Nem lehet megállítani Kína fejlődését
Hszi elmondta, hogy Kína folyamatos és stabil politikát folytat Európával szemben, és Európát fontos pólusnak és együttműködő partnernek tekinti a többpólusú világban.
2024. március 28. 08:45

voachinese.com

A technológiai hozzáférés korlátozása, az ipari és ellátási láncok megszakítása csak konfrontációhoz vezetne, és ezek a kísérletek nem fogják megállítani az ország előretörését - jelentette ki Hszi Csin-ping kínai elnök szerdán Mark Rutte holland miniszterelnökkel való pekingi találkozója során.

"A kínai népnek is törvényes joga van a fejlődéshez, és semmilyen erő nem állíthatja meg Kína tudományos és technológiai fejlődésének és haladásának ütemét" - mondta a kínai elnök a CCTV állami televízió jelentése szerint.
 
Hozzátette: Kína továbbra is a mindenki számára előnyös megközelítést követi, magas szinten nyit a külvilág felé, és megosztja a fejlődés eredményeit minden féllel.
   
Hszi elmondta, hogy Kína folyamatos és stabil politikát folytat Európával szemben, és Európát fontos pólusnak és együttműködő partnernek tekinti a többpólusú világban.
   
"Remélhetőleg Hollandia továbbra is pozitív szerepet fog játszani a kölcsönös megértés előmozdításában, valamint a Kína és Európa közötti konstruktív kapcsolatok fejlesztésében" - tette hozzá, és hangsúlyozta továbbá, hogy a gazdasági globalizáció ellenszélbe ütközhet, de a történelmi trend nem fog megváltozni: nem a szétválasztás és lánc megszakítása, hanem a nyitás és az együttműködés az egyetlen választás.
   
Az Egyesült Államok 2023-ban biztonsági aggályokra hivatkozva megakadályozta a fejlett chipekhez és az azok előállításához szükséges berendezésekhez való kínai hozzáférést. Ennek okán tavaly Hollandia is korlátozásokat vezetett be a félvezetőgyártás legspecifikusabb technológiáira vonatkozóan.
   
A döntés közvetlenül érintette a holland ASML technológiai órásvállalat azon jogát, hogy külön kiviteli engedély nélkül exportáljon termékeket Kínába, mely a vállalat második legnagyobb piaca volt 2023-ban; az engedélyezési kötelezettség hatályba lépése előtt több kínai vállalat vásárolt berendezéseket, így az ASML bevételeinek 29 százaléka a kínai piacról származott.
   
A szerdai találkozón Rutte holland miniszterelnök elmondta, hogy nagyra értékeli a baráti kapcsolatokat Kínával, hozzátéve, hogy a "szétválasztás és a lánc megszakítása nem a holland kormány politikai döntése, mivel minden olyan lépés, amely aláássa Kína fejlesztési érdekeit, csak bumerángként fog hatni".
   
Rutte szerdán Li Csiang kínai kormányfővel is találkozott, ahol a kínai fél elmondta, hogy Kína kész együttműködni Hollandiával a kínai-európai kapcsolatok tartós, szilárd és stabil fejlődésének előmozdítása érdekében, mert Kína mindig úgy vélte, hogy "az együttműködésnek kell lennie a kínai-európai kapcsolatok fő irányvonalának, és a partnerség a leghelyesebb pozíció mindkét fél számára".
   
Li hozzátette: Kína üdvözli, hogy Európa osztozik a kínai megapiac lehetőségeiben, és reméli, hogy Európa óvatosan vezet be korlátozó gazdasági és kereskedelmi politikát, illetve alkalmaz kereskedelmi korrekciós intézkedéseket.
 

MTI
Címkék:
  • Nobel-díjas írók nevetségessé tétele
    „A papírforma azért van, hogy felborítsuk, és mi ezt megtettük ezen a hétvégén. Úgy gondolom, talán egy kicsit lebecsültek minket az emberek. Nem sikerült túlságosan jól a legutóbbi világversenyünk, és mindenki abból indult ki, de mi jó csapat vagyunk, jó a csapategység, úgyhogy nagyon jól tudunk küzdeni – rögzítette Pásztor Noémi.
  • Bűnözők a törvényhozásban
    Sajnos a brüsszeli garnitúra is alvilági jegyeket mutat. Évekkel ezelőtt egy ciprusi politkusnőnek hatalmas összeg jelent meg a bankszámláján. Lebukott, de azóta is az Európai Bizottságban ül. Egy görög európai parlamenti tagot pedig a belga rendőrség hosszú ideig lakat alatt tartott, mert döbbenetesen nagy korrupciós botrányban lebukott. A felsőbb garnitúra elérte, hogy kiengedjék, visszament az Európai Parlamentbe, és szavazott is.
  • Jakab István: június 9-én eldől Európa sorsa
    A mezőségi községben első alkalommal szervezett búzaszentelést a Pro Agricultura Egyesület, mely 2022-től csatlakozott a Magyarok kenyere - 15 millió búzaszem elnevezésű programhoz.
  • A woke-rögeszme elporlasztása
    A magyar kormány a konzervatív értékeket védi példásan, és olyan erkölcsi vezetést alakított ki, amiről az egész Nyugat példát vehet - hangsúlyozta Julio Ariza.
  • Teremtésvédelem
    A szemétnek a tárolóban a helye, nem az utcán és nem az erdőben. Ennek az akciónak pedig nemcsak az a jelentősége, hogy visszaadják az erdőt eredeti rendeltetésének, hanem a példamutatás is, hogy tisztaságnak, rendnek kell lenni, nemcsak a portákon, a saját házunk előtt, hanem az olyan közös területeken is, mint az erdők.
MTI Hírfelhasználó