Több indiai helyszínen emlékeznek Kőrösi Csoma Sándorra
2024. április 18. 20:23

Több indiai helyszínen emlékeznek Kőrösi Csoma Sándorra születésének 240. évfordulója alkalmából, Kolkatában Gazdáné Olosz Ella székelyföldi textilművész alkotásaiból nyílt kiállítás - nyilatkozta Erdő Mariann, a szervező Liszt Intézet Delhi vezetője csütörtökön a Krónika erdélyi közéleti portálnak.

Elmondta: a 240 éve a székelyföldi Csomakőrösön született nyelvtudós, könyvtáros, a tibeti-angol szótár megalkotója emlékének szentelt indiai programsorozat részeként szerdán nyílt meg Gazdáné Olosz Ella (1937-1993) kovásznai textilművész kiállítása az Ázsiai Társaság székhelyén.
   
A székelyföldi textilművész keleti motívumokat is feltüntető munkái a Liszt Intézet Delhi meghívására érkeztek Indiába, a szőnyegekből álló tárlatot júniusban Delhiben is láthatja a közönség.
   
A Liszt Intézet április 4-én, a nyelvtudós születésének 240. évfordulóján indította el a Csoma 240 elnevezésű projektet. Az intézetvezető szerint az indiaiak lényegesnek tartják az élő kapcsolatot a Csoma-tiszteleten keresztül a magyarokkal, a kolkatai kiállításon is érzékelhető volt, hogy ez a mai napig napirenden van és embereket vonz.
   
A közönségnek tetszett, hogy bár Gazdáné Olosz Ella nem járt Indiában, munkáiban nyomon követhető a Kelet inspirációja, a Közel-Keleten és Délkelet-Ázsiában elterjedt ősi ikat technika itt is nagyon ismert és alkalmazott, úgyhogy ezt is értékelte a közönség, akárcsak a színek harmóniáját - nyilatkozta az erdélyi lapnak Erdő Mariann.
   
Rámutatott: a textilművész évtizedekkel ezelőtti utazásai idején a helyszínen tanulmányozta Egyiptom, Törökország, Szíria, Irak, Irán, Pakisztán, Afganisztán és Türkmenisztán népi textilkultúráját. A nyugati és keleti tapasztalatok szintéziseként vállalkozott arra, hogy a hagyományos és a modern egymásra hatását megfogalmazza.
   
A Csoma 240 programsorozat részeként a város egyik könyvesboltjában Zichó Viktor extrémsportoló, környezetvédelmi aktivista fotóiból nyílt kiállítás, aki kerékpárral járta be a nyelvtudós születési helye és végső nyughelye, Csomakőrös és Dardzsiling közötti utat. 2019-ben - Csoma útra kelésének 200. évfordulóján - indult kerékpárral a háromszéki faluból, ahonnan nemzeti színű szalagot és helyben termett diót vitt a sírhoz, ahova 11 hónap és 13 ezer kilométer után érkezett meg. Az utazása során készített képeket Dardzsilingbe is elviszik, ahol csomakőrösi képekkel egészülnek ki.
   
Két hónapja közzétettek egy felhívást, hogy mindazok a magyarok, akik elzarándokoltak Csoma Sándor sírjához, küldjék el nekik az ott készült képeiket, és érkeztek is fotók szép számmal. "Ezeket is bemutatjuk" - mondta Erdő Mariann a Krónikának, hozzátéve, hogy a helyi buddhista kolostor szerzeteseivel közösen szertartást is tartanak Kőrösi Csoma Sándor síremlékénél.
   
Az intézet tudományos konferenciát, rajzversenyt is tervez, és interaktív program keretében az indiai iskolákban is mesélnének a diákoknak Kőrösi Csoma Sándorról.
   
Az indiai programokról a Liszt Intézet Delhi Facebook-oldalán találhatók információk.
 

MTi
Címkék:
  • Nobel-díjas írók nevetségessé tétele
    „A papírforma azért van, hogy felborítsuk, és mi ezt megtettük ezen a hétvégén. Úgy gondolom, talán egy kicsit lebecsültek minket az emberek. Nem sikerült túlságosan jól a legutóbbi világversenyünk, és mindenki abból indult ki, de mi jó csapat vagyunk, jó a csapategység, úgyhogy nagyon jól tudunk küzdeni – rögzítette Pásztor Noémi.
  • Bűnözők a törvényhozásban
    Sajnos a brüsszeli garnitúra is alvilági jegyeket mutat. Évekkel ezelőtt egy ciprusi politkusnőnek hatalmas összeg jelent meg a bankszámláján. Lebukott, de azóta is az Európai Bizottságban ül. Egy görög európai parlamenti tagot pedig a belga rendőrség hosszú ideig lakat alatt tartott, mert döbbenetesen nagy korrupciós botrányban lebukott. A felsőbb garnitúra elérte, hogy kiengedjék, visszament az Európai Parlamentbe, és szavazott is.
MTI Hírfelhasználó