Belga gazdák rendőrökkel csaptak össze Brüsszelben
A korrupt EU-politikusok önkénye ellen a gazdák a demokrácia adódó eszközével éltek: traktorokkal kerítették be a szélsőség főhadiszállását. Délután összecsaptak a rendőrökkel.
Utoljára frissítve: 2024. február 1. 19:33
2024. február 1. 14:42

belganewsagency.eu

Gazdák csaptak össze rendőrökkel az Európai Parlament brüsszeli épületénél, a rendfenntartók vízágyúval oszlattak az uniós intézmény előtti Luxembourg téren - tájékoztatott a La Libre Belgique című francia nyelvű belga napilap csütörtökön.

A beszámoló szerint a hajnali órákban több mint 1000 traktoros gazda érkezett az Európai Parlament elé és a környékére, hogy tiltakozzanak a véleményük szerint következetlen uniós agrárpolitika ellen.
   
A belga gazdák tüzeket gyújtottak, gumiabroncsokat és szalmabálákat égettek, utcán parkoló robogókat gyújtottak fel. Megdobálták tojással az uniós parlament épületét, amelynek falára festékkel felírták követeléseiket. A téren álló 19. századi szobrot részben ledöntötték, talapzatát megrongálták és összefirkálták.
   
Az Európai Parlament épületének védelmére rohamrendőrök sorakoztak fel a kihelyezett kordonok mögött. Noha a gazdák, majd a közéjük vegyült fiatalok több alkalommal összecsaptak a rendőrökkel, nagyobb incidensek nem történtek - írta a napilap.
   
A forgalomlassítással is járó megmozdulás Belgiumban egy héttel ezelőtt kezdődött vidéki városok közelében. A résztvevők azóta traktorjaikkal akadályozzák a főbb útvonalak és autópályák forgalmát. Kedden a gazdák két napra lezárták a Zeebrugge kikötőjébe vezető utakat, a tengeri kikötő és Brüsszel közötti autópálya kijáratait, valamint a mellékutakat traktorokkal torlaszolták el. Csütörtökön a flandriai Gent kereskedelmi kikötőjét tették megközelíthetetlenné.
   

A belga gazdálkodók a csökkenő bevételeik, romló gazdasági kilátásaik mellett a bonyolult jogszabályok és a túl sok adminisztrációs munka miatt tiltakoznak. Elítélnek továbbá több, túlzónak tartott belga és uniós környezetvédelmi intézkedést, valamint az uniós szabadkereskedelmi megállapodások kockázataira hívják fel a figyelmet.
   
A szervezők közölték: az országos megmozdulás időtartama a politikai döntésektől függ. A gazdálkodók mindaddig folytatják a megmozdulást, amíg a kormányzat konkrét intézkedéseket nem terjeszt elő a problémák kezelésére.

MTI

Miközben az Európai Unió tagállamainak csúcsértekezlete zajlik Brüsszelben csütörtökön és pénteken, amelyet az Ukrajnának irányzott 50 milliárd eurós támogatás odaítélése miatt hívtak össze, az Európa-szerte zajló gazdatüntetések az unió fővárosát is elérték. Habár az elmúlt hetekben is tartottak kisebb megmozdulásokat belga, olasz, ír és francia termelők részvételével, szerda este már traktorokkal érkeztek a belga fővárosba. A helyi sajtóban megjelent hivatalos információk 200 traktor érkezésével számoltak.

Az uniós csúcs lebonyolítása érdekében az Európai Tanács és az Európai Bizottság környékére a hatóságok nem engedték be a demonstrálókat, azonban az Európai Parlamentet és környékét körülzárták, az EU-s intézménynek helyet biztosító európai negyedben pedig teljesen megbénult a közlekedés.

Frissítés: A The Brussels Times legfrissebb beszámolója szerint ezer mezőgazdasági gép akadályozza a belga főváros működését.

„Körülbelül ezer traktor van a Luxemburg és a Schuman téren” – mondta a The Brussels Timesnak a brüsszeli város és az ixelles-i rendőrségi zóna szóvivője. „Az egész régiót tekintve körülbelül 1300-at számoltunk.”
A kora reggeli órákhoz képest történt fejlemény, hogy a gazdák egy 1871-ben készült történelmi szobrot is szétszereltek a Place du Luxembourg téren, és felgyújtották.

Több országból is érkeztek

Olaszországban ugyanaz történik a mezőgazdasággal, mint amit egész Európában látunk. Az uniós és a nemzetállami szabályozások nélkülözik a párbeszédet a termelőkkel, ezért nem tudunk olyan módon dolgozni, ahogyan kellene – mondta lapunknak Eleonora, az Európai Parlament előtti téren tartott demonstráció egyik olasz résztvevője. A termelő úgy látja, hogy a politika eddig nem segített a gazdálkodóknak, ezért a tiltakozásban látják az egyetlen esélyt arra, hogy meghallják őket.

„A ránk vonatkozó szabályokat dialógusnak kellene megelőznie a felek között, azokkal egyeztetve, akik a földeken dolgoznak, nem pedig az íróasztal felett meghozni a döntést” – fogalmazott, majd hozzátette: nem csak az olasz mezőgazdaságért küzdenek, hanem egész Európáért.

Egy, a lapunknak névtelenül nyilatkozó belga termelő pedig arról beszélt, hogy nem hagyják abba a tiltakozást. „Ha nem Brüsszelben folytatjuk a tüntetést, akkor az ország más területén fogjuk folytatni” – hangsúlyozta. A termelő elmondta, hogy hiába tettek rengeteget az elmúlt húsz évben a környezetvédelmi előírások betartásáért, a törvényhozók folyamatosan vezetnek be újabb szigorításokat.

Brüsszel megbénítására készülnek a gazdák az uniós csúcs idején

Nem csitul a gazdák elégedetlensége, arra készülnek, hogy traktorokkal bénítsák meg Brüsszelt a csütörtöki uniós csúcstalálkozó idején.
Az ukrán agrárimport hatásáról szólva megjegyezte: ugyanúgy érzékelik a dömping okozta zavarokat, mint a keleti tagállamok. A helyzetükön pedig az sem segít, hogy az Európai Bizottság szerdán bejelentette: engedményt tesz az európai gazdálkodóknak azzal, hogy egyelőre nem vezetik be azt a szabályozást, amely kötelezővé tenné, hogy a termelőknek parlagon kell hagyniuk a szántőföldjük négy százalékát. A belga termelő úgy fogalmazott: ez csupán egy apró szelete a problémáiknak, érdemben nem változtat a helyzetükön.

A tüntetések kapcsán a The Brussels Times arról számolt be, hogy a brüsszeli demonstrációk mellett a belga gazdaszervezetek számos további tüntetést hirdettek meg Belgium-szerte.

Mint írták, a vasárnap megkezdett autópálya-blokádok zavarják a forgalmat a belga főútvonalakon. Ezen kívül Belgium több nagyvárosában, Antwerpenben, Gentben és Genkben is tüntetésekre számíthatnak a lakók. Az akciók várhatóan jövő hét pénteken is folytatódnak Genkben, amikor 31 európai ipari miniszter és munkatársaik informális találkozójára kerül sor.

hirado

hirado.hu/MTI-
Címkék:
  • Nobel-díjas írók nevetségessé tétele
    „A papírforma azért van, hogy felborítsuk, és mi ezt megtettük ezen a hétvégén. Úgy gondolom, talán egy kicsit lebecsültek minket az emberek. Nem sikerült túlságosan jól a legutóbbi világversenyünk, és mindenki abból indult ki, de mi jó csapat vagyunk, jó a csapategység, úgyhogy nagyon jól tudunk küzdeni – rögzítette Pásztor Noémi.
  • Bűnözők a törvényhozásban
    Sajnos a brüsszeli garnitúra is alvilági jegyeket mutat. Évekkel ezelőtt egy ciprusi politkusnőnek hatalmas összeg jelent meg a bankszámláján. Lebukott, de azóta is az Európai Bizottságban ül. Egy görög európai parlamenti tagot pedig a belga rendőrség hosszú ideig lakat alatt tartott, mert döbbenetesen nagy korrupciós botrányban lebukott. A felsőbb garnitúra elérte, hogy kiengedjék, visszament az Európai Parlamentbe, és szavazott is.
MTI Hírfelhasználó