Megújult a csurgói Csokonai Közösségi Ház
Latorcai Csaba közölte, a választás legfontosabb tétje, hogy béke, vagy háború lesz a kontinensen, a migrációpárti, vagy a bevándorlásellenes erők kerülnek többségbe, illetve az, hogy "megvédjük családjainkat és gyermekeinket a káros, identitászavaros és tudománytalan genderideológiától, annak erőszakos terjesztőitől".
2024. május 2. 18:17

Latorcai Csaba (j3) a megnyitás pillanataiban – facebook

Átadták a mintegy 600 millió forintból megújult Csokonai Közösségi Házat Csurgón kedden.

Latorcai Csaba, a Közigazgatási és Területfejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára az eseményen hangsúlyozta, hogy "Magyarország példát mutat: miközben tőlünk keletre fegyverek ropognak, Nyugat-Európa jelentős részén eluralkodott a háborús hangulat, mi magyarok az egész kontinenst sújtó gazdasági nehézségek ellenére is építkezünk, és közben minden rendelkezésre álló eszközzel szorgalmazzuk a békét".
   
A magyarok saját keserű történelmi tapasztalatukból tudják, hogy ahol arat a halál, ott csak a pusztulás az úr, a magyarok jól tudják, hogy alkotni, építeni, szellemi, lelki anyagi értelemben gyarapodni, városaikat, falvaikat megújítani, utakat építeni, korszerűsítani csak békében lehet, és gyermekek csak békében születnek. Ma különösen fontos, hogy a békébe vetett hittel és reménnyel nézzenek a jövőbe, mert mint 80 évvel ezelőtt, úgy ma is háborús idők vannak, háború dúl egy szomszédos országban, háború van a Közel-Keleten, és nem fegyverekkel ugyan, de háború dúl Európa és az itt élő emberek lelkéért, jövőjéért - mondta.
   
"Ilyen körülmények között kell döntenünk arról, milyen Magyarországot, milyen Európát akarunk magunknak, gyermekeinknek, illetve az utánunk jövő nemzedékeknek".

Ezért fontos, hogy minél többen vegyenek részt a június 9-én sorra kerülő európai parlamenti, valamint önkormányzati választásokon. "Támogassuk azt, hogy Magyarország a magyaroké, Európa az európaiké legyen a jövőben is" - szólított fel.
   
Latorcai Csaba közölte, a választás legfontosabb tétje, hogy béke, vagy háború lesz a kontinensen, a migrációpárti, vagy a bevándorlásellenes erők kerülnek többségbe, illetve az, hogy "megvédjük családjainkat és gyermekeinket a káros, identitászavaros és tudománytalan genderideológiától, annak erőszakos terjesztőitől".
   
Az államtitkár felhívta a figyelmet arra, hogy a nemzeti megújulás és az európai megújulás nem ellentétes fogalmak, hanem "éppen hogy egymást kiegészítő célok, amelyek összekapcsolva erősítik a kontinens jövőjét". "Ahol újjáépítjük és újjáformáljuk Európa jövőjét, ne feledjük, a múltból merített tapasztalatok és értékek segítenek eligazodni a jövő kihívásai közt" - hangoztatta.
   
Megítélése szerint a keresztény és az európai értékek összhangban vannak egymással, segíthetnek egy olyan megújuló kontinens megteremtésében, amely méltó elődeik örökségére, és élhető jövőt biztosít az utánuk jövő nemzedékeknek is.
   
"A mi feladatunk, és felelősségünk, hogy élére álljunk ennek a nagyszerű feladatnak" - mondta.
   
Latorcai Csaba a felújított közösségi ház átadásáról azt mondta: "olyan esemény tanúi vagyunk, amely azt mutatja, ez a közösség élni akar, mert ahol építenek, korszerűsítenek, ahol a régiből újat hoznak létre, ott az életrevalóság, és a jövőbe tekintés mutatkozik meg, egymásra talál múlt, jelen, jövő".
   
Kitért rá, hogy a Makovecz Imre stílusában, Nagy Ervin Kossuth-díjas építész tervezésében az 1990-es években készült épület összefogással, a kormány támogatásával újult meg.
   
A rekonstrukcióhoz kapcsolódóan sor került parkosításra, továbbá a közösségi ház előtti park csapadékgyűjtő, elvezető rendszerének kialakítására, a fejlesztés ezekkel együtt 819 millió forintba került - tette hozzá.
   
Az államtitkár szólt arról, hogy Csurgó "sokszínűen és méltón őrzi" Csokonai Vitéz Mihály életművét, és "féltő gonddal ápolja emlékét, élővé teszi azt az örökségét, amit a költő az utókorra hagyományozott".
   
Latorcai Csaba felidézte, hogy a kor gondolkodását, irodalmát, politikáját ismerő, lenyűgözően tájékozott, a felvilágosodás korabeli legjelentősebb magyar költő segédtanár volt a csurgói gimnáziumban, 1799-ben a városban írta az özvegy Karnyóné és a két szeleburdiak című művét.
   

 Füstös János (Fidesz-KDNP), Csurgó polgármestere közölte: a közösségi ház régóta várt rekonstrukciója nemcsak magáról a felújításról, hanem egyúttal a közösség elkötelezettségéről, az együvé tartozásról és a jövőbe vetett hitről is szól.
   
A közösségi ház a város emblematikus épülete, a helyi kulturális és társadalmi élet központja, így kiemelkedő a kulturális és közösségi életre gyakorolt hatása - mondta.
   
Beszámolt arról, hogy az épület teljes energetikai korszerűsítésen esett át, szigetelték a homlokzatát, a tetejét, hűtő-fűtő rendszerét, kicserélték a külső nyílászáróit, felújították a burkolatait és egyebek mellett a vizesblokkokat is.
   
Szászfalvi László (KDNP), a térség országgyűlési képviselője azzal összefügésben, hogy Csurgó az elmúlt öt évben rekordmértékű, mintegy 6,6 milliárd forint központi támogatást kapott tervei megvalósításához, Széchenyi Istvánt idézve azt mondta: "a tett az első, a szó a második".
   
A beruházások közül példaként hozta fel a történelmi park fejlesztését, bel- és külterületi utak felújítását, a csapadékvíz-elvezetés, valamint az egészségügyi centrum korszerűsítését, a városi uszoda befejezését, az óvoda felújítását és bölcsőde építését.
   
Biró Norbert (Fidesz-KDNP), a Somogy vármegyei közgyűlés elnöke azt mondta, hogy a megújult közösségi ház méltó az olyan ősi településhez, mint Csurgó.
   
A politikus arra biztatta az eseményen megjelenteket: június 9-én szavazzanak a Fidesz-KDNP Somogy vámegyei listájára, hogy tovább tudják fejleszteni Csurgót és "Somogyországot".
 

MTI
  • Nobel-díjas írók nevetségessé tétele
    „A papírforma azért van, hogy felborítsuk, és mi ezt megtettük ezen a hétvégén. Úgy gondolom, talán egy kicsit lebecsültek minket az emberek. Nem sikerült túlságosan jól a legutóbbi világversenyünk, és mindenki abból indult ki, de mi jó csapat vagyunk, jó a csapategység, úgyhogy nagyon jól tudunk küzdeni – rögzítette Pásztor Noémi.
  • Bűnözők a törvényhozásban
    Sajnos a brüsszeli garnitúra is alvilági jegyeket mutat. Évekkel ezelőtt egy ciprusi politkusnőnek hatalmas összeg jelent meg a bankszámláján. Lebukott, de azóta is az Európai Bizottságban ül. Egy görög európai parlamenti tagot pedig a belga rendőrség hosszú ideig lakat alatt tartott, mert döbbenetesen nagy korrupciós botrányban lebukott. A felsőbb garnitúra elérte, hogy kiengedjék, visszament az Európai Parlamentbe, és szavazott is.
  • A KDNP 10 pontja
    EURÓPA BÉKÉS JÖVŐJÉÉRT címmel tömör programot tett közzé a Kereszténydemokrata Néppárt. A kormánypárt rámutat a nagy kockázatra: A szélsőbaloldali erők egyre nagyobb teret hódítanak a nemzetállami szabadsággal szemben.
  • A választás eldönti a háború és béke kérdését
    A mi dolgunk az az, hogy az erőszak mennyiségét a mindennapi életben és a háborús kockázatot a politikai életben korlátozni próbáljuk - jelentette ki a kormányfő.
  • Elindult a Székely Gyors és a Csíksomlyó Expressz
    A zarándokok szombaton részt vesznek a búcsúi misén a Mária-kegyhelyen. A szerelvények vasárnap továbbindulnak a történelmi Magyarország ezeréves határára, Gyimesbükkre, ahol a vonatos és helybeli zarándokok misén és egész napos ünnepségen vesznek részt, majd átadják a székely, csángó, erdélyi magyar gyermekek javára a vonaton gyűjtött adományokat.
MTI Hírfelhasználó