Bukhatja újabb ciklusát Ursula von der Leyen
Bár Ursula von der Leyen korán egyértelművé tette, hogy elindul egy második ötéves ciklusért az Európai Bizottság vezetésére, a kampánya is hivatalosan beindult, s mögötte áll az Európai Néppárt is – most mégis megroppanni látszik a kampánya – írja a mandiner.hu.
2024. április 15. 11:37

A Politico szerint két hónappal a júniusi európai parlamenti választás előtt a brüsszeli berkekben arról beszélgetnek, egyáltalán nem vehető biztosra Von der Leyen újrázása. Ennek egyik legfőbb oka egy uniós hivatalnok szerint a „hatalmi arrogancia”, hogy Von der Leyen azt hitte, mindent megúszhat. Most viszont sok eddigi problémát a fejére olvasnak. Szemben a Von der Leyen nemzetiségét és hátországát adó németekkel, a francia vezetés a mai napig lebegteti, hogy támogatni fogja-e valamikor a mostani bizottsági elnököt. Még az Európai Néppárthoz (EPP), Von der Leyen anyapártjához tartozó francia mérsékelt jobboldaliak, a Republikánusok is leszögezték, hogy Von der Leyen nem az ő jelöltjük.

A Politico szerint az olyan botrányok és vitatott lépések, mint a Pfizergate (Von der Leyen titkos levelezése a Pfizer vezetőjével az EU-s vakcinabeszerzésekről), Von der Leyen balról vitatott izraeli útja, vagy épp egyik EU-követ emberének bukása a nem megfelelő kinevezése miatt, mind oda vezetnek, hogy a Bizottság elnökének meggyengült a pozíciója, és már nem veszik előre biztosnak az újbóli megválasztását. Ursula von der Leyen időközben, a Politico értékelése szerint, nem is veszi annyira komolyan a kampányát; illetve valóban elfoglalt bizottsági elnökként a konkrét elfoglaltságai elveszik az időt a kampányolástól, de közben azt hiszi, ebbéli tevékenysége is elegendő lehet az újraválasztáshoz.

Egy második ciklushoz Von der Leyennek el kell nyernie az EU tagállami vezetőitől a minősített többségi támogatást. Valószínűleg megkapja a támogatást az Európai Néppárthoz tartozó 12 kormányfőtől, de ez még nem lesz elég neki a győzelemhez. Baloldali vezetőktől az Orbán Viktor vezette Magyarországig sokfelől kritizálják Von der Leyent, és a liberális-centrista Emmanuel Macron vezette franciák köréből sem érkezik támogatás egyelőre a mostani bizottsági elnökhöz. A franciák egyébként sem nagyon akarhatnak egy második ciklusos, nagy hatalmú vezetőt az Európai Bizottság élére.

Az Európai Tanács mellett pedig az Európai Parlament támogatására is szükség lesz – az pedig csak a választás után derül ki, pontosan milyen összetételben és kikre számíthat majd Ursula von der Leyen az áhított második ciklus megszavazásához.

mandiner.hu
  • Nobel-díjas írók nevetségessé tétele
    „A papírforma azért van, hogy felborítsuk, és mi ezt megtettük ezen a hétvégén. Úgy gondolom, talán egy kicsit lebecsültek minket az emberek. Nem sikerült túlságosan jól a legutóbbi világversenyünk, és mindenki abból indult ki, de mi jó csapat vagyunk, jó a csapategység, úgyhogy nagyon jól tudunk küzdeni – rögzítette Pásztor Noémi.
  • Bűnözők a törvényhozásban
    Sajnos a brüsszeli garnitúra is alvilági jegyeket mutat. Évekkel ezelőtt egy ciprusi politkusnőnek hatalmas összeg jelent meg a bankszámláján. Lebukott, de azóta is az Európai Bizottságban ül. Egy görög európai parlamenti tagot pedig a belga rendőrség hosszú ideig lakat alatt tartott, mert döbbenetesen nagy korrupciós botrányban lebukott. A felsőbb garnitúra elérte, hogy kiengedjék, visszament az Európai Parlamentbe, és szavazott is.
MTI Hírfelhasználó