Zsarolóvírussal támadó orosz hackercsoport
2024. május 7. 18:47

Zsarolóvírussal dolgozó orosz hackercsoport vezetője ellen jelentett be szankciókat kedden a brit kormány.

wikipedia

A londoni külügyminisztérium tájékoztatása szerint a LockBit nevű csoportról van szó. A büntetőintézkedéseket Dmitrij Horosjev, a csoport adminisztrátora és szoftverfejlesztője ellen léptették életbe.
   
A tárca ismertetése szerint hasonló szankciókat hozott Horosjev ellen az amerikai és az ausztrál kormány is.

Démasqué et sanctionné": les autorités britanniques dévoilent le nom du  leader du groupe pirate Lockbit

bfmtv
   

A brit külügyminisztérium hangsúlyozta: a LockBit követte el a tavaly világszerte végrehajtott zsarolóvírusos támadások negyedét, és több mint egymilliárd dollárt zsarolt ki a támadások áldozataitól.
   
A csoport kétszáznál több brit vállalat és közösségi intézmény - köztük kórházak és iskolák - ellen is zsarolóvírusos kibertámadást hajtott végre.

Lynne Owens announced as new head of National Crime Agency ...

gov.uk


   
A brit Országos Bűnüldözési Ügynökség (National Crime Agency, NCA) azonban beszivárgott a LockBit hálózati rendszereibe és átvette az ellenőrzést a csoport működése felett, megbénítva gyakorlatilag az egész bűnszövetkezet tevékenységét - áll a londoni külügyi tájékoztatásban.
   
A LockBit az elmúlt két hónapban megpróbálta újjáépíteni hálózatát, de az NCA megítélése szerint ez csak korlátozott mértékben sikerült, és a szerveződés jelentette globális fenyegetés komoly mértékben csökkent - hangsúlyozza keddi ismertetésében a brit külügyminisztérium.
   
A tárca szerint a brit kormány Horosjevet vagyonzárlattal és beutazási tilalommal sújtotta.
     
A szankciócsomag a hivatalos ismertetés alapján megtiltja pénzügyi szolgáltatások nyújtását a LockBit érintett vezetője számára a brit pénzügyi rendszeren keresztül, a beutazási tilalom pedig azt jelenti, hogy kötelező megtagadni tőle a nagy-britanniai belépési és tartózkodási engedélyt.
 

mti
Címkék:
  • Nobel-díjas írók nevetségessé tétele
    „A papírforma azért van, hogy felborítsuk, és mi ezt megtettük ezen a hétvégén. Úgy gondolom, talán egy kicsit lebecsültek minket az emberek. Nem sikerült túlságosan jól a legutóbbi világversenyünk, és mindenki abból indult ki, de mi jó csapat vagyunk, jó a csapategység, úgyhogy nagyon jól tudunk küzdeni – rögzítette Pásztor Noémi.
  • Bűnözők a törvényhozásban
    Sajnos a brüsszeli garnitúra is alvilági jegyeket mutat. Évekkel ezelőtt egy ciprusi politkusnőnek hatalmas összeg jelent meg a bankszámláján. Lebukott, de azóta is az Európai Bizottságban ül. Egy görög európai parlamenti tagot pedig a belga rendőrség hosszú ideig lakat alatt tartott, mert döbbenetesen nagy korrupciós botrányban lebukott. A felsőbb garnitúra elérte, hogy kiengedjék, visszament az Európai Parlamentbe, és szavazott is.
  • Sok patrióta harcosra van szükségünk Európában
    "Nagy közös csata előtt állunk, Brüsszel tömeges illegális migrációt szabadít ránk, genderpropagandával mérgezi a gyermekeinket, sorsára hagyja a vidéket és rombolja a hagyományos családokat, és ezt mi nem hagyhatjuk" - fogalmazott a kormányfő.
  • Hatalmas magyar siker Amerikában
    Maya Ajmera, a Society for Science elnök-vezérigazgatója a díjátadó ceremónián büszkén vallotta, hogy az ISEF után Los Angelest elhagyva biztos benne, hogy a világ jó kezekben van. A tudomány átformálja a világot, a jelen lévő fiatal tudósok, kutatók pedig ennek a folyamatnak az elengedhetetlen mozgatórugói.
  • A csíksomlyói Hármashalom-oltárnál
    A pünkösdszombati esős reggel ellenére az idei búcsús nagymisére is több százezren érkeztek az őket már derűs idővel fogadó Kis- és a Nagy-Somlyó hegy közötti nyeregbe, a Hármashalom-oltár elé a világ minden tájáról.
MTI Hírfelhasználó