Tízezrek a berlini utcákon: bármikor megbukhat a német baloldali kormány
Németországban a demonstráló gazdák mellett a fuvarozók és iparosok is kivonultak teherautóikkal a hétfői berlini tüntetés helyszínére, ahol már délelőtt is több ezren voltak. A berlini rendőrség becslései szerint már jóval több mint négyezer traktor és teherautó érkezett a városközpontba – írja az Origo. Súlyos gazdasági problémák, összeomló költségvetés, elszabadult migráció és energiaárak, folyamatos koalíciós viták – így összegezte a lap a német baloldali kormány eddigi teljesítményét, ami elvezetett a gazdák több mint egy hete tartó demonstrációjához.
2024. január 15. 16:06

Hetedik napja tüntetnek a gazdák Németországban, és nem adják fel, folytatják a tiltakozó akciókat. Hétfőre minden eddiginél nagyobb demonstrációt hirdettek Berlinbe, amelyhez a fuvarozók is csatlakoznak. Több tízezer résztvevőre számítanak. Traktorkonvoj indult egy hete Berlin felé: több ezer elégedetlen gazda vette blokád alá a német fővárost. Azóta el sem mozdultak, és folyamatosak a tiltakozó akciók. Forrnak az indulatok. A tüntetők országszerte autópályákat, gyorsforgalmi utakat bénítottak meg és tömegtüntetéseket tartottak. Dudáltak és villogtak a mezőgazdasági gépek, végeláthatatlan sorokban álltak az elmúlt napokban például Augsburgban és Nürnbergben is – írta a hirado.hu. A termelők a kormányzati megszorítások miatt, végső elkeseredésükben vonultak utcára. „Azt szeretnénk elérni, hogy ne emeljék az útdíjakat és a gázolaj árát. Továbbá, hogy megmaradjanak az eddigi támogatások, ezért küzdünk” – foglalta össze követeléseiket Hubertus Krupp gazda.

Durva megszorítások

Tavaly decemberben jelentette be a német baloldali kormány, hogy a költségvetési nehézségek miatt évi 480 millió eurót vonnak el a mezőgazdaságtól. Megszüntetnék a gázolaj-támogatásokat és csökkentenék az adókedvezményeket. Később már visszakoztak: az intézkedéseknek csak egy része valósulna meg, és nem azonnal, hanem fokozatosan. A német kancellár szombati videóüzenetében nyugalomra és együttműködésre szólított fel. Olaf Scholz szerint jó kompromisszumot sikerült elérni, figyelembe vették a gazdák aggályait, és azok alapján döntöttek a szigorításokról. Ezzel azonban a tüntetők nem értenek egyet és bejelentették: folytatják a tiltakozó akciókat.

A baloldal szánalmasan magyarázkodik

Ezzel szemben Cem Özdemir, a Zöldek mezőgazdasági minisztere szélsőjobboldali személyekre figyelmeztetett, akik kormánybuktató fantáziáikban a demokrácia elrohadását akarják látni. Christian Lindner szabad demokrata pénzügyminiszter pedig a tiltakozó gazdákat egyenesen a társadalom iránti felelősségükre emlékeztette: „Forduljatok vissza, eltévedtetek!” Saskia Esken, a Szociáldemokrata Párt (SPD) vezetője pedig rendkívül veszélyesnek nevezte a CDU ellenzékének kritikáját a kormánykoalíció munkájáról. Boris Rhein kereszténydemokrata hesseni kormányfő teljesen felháborítónak tartja Scholz reakcióját a koalíció kritikusaira: „A tüntetések egy demokráciában fontos eszközei a rossz politikával szembeni védekezésnek” – írta a Magyar Nemzet.

Armin Schuster szászországi belügyminiszter pedig kijelentette: „A berlini szövetségi kormánynak nagyon komolyan kellene vennie a gazdák gyűléseit, és nem kellene állítólagos beszivárgási vitákkal elterelniük a figyelmet a lényegről. A polgárok a gyűléseken aggodalmaikat és igényeiket fogalmazzák meg. Infláció, az energiaköltségek meredek emelkedése és a rossz kormányzás okozta további terhek – ez az, ami az embereket az utcára viszi, és ez tükröződik a kormány csapnivalóan rossz közvélemény-kutatási adataiban is. A drasztikus irányváltás a legfontosabb üzenet a szövetségi kormány számára. ”

Hatalmas tömeg az utcákon

Időközben már most több ezren tüntetnek Berlinben a Brandenburgi kapunál a parlament épületének a közelében. A tömegben a legfiatalabbak is tiltakoznak. A gazdák egyébként már hajnalban az utcán voltak a német fővárosban. Tiltakozásukat a tűzoltók is támogatják Berlinben.

MH, Origo, Magyar Nemzet, gondola
  • Nobel-díjas írók nevetségessé tétele
    „A papírforma azért van, hogy felborítsuk, és mi ezt megtettük ezen a hétvégén. Úgy gondolom, talán egy kicsit lebecsültek minket az emberek. Nem sikerült túlságosan jól a legutóbbi világversenyünk, és mindenki abból indult ki, de mi jó csapat vagyunk, jó a csapategység, úgyhogy nagyon jól tudunk küzdeni – rögzítette Pásztor Noémi.
  • Bűnözők a törvényhozásban
    Sajnos a brüsszeli garnitúra is alvilági jegyeket mutat. Évekkel ezelőtt egy ciprusi politkusnőnek hatalmas összeg jelent meg a bankszámláján. Lebukott, de azóta is az Európai Bizottságban ül. Egy görög európai parlamenti tagot pedig a belga rendőrség hosszú ideig lakat alatt tartott, mert döbbenetesen nagy korrupciós botrányban lebukott. A felsőbb garnitúra elérte, hogy kiengedjék, visszament az Európai Parlamentbe, és szavazott is.
  • Győztünk!
    A végén lehozta kapusát a szlovén gárda, Bálizs védett még egy hatalmasat lábbal, majd kezdődhetett az ünneplés, a mieink visszajutottak a legjobbak közé!
  • Brüsszel veszélyes az európai demokráciára
    Az a tény, hogy az EU testületei egy szuverén tagállam demokratikus választásán az eredmény befolyásolására is készek, minden európai fővárosban nagy aggodalomra adhat okot.
  • Moszkva körözést adott ki Zelenszkij ellen
    Zelenszkij elődje, Petro Porosenko volt ukrán államfő, az Európai Szolidaritás ellenzéki párt elnöke és Olekszandr Pavljuk, az ukrán szárazföldi erők parancsnoka ellen is körözés van érvényben az orosz belügyi adatbázis szerint.
MTI Hírfelhasználó