Hazánkban széles körű az anyaság megbecsültsége
2024. május 5. 10:56

Magyarországon széles körű az anyaság megbecsültsége - áll a Kopp Mária Intézet a Népesedésért és a Családokért (KINCS) MTI-hez vasárnap eljuttatott közleményében.

A közlemény szerint Magyarországon mind a családokban, mind az állam részéről elismerésben részesülnek az édesanyák. A magyarok többsége megünnepli az anyák napját, az állam pedig számos intézkedéssel támogatja az anyákat.
   
Az intézet korábbi felméréséből kiderült, hogy a magyarok 96 százaléka felköszönti az édesanyját anyák napján. A többség (91 százalék) úgy nyilatkozott, hogy jó a kapcsolata az édesanyjával, amit bizonyít, hogy tízből nyolcan napi rendszerességgel beszélnek vele. A legtöbb magyar (78 százalék) úgy gondolja, hogy az anyák tartják össze a családokat és a gyermekek felnevelésében nekik van a legnagyobb szerepük - írták.
   
Az intézet felidézte: Magyarországon 3,13 millió anya él, akik életük során összesen 6,22 millió gyermeknek adtak életet, azaz a magyarországi anyáknak átlagosan két gyermekük van. A 2000-es évek eleje óta a felnőtt korú nők körülbelül háromnegyede édesanya. 2011-hez képest az átlagos gyermekszám a 20-35 éves anyai korosztályban kissé növekedett (1,67-ről 1,72-re), miközben a 45-49 éves anyák körében most 10 ezerrel több a nagycsaládos, azaz a három vagy több gyermeket nevelő édesanya, mint 2011-ben.
   
Értékelésük szerint Magyarország a családpolitikáját az édesanyákra alapozza, az ő igényeikhez igazodik az intézkedések jelentős része. A kormányzat számos lehetőséget biztosít, amely célzottan az anyákat támogatja. Az anyaság és a gyermeknevelés elismerését fejezik ki az anyáknak járó adókedvezmények (négygyermekes és 30 év alatti anyák szja-mentessége), a csecsemőgondozási díj összegének a korábbi fizetés száz százalékára emelése, a gyed extra, a diákhitel-tartozások elengedése, a munkaerőpiaci kedvezmények (részmunkaidős kedvezmények és pótszabadságok), ahogy a Nők 40 is, amely a nagymamák lehetőségeit bővíti.
   
Magyarország és a magyar emberek megbecsülik az édesanyákat - áll a közleményben.

mti
Címkék:
  • Nobel-díjas írók nevetségessé tétele
    „A papírforma azért van, hogy felborítsuk, és mi ezt megtettük ezen a hétvégén. Úgy gondolom, talán egy kicsit lebecsültek minket az emberek. Nem sikerült túlságosan jól a legutóbbi világversenyünk, és mindenki abból indult ki, de mi jó csapat vagyunk, jó a csapategység, úgyhogy nagyon jól tudunk küzdeni – rögzítette Pásztor Noémi.
  • Bűnözők a törvényhozásban
    Sajnos a brüsszeli garnitúra is alvilági jegyeket mutat. Évekkel ezelőtt egy ciprusi politkusnőnek hatalmas összeg jelent meg a bankszámláján. Lebukott, de azóta is az Európai Bizottságban ül. Egy görög európai parlamenti tagot pedig a belga rendőrség hosszú ideig lakat alatt tartott, mert döbbenetesen nagy korrupciós botrányban lebukott. A felsőbb garnitúra elérte, hogy kiengedjék, visszament az Európai Parlamentbe, és szavazott is.
  • Semjén Zsolt: a békét kértük a Szűzanyától
    A miniszterelnök-helyettes aláhúzta, hogy a csíksomlyói búcsúba Erdélyből, Felvidékről, Kárpátaljáról, Délvidékről, az anyaországból, az Egyesült Államokból, mindenhonnan érkeztek magyarok. "Ez megerősít minket magyarságunkban, összetartozásunkban és kereszténységünkben" - összegzett Semjén Zsolt a közös együttlét erejét hangsúlyozva.
  • Eva Wlaardingerbroek kockázatvállalása – Videó!
    Vlaardingerbroek kimondta azt az igazságot, amellyel a nyugati kormányok tisztában vannak, de nem beszélnek róla, nevezetesen azt, hogy szoros kapcsolat van a migráció és a bűnözés között. Kijelentette, hogy „új valóságunk Európában a gyakori nemi erőszakokból, késelésekből, gyilkosságokból, lövöldözésekből, sőt lefejezésekből áll”.
  • Fico állapota stabil, de továbbra is súlyos
    Kalinák elmondta: Robert Fico eszméleténél van, s ő egy rövid ideig már beszélt is vele, de mint mondta: a kommunikáció lehetőségei a sérülések súlyosságából adódóan korlátozottak.
MTI Hírfelhasználó