnak” vagy cinikus hazugsággal „neokonzervativizmusnak” – rombolása ellen próbálja megvédeni hazáját. A gyökér azonos.
  • Kártérítést a hungarocídiumért
    Vétkesek közt cinkos, aki néma – idézhetnénk Babitsot, de Brüsszelben ez is kárörvendő röhögést váltanak ki az ottani rasszista hungarofóbokból. Ezért is kell kártérítést követelnünk, tehát követelnünk kell a kártérítést a hungarocídiumért.
MTI Hírfelhasználó